Bij Sinterklaas hoort natuurlijk een banketletter! Ik ben zelf niet zo'n fan van spijs, dus een zoete letter is niet helemaal aan mij besteed. De hartige valt wel altijd in de smaak, dus ik besloot om die dit jaar eens zelf te proberen. Het resultaat was erg lekker, de banketletter was gemakkelijk te maken en je kunt het gehakt naar eigen smaak kruiden... ik deel vandaag graag mijn recept met je'
Dit heb je nodig voor 1 hartige banketletter;
- Bladerdeeg (het handigste is een groot stuk uit de koeling)
- 400 gram rundergehakt
- 2 eieren
- 2 tenen knoflook
- peper, zout
- paneermeel
- kruiden naar keuze (ik gebruikte oa paprikapoeder, gemberpoeder en komijn)
- 150 gram geraspte kaas
Zo maak je een hartige banketletter;
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- rol het bladerdeeg uit en leg alvast op de bakplaat
- doe het gehakt in een schaal en kruid met de kruiden, knoflook, peper en zout naar smaak.
- voeg 1,5 ei toe (het laatste halve ei even apart bewaren) en zoveel paneermeel zodat het niet te nat blijft
- kneed het gehakt totdat alles mooi gemengd is
- Leg het gehakt aan de zijkant van het bladerdeeg, in een mooie rol, zodat je overal gehaktmengsel hebt en het gemakkelijk kunt oprollen
- Smeer de andere kant in met een beetje ei, rol de bladerdeeg op en plak het einde vast (door het ei blijft het goed plakken)
- Maak de twee uiteinden mooi dicht.
- Maak van de rol een letter S en bestrijk met het overgebleven ei
- Strooi de geraspte kaas eroverheen en bak mooi goudbruin in 30-35 minuten
(wordt de bovenkant te snel bruin, dek dan na 15 minuten even af met aluminium folie)
Zo maak je heel gemakkelijk een eigen hartige banketletter. Lekker bij de borrel op Sinterklaasavond of bij de soep. Als je geen letter van het bladerdeeg maakt, kun je er het hele jaar van smullen...
Eet smakelijk!
Vergeet ook niet om eens onze andere recepten uit te proberen!