Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Het zoeken naar een basisschool; 5 tips! 

Gastblogger Clair geeft je vandaag 5 tips bij het zoeken van de juiste basisschool! Wij vonden het best lastig en zijn uiteindelijk zelf op ons gevoel afgegaan. Dat betekent dat Thijs, Sara en Sofie niet op de basisschool achter ons huis zitten, maar op een school in een andere buurt... En tot nu toe bevalt dat goed! 

Enkele maanden voordat Luuk drie jaar werd hebben wij een gesprek aangevraagd bij een basisschool. Het was eigenlijk ons plan om meerdere basisscholen te bezoeken (en dat adviseer ik anderen zeker), maar er speelden een aantal factoren mee om uiteindelijk alleen bij deze school langs te gaan. Wij zijn geboren in dit deel van Almere, dus wij horen regelmatig ervaringen over de scholen hier in de buurt en daarnaast heb ik vanuit mijn vorige werkplek informatie verzameld over de verschillende scholen. 
Op basis hiervan konden wij al veel voor- en tegenargumenten bespreken. Ook hebben wij beide op een andere basisschool gezeten, waardoor wij onze ervaringen aan elkaar konden uitwisselen. Voorafgaand kan het handig zijn om onderwijsinspectierapporten te bekijken (is te vinden op internet), zodat je kunt zien hoe een school beoordeeld wordt. Niet alleen een cijfer in het algemeen, maar verschillende onderdelen worden beschreven. Zo kun je al bepalen wat jou aanspreekt. De school waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen stond het best aangeschreven, het klimaat sprak ons aan en door goede ervaringen van familieleden en een prettig gesprek op deze school hebben wij besloten niet verder te kijken. Tijdens het gesprek wilden wij uiteraard wel de juiste vragen stellen om een compleet beeld te krijgen. We hadden enkele onderwerpen opgeschreven waar wij meer over wilden weten. Hieronder – voor ons – de vijf meest belangrijke!

Hoe gaat de school om met eventuele leerproblemen?

Je weet natuurlijk nooit hoe de schoolloopbaan van jouw kind eruit gaat zien. Je hoopt dat jouw kind er fluitend doorheen fietst, maar het is zeker niet onverstandig om rekening te houden met scenario’s waarbij jouw kind meer hulp nodig gaat hebben. Dit kan zijn, omdat er bepaalde onderdelen lastig zijn of juist omdat jouw kind meer uitdaging nodig heeft. Omdat ik zelf uit de dyslexiewereld kom en regelmatig merk dat bepaalde protocollen op scholen niet volledig nageleefd kunnen worden (dit heeft natuurlijk meerdere oorzaken, waaronder de welbekende werkdruk/geldtekort op scholen), vond ik het belangrijk hiernaar te vragen.
Het niet juist inspelen op leerproblemen kan nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw kind, waardoor deze op latere leeftijd vast kan lopen (bijvoorbeeld bij de overgang naar de middelbare school). Welke protocollen zijn er, met welke instanties werken scholen samen en is er ruimte voor een kind met leerproblemen of een kind dat juist meer verrijking nodig heeft (denk aan een plus-programma).

Pestprotocol?

Pesten. Wat een naar woord. Je hoopt dat geen enkel kind hiermee te maken krijgt. Je moet er niet aan denken dat jouw kind het mikpunt wordt van pesterijen óf dat jouw kind hieraan meedoet. Want dat kan ook natuurlijk. Daarom vond ik het belangrijk om vooraf te peilen welk klimaat er op school heerst. Voelen kinderen zich veilig en geaccepteerd? 
Komt pesten regelmatig voor op deze school? Hoe wordt hiermee omgegaan? De school waar Luuk heengaat heeft bijvoorbeeld Kanjertraining geïntegreerd in de lessen, waardoor sociale vaardigheden worden aangeleerd en bepaalde situaties besproken worden. Dit kan op elke school anders genoemd worden, je hebt meerdere varianten. Ook is het belangrijk dat we transparant blijven over dit onderwerp en vooral niet gaan oordelen. Je weet nooit wat erachter zit.

Continurooster?

Continurooster of tussen de middag naar huis. Beide heeft zijn voor- en nadelen en iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Als een school een continurooster hanteert, dan is jouw kind eerder uit (omdat het tussen de middag niet naar huis gaat) en je hoeft jouw kind niet tussen de middag heen en weer te brengen. Op de werkdagen zorgt het ervoor dat je geen oppas of overblijf hoeft te regelen. Als jouw kind wat jonger is, dan kan een pauze daarentegen juist erg fijn zijn en vooral omdat je deze dan na de pauze thuis kunt houden in het eerste jaar bij erge vermoeidheid. Het kan fijn zijn dat je bij een continurooster tussen de middag geen onrust hebt waarbij kinderen weer de klas ingebracht worden. Of is het te vermoeiend voor kinderen om zo’n lange ruk op school te zijn? Hierover zijn voldoende meningen en als ouder weet jij wat het best is voor jouw kind. Maar wel handig om hier dus goed over na te denken en dit na te vragen.

Hoe gaat de school om met eventuele gedragsproblemen? 

Gedragsproblemen, het is zo’n zwaar woord eigenlijk en dit is niet zo bedoeld. Helaas wordt dit al snel in de mond genomen. Bij ons in de familie zijn wij bekend met ADHD en zoals ik in mijn eerste blog noemde zijn bij Luuk de vermoedens ook al genoemd (waaronder door ons zelf). Nu wil ik het gedrag van mijn kind zeker geen probleem noemen, maar onrustig gedrag in de klas valt natuurlijk sneller op. Niet elke leerkracht is daarnaast in staat hier juist mee om te gaan of om de juiste ingang bij een kind te vinden. Ik zelf vind het heel belangrijk dat een leerkracht het persoon van mijn kind ziet, in plaats van het gedrag. Maar ik sta er zeker wel voor open om mee te denken en in te spelen op eventueel “probleem” gedrag. Toch wilde ik het genoemd hebben en graag weten hoe de school hierover denkt en hierop inspeelt. Als ouder ken je jouw kind het best, dus een samenwerking hierin is onmisbaar!

Welke onderwijsmethode?

Er bestaan verschillende onderwijsmethoden waar scholen mee werken. Je hebt o.a. het Jenaplan, Daltononderwijs, Montessori en Vrijescholen. Hierbij geldt ook, wat past bij jouw kind? Als ouder weet je dat het best en daarom is het wijsheid om hier vooraf over na te denken. Er is op internet genoeg informatie te vinden over de verschillende onderwijsmethoden en op basis daarvan kun je kiezen wat het best bij jouw kind past. Hieronder heb ik een paar methoden kort beschreven.

 - Het Jenaplan is gebaseerd op een gemeenschap van ouders, kinderen en leerkrachten. Het is gericht op de opvoeding, waardoor het veel breder wordt getrokken dan de schoolse vaardigheden die wij kennen. Het thema is vooral gericht op het samen doen en van elkaar leren. 

- Het Daltononderwijs kenmerkt zich bijvoorbeeld doordat kinderen leren om zelfstandig kennis op te doen. Hierbij kun je denken aan het werken met dag- of weektaken, waarbij kinderen leren plannen en zelf keuzes leren maken. 

- In het Montessorionderwijs wordt lesgegeven vanuit het idee dat een kind het best (spontaan) leert als het op het juiste moment de juiste middelen aangeboden krijgt. Het verschil met het klassikale onderwijs is dat op Montessorischolen uit wordt gegaan van individuele begeleiding en zelfstandig leren werken. 

- Vrijescholen gaan er vanuit dat elk kind zijn eigen talenten heeft die hier kunnen worden benut. De persoonlijke ontwikkeling staat hier centraal. 

Hopelijk hebben jullie hier iets aan gehad en voor de zoekende ouders: veel succes! 
De leukste paas activiteiten met kinderen
door Doortje 19 april 2025
Vandaag zetten wij de leukste paas activiteiten met kinderen voor je op een rij!
Minder stress, deze tips gaan je helpen
door Doortje 17 april 2025
Stress is slecht voor je gezondheid en je wordt er zelf ook niet gezelliger van. Zorg dus voor minder stress! Deze handige tips gaan je zeker helpen...
Zit er vitamine C in mandarijnen?
door Doortje 16 april 2025
Vandaag vertellen wij je alles over hoe gezond mandarijnen zijn (gesponsord artikel)
Onze week: Uit eten, Veel bbq en en wedstrijden
door Doortje 15 april 2025
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Goedkope Paasbrunch , dit kun je allemaal maken
door Doortje 14 april 2025
Komend weekend is het Pasen. Wil je de Paasbrunch een beetje betaalbaar houden? Dan help ik je vandaag aan een aantal suggesties...
Paas chocolade reep (Zo maak je hem zelf!)
door Doortje 12 april 2025
Vandaag maken wij zelf een Paas chocoladereep, super leuk om te maken!
5 manieren om je vaste lasten te verlagen
door Doortje 10 april 2025
Lage vaste lasten geven je veel vrijheid en mogelijkheden. Vandaag vertel ik je hoe je ze nog kunt verlagen... mooi meegenomen!
Onze week: Lente in huis, kinderfeestje en onze nieuwe bank!
door Doortje 8 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee!?
Recept: Paas Rocky Road
door Doortje 5 april 2025
Vandaag delen wij dit heerlijke recept: Paas Rocky Road
Onze boodschappen bij de Lidl: €78,41
door Doortje 3 april 2025
Vandaag deel ik weer eens onze boodschappen bon. Ik kocht wat extra voorraad en was bij de Lidl deze keer € 78,41 kwijt.
Show More