Krentenbollen zijn populair hier in huis; zomaar even tussendoor, voor onderweg of voor de lunch. Met een beetje boter of met boter en kaas, heerlijk! Ik heb al eerder recepten gedeeld voor lekker brood; Bijvoorbeeld
sodabrood
(dat super snel klaar is) of
niet kneden brood, beiden erg lekker! Maar ook krentenbollen moet je echt een keer proberen, ze zijn niet moeilijk te maken en erg lekker...
Dit heb je nodig voor ongeveer 16 krentenbollen;
- 500 gram bloem
- 14 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 50 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram boter
- 1 ei
- 230 ml lauwwarme melk
- 1 eetlepels speculaaskruiden
- 1 eetlepel kaneel
- 180 gram rozijnen
Nodig voor het afbakken;
- 1 ei
Nodig voor na het afbakken;
- 50 gram gesmolten boter
Zo maak je zelf krentenbollen;
- Doe de rozijnen in een bakje lauwwarm water en laat ze een kwartiertje wellen
- Doe de rest van de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed met de hand of met de machine tot een soepel deeg, dit duurt 10-15 minuten. Kneed als laatst de gewelde rozijnen door het deeg
- Laat het deeg 1 uur rijzen
- Strooi bloem op je aanrechtblad en verdeel het deeg in 16 stukjes, maak bolletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat nog een uur rijzen
- Verwarm de oven voor op 200 graden en smeer de bolletjes in met 1 losgeklopt ei
- Bak de krentenbollen in 20 minuten af
- Besmeer na het bakken met de 50 gram gesmolten boter en laat de krentenbollen afkoelen, dat afkoelen lukte hier niet helemaal, wij hebben de meeste half warm opgegeten, lekker!!