Onderhandelen... de een is er mega goed in, de ander doet het liever niet. Door te onderhandelen kun je er bij
een salarisonderhandeling
een hoger salaris uit krijgen, maar met een man in de sales weet ik inmiddels dat mensen over heel wat meer dingen onderhandelen... de aankoop van een telefoon, laptop, wasmachine, auto of meubels. Hij is er bekend mee met zijn werk en daarom laat ik hem de onderhandeling ook altijd doen... lekker ouderwets, maar het werkt wel. Met de aankoop van onze nieuwe auto "verdienden" we in die laatste paar minuten nog honderden euro's en dat verdien je bij geen enkele baan... daarom vandaag 5 redenen waarom je altijd moet onderhandelen;
1. Om geld over te houden
Je versterkt je financiële positie enorm met een hoger salaris, maar ook bij een aankoop onderhandel je natuurlijk het liefst om minder geld uit te geven. Vindt je het moeilijk om te onderhandelen? Dan is het vaak een kwestie van "gewoon" proberen, er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Iedereen doet weleens een grote aankoop en er zit vaak vrij veel marge op, daarom kan er bijna altijd wel iets van de prijs af. Door te onderhandelen geef je minder geld uit, je kunt daardoor misschien wel kiezen voor de duurdere (eigenlijk mooiere) optie of je bent met je aankoop gewoon minder geld kwijt en kunt dat mooi gebruiken voor een andere aankoop of lekker op je spaarrekening laten staan (en zo
meer sparen per maand.)
2. Je geeft niet teveel uit
Als wij gaan shoppen voor een grotere aankoop, dan hebben we altijd wel een maximum budget in ons hoofd. Want in de winkels of bij de autodealer staan altijd prachtige dingen, die eigenlijk net te duur zijn. Door je aan je budget te houden en daarnaast ook nog te onderhandelen over de prijs weet je zeker dat je niet teveel uitgeeft.
Een grote aankoop is vaak een proces waarbij je ook gewoon resultaat wilt, je wilt niet "met lege handen" naar huis en je raakt vaak enthousiast over de dingen die je ziet. Door te onderhandelen zorg je ervoor dat je niet met spijt en een lege spaarrekening thuis komt.
3. Je weet zeker dat je niet teveel betaald
De verkoopprijs is onderhandelbaar, dus als jij het product voor die prijs meeneemt, dan weet je zeker dat je teveel betaald. Dat maakt voor een keer niet zoveel uit, maar bedenk eens als je dit altijd zou doen! Je hele leven, dat kost het je duizenden en duizenden euro's. Door te onderhandelen weet je dus zeker dat je niet teveel betaald en alleen daarom zou je zeker moeten gaan onderhandelen.
4. Het gaat niet alleen om het geld
Minder betalen voor iets is natuurlijk leuk, maar soms is er gewoon echt een ondergrens of is er niets mogelijk qua prijs, het is echt niet vaak zo, maar het kan! Denk dan eens verder dan alleen het geld. Koop je een auto, dan kun je vragen of er een nieuwe APK bij kan of een servicepakket, of misschien wel nieuwe banden? Koop je een keuken, vraag dan eens wat er nog mogelijk is met inbouwapparatuur. Koop je tuinmeubels, kun je dan de kussens erbij krijgen?
5. Je leert er heel veel van
Of je nu wel of niet goed bent in onderhandelen, je leert er altijd heel erg veel van. Het is een soort spelletje waar je, hoe vaker je het doet, zeker veel beter in kunt worden. Zo moet je het ook zien. Als je je vervelend voelt voor de verkoper, dan moet je je bedenken dat hij of zij ook altijd nee kan zeggen.... Je hoeft niet iedereen tevreden te houden (en geloof mij, dat vind ik persoonlijk altijd fijn) Maar je kunt best stevig onderhandelen en elkaar daarna de hand schudden... ik heb er heel erg veel van geleerd de afgelopen jaren, dat zou voor iedereen een mooie les zijn.
Wat mij betreft mag er dus wel meer onderhandelt worden. Of je nou meer geld wilt verdienen, meer wilt overhouden of minder wilt besteden aan een aankoop, het is een win-win situatie...