Vandaag deel ik 1 van mijn favoriete recepten met je; het recept voor Panzanella (Italiaanse broodsalade) Het is een heerlijke salade voor een fijne zomerdag of voor een lekkere lunch. Makkelijk te maken en vol met groenten. Wij eten regelmatig Panzanella, want je kunt er echt van alles in kwijt. Ik deel vandaag mijn succesrecept;
Wat is Panzanella?
Panzanella is eigenlijk ontstaan als restjes salade. Oud brood werd gebruikt om er doorheen te doen en alle groenten die nog in de koelkast lag mocht er ook doorheen, zo ging alles lekker op, daar houden we van! Ik maak de salade dus regelmatig en varieer ook met recept. Als ik nog paprika heb liggen, gaat dat er doorheen en brood van gisteren gaat zo mooi op, maar denk ook gerust aan het toevoegen van zongedroogde tomaatjes, bosui of kappertjes. Varieer dus gerust met de ingrediënten. Wij vinden de Panzanella op deze manier het lekkerste;
Wat heb je nodig voor een schaal Panzanella;
- 1 ciabatta brood
- 3 teentjes knoflook
- 2,5 eetlepels olijfolie
- 1 kg. tomaten (het liefst rijpe, zachte tomaten)
- 3 paprika's
- bolletje mozzarella
- groene olijven (340 gram)
- Basilicum plantje (Je houdt hiervan over, maak hier bijvoorbeeld zelf
pesto
van)
- citroensap naar smaak
- zout en peper
Zo maak je de Panzanella;
- We beginnen met de croutons van het brood. Ik gebruik dus graag ciabatta, maar neem gerust ander brood als je dat over hebt
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd het brood in stukken en doe in een schaal, pers de knoflook eroverheen uit en voeg 2 eetlepels olijfolie toe, roer goed door
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de stukken brood eroverheen
- Zet het brood voor ongeveer 15 minuten in de oven, totdat het brood krokant en goudbruin is (Je keuken ruikt meteen heerlijk naar knoflook)
- Snijd de tomaten en paprika in stukken, doe ze in een mooi schaal
- Verdeel de olijven eroverheen
- scheur de mozzarella in stukjes en voeg toe
- Breng de salade op smaak met een halve eetlepel olijfolie, citroensap en zout en peper
- Verdeel de broodstukken over de salade en meng goed door. Het brood zal het sap van oa de tomaten helemaal opnemen, de smaken trekken er dan nog meer in. Hou je het brood liever krokant, dan kun je het brood apart toevoegen als je al opgeschept hebt
- Pluk wat mooie blaadjes basilicum en voeg als laatste toe aan de salade
De Panzanella is nu klaar, schep een lekker bord vol, ga zitten in de zon en geniet!
Eet smakelijk!