Als je producten in de supermarkt koopt, dan staat er altijd een datum op. Een houdbaarheidsdatum, waarbij je weet wanneer je het product beter niet meer kunt gebruiken. Er zijn verschillende soorten data en ze betekenen iets anders... vandaag zetten we alles op een rij, want hoe zit het ook alweer?
Voedselverspilling;
In Nederland wordt nog steeds veel voedsel verspilt. Ieder jaar zo'n 2 miljard kilo voedsel, dat staat gelijk aan voedsel voor 5,4 miljoen mensen voor een jaar. Met alles wat in Nederland ieder jaar verspilt wordt, zouden dus 5,4 miljoen mensen kunnen eten.
Gelukkig is er een lichtpuntje... de verspilling wordt steeds minder. In 2019 werd er nog zo'n 34,4 kilo per persoon per jaar weggegooid, maar de jaren ervoor was dat meer. Ieder jaar verspillen we minder, dus dat is mooi nieuws.
Er wordt veel verspilt door restaurants (bij buffet restaurants is dit zelfs 50% van al het eten van het buffet), bij supermarkten, maar natuurlijk ook bij de huishoudens. En hoewel we minder impact hebben op de verspilling buitenshuis, kunnen we die in ons eigen huishouden natuurlijk wel aanpakken.
Besparen op de boodschappen?
De beste besparing op je boodschappen is om alles gewoon te gebruiken. We kopen vaak teveel, vergeten wat er in de koelkast ligt en de plannen veranderen nog weleens. Hierdoor worden veel boodschappen uiteindelijk toch weggegooid. Zonde! Je kunt beter minder kopen (goed voor de portemonnee) en alles gewoon opmaken.
Wees hierbij creatief. Maak croutons van ouder brood, eet een restje avondeten met de lunch of vries restjes en maaltijden in als je toch niet thuis eet. Maak een weekmenu en houd rekening met restjes, plan de restjes uit de vriezer ook gerust in, zodat je die ook niet vergeet.
THT datum (Ten minste Houdbaar Tot)
Deze datum staat op producten die niet snel bederven. Denk aan snoep, koffie, frisdrank etc. Maar ook melk en yoghurt producten. De fabrikant beloofd een kwalitatief goed product tot de THT datum, daarna raden ze aan om goed te kijken, ruiken en proeven of je het product nog kunt gebruiken.
Producten met een THT datum mogen na deze datum zelfs nog verkocht worden, vaak vindt je dit soort producten met grote kortingen in winkels die voorraden opkopen.
TGT datum (Te Gebruiken Tot)
Een TGT datum staat op producten die je kort kunt bewaren. Denk aan vleesproducten, gesneden groenten of vis. Na deze datum kan het product nog prima ruiken, maar je kunt er toch ziek van worden. Gebruik de producten na deze datum dus niet meer, zorg dat je ze voor deze datum opmaakt of invriest.
Hoe kun je zorgen voor minder verspilling?
We kunnen veel producten dus nog prima bewaren of opmaken. Als we daar allemaal meer op letten, dan zal de voedselverspilling ieder jaar blijven dalen, een mooi streven. Wat kun je zelf doen? Ik heb natuurlijk een aantal tips...
- Koop producten met een kortingssticker. Deze producten zitten aan de datum en worden met korting verkocht. Je kunt ze de dag zelf nog prima gebruiken of invriezen. Als ze niet verkocht worden, dan worden ze uiteindelijk weggegooid.
- Maak gebruik van Too Good to go. Deze producten zitten allemaal aan de datum en jij kunt ze redden van de prullenbak.
- Ben je van plan om bananen te kopen? Neem dan de losse bananen mee, deze blijven vaak achter omdat mensen een kleinere tros willen hebben. De trossen worden wel verkocht, de losse bananen worden vaak weggegooid.
- Plan je maaltijden. En plan ze goed. Koop je een bloemkool waar je gemakkelijk 2 keer van kunt eten, plan er dan meteen 2 maaltijden mee.
- Gebruik je vriezer. Je kunt zoveel invriezen; brood, vlees, groenten die je over hebt. Je kunt zelfs het restje kaas op raspen en in de vriezer bewaren, altijd geraspte kaas op voorraad!
- Koop bewust. Maak een boodschappenlijstje en gooi niet alles zomaar in je karretje. Weet je zeker dat je het op gaat maken?
- Veel visite? Ik koop dan ook vaak veel, want niets is zo erg als visite die elkaar aankijkt om het laatst toastje. Maar zorg er dan voor dat je dingen kunt aanvullen, zodat niet alles uren op tafel staat. Zet 2 soorten chips neer en vul aan met andere soorten als ze op zijn. Begin met een borrelplank met 2 kaasjes en 2 soorten worst, vul het later aan met de rest. Als er dan niet veel gegeten wordt, dan kun je de rest prima de dagen daarna opmaken. Ook als je gaat gourmetten of de BBQ aan steekt is dit een prima tip; zet niet al het vlees uren op tafel.
- Zoals hierboven al stond; wees creatief... maak restjes op. Als je eiwitten over hebt, maak dan een merengue. Heb je teveel eieren gekocht, maak dat een frittata, Maak brood van gisteren eerst op of maak er wentelteefjes van en ga zo maar door... door creatief te denken en je bewust te worden van alles wat je koopt, maak je het veel sneller op...