Komend weekend is het Pasen. Tijd om de gezelligheid met elkaar op te zoeken. We geven allemaal steeds meer uit aan de feestdagen. De supermarkten draaien recordomzetten en we koken en bakken wat af. Heb je wat minder te besteden of wil je gewoon niet zoveel uitgeven? Ook dan kun je natuurlijk prima hele gezellige dagen hebben. Vandaag vertel ik je graag wat je allemaal kunt maken om een low budget, goedkope paasbrunch op tafel te zetten;
1.Eieren
Eieren horen bij de Pasen en dat kan in alle soorten en maten. Gekookte of gebakken eieren. Maar ook roerei, met een scheut melk en lekkere kruiden kan prima. Eiersalade maak je gemakkelijk zelf met een schep mayonaise, peper, zout, paprikapoeder, stukjes augurk en eventueel nog bieslook.
2. Brood
Je kunt broodjes kopen om zelf af te bakken, maar de luxere varianten kunnen vrij duur zijn. Ga voor de "gewone" kaiserbroodjes en bak daarnaast zelf een lekker brood. Met het "niet kneden brood" is dat ook nog eens heel simpel...
Kies voor beleg zoals eiersalade, kaas en vleeswaren. Je kunt kiezen voor vleeswaren zoals kipfilet, leverworst of gekookte worst (zelf in plakjes snijden) dat is heel betaalbaar.
3. Croissants / Chocolade broodjes etc.
Bij de plaatselijke supermarkt verkopen ze nu kleine croissantjes en chocolade broodjes. Een lekkere toevoeging op je paas brunch, maar een pak met slechts 8 stuks kost € 2,99.
Je kunt prima de croissants en chocoladebroodjes (en eventueel andere varianten) meenemen uit de supermarkt, bij de afdeling waar ze al gebakken zijn. Je doet ze in de vriezer en piept ze met Pasen nog even op in de oven op zo'n 180 graden. Wil je kleinere varianten? Snijd ze dan in stukjes.
4. Bladerdeeg hapjes
Een groot succes bij klein (en groot!) dat is mijn ervaring. Bladerdeeg hapjes met knakworstjes zijn natuurlijk heel bekend. Maar denk ook aan kaasstengels, tomaat en mozzarella of zoete varianten met chocolade.
5. Fruitsalade
Wij maken bij een brunch altijd een fruitsalade. Makkelijk te maken en lekker gezond. Een salade met sinaasappel, appel en banaan is heel betaalbaar. Wil je een luxere variant, denk dan aan blauwe bessen, aardbeien en mango. Wij kopen die gerust uit de diepvries. Op tijd ontdooien en hartstikke lekker.
6. Paas-stol
Een paas-stol mag eigenlijk niet ontbreken op de Paas tafel. Je hebt allerlei varianten... van de supermarkt met rozijnen tot bij de bakker met luxe noten.
Wij bakken de stol vaak zelf. We kopen een witte broodmix, vullen de mix met nootjes, rozijnen en kaneel en bakken hem af op de bakplaat (we maken er zelf een paas-stol vorm van) Dat gaat prima en is net zo lekker.
7. Pannenkoeken en poffertjes
Houd iedereen van zoet? Dan kun je makkelijk kleine pannenkoekjes of poffertjes bakken. Wij maken ze regelmatig en iedereen houdt ervan. Met poedersuiker en een klontje boter is het simpel, maar heel erg lekker.
8. Soep
Wil je iets hartigs serveren, kies dan voor soep. Maak een lekkere pan vol (de rest kan prima in de vriezer voor een andere keer) en serveer de soep in kleine kopjes of hitte bestendige glaasjes. Ik heb weleens broccoli soep gemaakt en deze opgeleukt met blokjes feta. Of je legt hoopjes kaas op de bakplaat en laat dat even smelten, dan heb je een kaaskoekje die je er ook lekker bij kunt eten.
9. Hartige taart of quiche
Ik ben fan van hartige taartjes en quiche, want je kunt ze van tevoren maken en eventueel ook koud eten. Maak bijvoorbeeld een mediterrane quiche en serveer in kleine stukjes, of ga voor een variant met ui en tijm, heel goedkoop en erg lekker.
10. Sapjes
Lekker drinken hoort natuurlijk ook bij een brunch. Ik zorg altijd voor verschillende smaakjes thee en een volle waterkoker. Maar sapjes zijn ook favoriet. Pers zelf wat sinaasappels uit voor lekker verse sinaasappelsap of koop een pak sap en schenk in een mooie kan.
Less is more...
Wil je een brunch een beetje betaalbaar houden, onthoud dan; lees is more. Ontvang je 2 gasten, dan hoef je niet 15 gerechten op tafel te zetten. Wissel zoet en hartig af en zorg dat je genoeg hebt, kies voor gerechten die je eventueel nog kunt aanvullen (zoals paas-stol en broodjes) en maak dingen die je, als ze niet opgaan gemakkelijk later nog kunt eten of kunt invriezen. Maak er mooie Paasdagen van!