De banken vertelden eerder dit jaar al dat er vorig jaar meer is gespaard. Dat gebeurt vaak in onzekere tijden... de meeste mensen bereiden zich voor op jaren waarin het minder wordt. Uit een nieuw onderzoek van het Nibud is gebleken dat ongeveer 17% van de Nederlandse huishoudens geen spaarrekening heeft en dus niet spaart. Daarnaast heeft 20% van de huishouden minder dan € 1000,- spaargeld.
Het positieve nieuws vind ik dat er is gebleken dat een laag inkomen niet hoeft te betekenen dat je snel in de problemen komt. Huishoudens die een buffer achter de hand hebben, mensen met een laag inkomen die goed met geld om kunnen gaan en overzicht hebben, komen minder snel in de financiële problemen. Het maakt dus niet uit of je veel of weinig verdiend, als je financieel alles op orde hebt, dan kun je ook tegenslagen opvangen.
Bij ons is het inkomen iedere maand anders. Dustin verdiend een vast bedrag, maar mijn inkomen is altijd anders. De ene maand heb ik veel opdrachten of rond ik veel opdrachten af en dan komt er een groot bedrag binnen. Andere maanden werk ik wel, maar stuur ik bijvoorbeeld alleen facturen waardoor er minder binnen komt. Daarom maak ik iedere maand een bedrag over van mijn zakelijke rekening.
Andere extraatjes zoals de klik programma's waar ik eerder over schreef en bijvoorbeeld de inkomsten van affilliate marketing (van bijvoorbeeld bol.com) komen iedere maand binnen.
Alle inkomsten op onze persoonlijke rekening gaat meteen naar de spaarrekening. Iedere maand maken we een vast bedrag over naar de betaalrekening en daar wordt alles van betaald. Ik maak de ene maand meer geld over dan de andere. Daarnaast hou ik een zakelijke financiële buffer aan voor betalingen van bijvoorbeeld de BTW aangiften en inkomstenbelasting.
De afgelopen maanden waren voor ons anders dan anders. Door de sluiting van de scholen, werd de auto veel minder gebruikt, dus ook vrijwel niet getankt. Daarnaast gingen we niet op bezoek bij familie of vrienden en waren er natuurlijk geen uitstapjes zoals etentjes, binnenspeeltuinen en andere zaken.
Zo'n lockdown zorgt bij ons dus voor veel minder uitgaven. Sparen we normaal tussen de 10-15% van ons inkomen... de laatste maanden zit dit rond de 20-25%. De spaarrekening groeit dus gestaag door.
Als we iets hebben ontdekt met de 2 lockdowns is dat we het ook thuis gezellig kunnen maken. Door samen met de kinderen te bakken, lekker te fietsen en spelletjes te doen. Ik denk dat we zeker wel weer meer gaan winkelen en lekker uit eten gaan als dat weer kan, maar dat zien we dan wel weer. Als we dan weer terug gaan naar het 10-15% sparen per maand, dan zijn wij daar ook tevreden mee. Ik ben benieuwd hoe ons spaarpercentage zich ontwikkelt de komende maanden, ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!