Gastblogger Gertien snijdt vandaag een goed onderwerp aan; We gooien met zijn allen veel te veel weg. Ik loop er zelf ook tegenaan; al dat plastic als ik boodschappen doe bij de supermarkt! En ik heb gewoon niet veel tijd om het rechtstreeks bij de boer te halen... toch zijn er veel dingen die je kunt doen; lees maar mee!
Vroeger thuis gebruikten we altijd stoffen zakdoeken. Ik vond dat heel gewoon, maar toen ik ouder werd kreeg ik door dat anderen ook wel papieren zakdoekjes gebruikten. Er was een tijd dat ik die stoffen snotlappen gênant vond. Eigenlijk vond ik de papieren exemplaren echt niet fijn, je snuit er zo snel doorheen! Sinds ik op mezelf woon heb ik dan ook een grote stapel stoffen zakdoeken. Het grappige vind ik dat Luuk tegenwoordig helemaal om is, ondanks dat hij er niet mee opgegroeid is. :) Nu vind ik het voordeel voor het milieu ook een hele grote plus, wassen betekent geen afval! Geld heb ik er ook zeker mee bespaard, ze gaan al jaren mee.
Toen ik eenmaal toch al aan het wassen was, was ik ook direct enthousiast over de wasbare netjes voor groenten en fruit. Eigenlijk vind ik het onzin om papieren of plastic zakjes gelijk weg te gooien na 1 keer gebruiken. Natuurlijk kun je ze hergebruiken, maar ze zijn op een keer toch kapot en dan gooi je ze alsnog weg. Wasbaar is ook hier geen afval maken en dus beter voor het milieu. Geld bespaar je er ook weer mee!
Toen ik zwanger was van Tijs vond ik wasbare luiers direct interessant. Uiteindelijk heeft het, gezien de start die ik als moeder had, wel een half jaar ofzo geduurd voor ik er echt mee begon. Veel kocht ik tweedehands en was dus erg fijn geprijsd. Ik had verschillende modellen, wat niet fijn was verkocht ik weer door. Ik heb het nooit een probleem gevonden om te wassen en vond het fijn in gebruik. Nu was ik ook thuis, dat scheelt natuurlijk. Toen Sara er was, kwam ik er al snel achter dat ze wat meer temperament had. ;) Lag Tijs altijd behoorlijk netjes stil, te wachten tot de luier én het overbroekje goed zaten. Sara niet hoor! Bij Sara hielden we het minder consequent vol, ze kreeg vaker wegwerpluiers aan. Toch hebben we in die tijd veel afval en geld bespaard! Sara showt op de foto ook nog even een zwemluier. <3
Na het succes van de wasbare luiers was de stap naar wasbaar maandverband niet zo groot meer. Leek het me eerst nog wat vies, uiteindelijk besloot ik het te proberen! Ik vind het echt veel prettiger dragen dan de weggooi variant van plastic. Dit heeft het ook al veel afval gescheeld! Of het al veel geld heeft bespaard weet ik niet, je gebruikt het natuurlijk niet dagelijks... En dit heb ik dus wel nieuw gekocht! Een beetje raar misschien, dat ik met tweedehands luiers geen moeite had. :)