We kennen allemaal wel de tarte tatin, de omgekeerde taart met karamel! Vaak gemaakt met appels, maar ik kwam erachter dat het met peer ook ontzettend lekker is! Ik maakte de taart in een rechthoekige ovenschaal en dat maakte dat ik de peer mooi naast elkaar kon leggen. Je zou denken dat het een moeilijk recept is, maar het valt gelukkig heel erg mee, echt leuk om op een regenachtige dag te maken...
Dit heb je nodig voor de tarte tatin met peer;
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram bloem
- 125 gram boter (roomboter of low budget; margarine)
- 3 grote peren
- 1 ei
Zo maak je de tarte tatin met peer;
- Doe de bloem, 100 gram boter, 50 gram suiker en het ei in een kom. Meng met de mixer tot een deegje en meng met je handen nog even door. Verpak het deeg in folie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast
- Schil de peren en snijd in kwarten. Smelt de rest (25 gram) boter en de rest van de suiker (100 gram) in een pannetje tot een lichtbruine karamel. Let op; karamel is heel heet, pas ermee op.
- Vet de ovenschaal in en schenk de karamel in de ovenschaal. Let de peer in de karamel, met de bolle kant naar beneden.
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Rol het deeg uit en leg over de peer. Stop de zijkanten goed in (let weer op voor de hete karamel) en zet de ovenschaal voor 20-25 minuten in de oven
- Haal de tarte tatin eruit en laat 10 minuten afkoelen. Bedek dan met een bord en keer om. De karamel is nu gestold en de tarte tatin is klaar om aan te snijden.
Eet smakelijk!
Deze tarte tatin is ook lekker als dessert met een bolletje goede vanille ijs, dan kun je hem half warm serveren.