Zelf jam maken, dat is zoiets leuks! Sinds wij in de zomer enorm veel fruit uit onze eigen tuin halen (en we er niet tegenop kunnen eten) vries ik veel fruit in. Als er weer een voorraadje ligt, dan maak ik er zelf jam van. Soms twee keer per jaar en soms drie keer. De potjes worden uitgedeeld en gaan in de voorraadkast, als ze weer bijna op zijn, maak ik nieuwe jam. Zo eten wij bijna het hele jaar jam "uit eigen tuin".
Wist je dat zelf jam maken helemaal niet moeilijk is?! Ik heb in het verleden potjes van jam bewaard en die staan altijd klaar in de kast. Eenmaal leeg kunnen ze weer in de vaatwasser en gebruiken we ze opnieuw, ideaal! Laten we snel gaan beginnen...
Dit heb je nodig voor ongeveer 3 potten jam;
- 1,5 kilo fruit. (Natuurlijk kun je ook vers fruit in de aanbieding kopen of diepvriesfruit in grote zakken)
- 500 gram geleisuiker
- potjes om de jam in te doen
Zo maak je zelf jam;
- Doe het fruit in de pan en laat op zacht vuur ontdooien (bij fruit uit de diepvries) en wacht tot er sap vrijkomt
- Voeg de suiker toe en breng aan de kook
- Laat het fruit en de suiker op zacht vuur 10 minuten doorkoken
- Doe de jam door de zeef (deze stap is optioneel, wij vinden het lekkerder, want de pitjes blijven dan in de zeef achter en je krijgt dan een lekkere zachte jam)
- Schenk de kokendhete jam in de potten (vul ze tot ongeveer 1 cm. af) en zet de potten op de kop om af te koelen, ze trekken dan vacuüm. Het is belangrijk om de potten echt goed luchtdicht af te sluiten, dan kun je ze langer bewaren. Zorg er ook voor dat er geen jam op de randen zit.
De jam is nu 6-12 maanden houdbaar in de voorraadkast, bij ons zijn ze dan zeker wel op. Maak je een pot open, bewaar de jam dan in de koelkast.
Eet smakelijk!