Als we allemaal iets duurzamer leven, dan kunnen we een heleboel bereiken. Ik las laatste het boek van Dennis Storm “Als gezond verstand koning was” over de klimaatproblemen. Ik vond het een verademing om te lezen dat niet alles perfect hoeft en dat, als we allemaal ons steentje bijdragen we de klimaatproblemen kunnen aanpakken. Hij vertelt; Ik ging van 30 keer vliegen naar 1 keer vliegen per jaar en dan doe ik het voor veel mensen nog niet goed, maar als we allemaal doen wat we kunnen, dan scheelt dat al heel veel.
En zo is het natuurlijk ook. Je kunt het nooit perfect doen. Ik vind het belangrijk om duurzamer te leven, maar er staat wel een auto voor de deur en we vliegen af en toe voor familiebezoek naar het buitenland. Dat betekent niet dat het allemaal niet meer uitmaakt, duurzamer leven is belangrijk. Daarom kunnen we dat beter met zijn allen doen, want niemand kan het alleen en helemaal perfect doen. Vandaag deel ik daarom graag 5 handige tips om makkelijk duurzamer te leven;
1.Gebruik minder plastic
Plastic is een groot probleem. Per jaar komt er meer dan 11 miljoen ton plastic in de zeeën terecht, dat valt in steeds kleinere stukjes uit elkaar en verteert niet. En toch gebruiken we steeds meer plastic… denk aan veel verpakkingen. Probeer dus eens wat minder plastic te gebruiken; neem je groenten los mee uit de supermarkt of bij de lokale groenteboer. Gebruik een shampoobar of zeepbar in plaats van plastic flessen en gebruik wasstrips voor de was in plaats van grote flessen wasmiddel. (Ook nog eens minder sjouwen)
2. Minder kopen
Het kopen van spullen geeft een grote belasting voor het milieu. De producten die je koopt moeten worden geproduceerd, verpakt worden, verzonden worden naar Nederland en dat kost allemaal grondstoffen en energie. Door minder spullen te kopen zorg je ervoor dat dit allemaal niet hoeft. Hoe minder je koopt, hoe beter het is. Dus gebruik wat je al hebt, leen een boor bij de buren en heb je toch iets nodig, koop dan iets tweedehands. Het bespaart je ook nog eens heel veel geld.
3. Kies voor een minimalistische garderobe
Wij hebben hier allemaal een minimalistische garderobe. En naast dat we daarvoor veel minder kleding kopen en ’s ochtends snel weten wat we aan willen trekken, scheelt het ook nog eens heel veel gedoe. Een minimalistische garderobe is overzichtelijk en we kopen andere kledingstukken als er iets kapot is of als de kinderen eruit zijn gegroeid en het te klein wordt. (Goede kledingstukken verkopen we of brengen we naar de kringloop, zodat iemand anders niet iets nieuws hoeft te kopen)
Nederlanders hebben gemiddeld 173 kledingstukken in de kast hangen, waarvan ze er 50 niet dragen. Ik denk dat wij (en ook de kinderen) maximaal 35 kledingstukken in de kast hebben liggen en alles wordt gedragen. Dat scheelt al heel veel aankopen door de jaren heen en heel veel nieuwe kleding die niet geproduceerd hoeft te worden voor ons.
4. Kies voor natuurlijke producten
Lekker een scheut bleek in het toilet voor dat extra frisse gevoel, dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Kies voor natuurlijk producten bij het schoonmaken zoals natuurazijn en baking soda, dat maakt ook prima schoon! Ik mocht laatst de wasstrips van Cosmeau uitproberen, de was ruikt hiermee heerlijk! En toch zijn de wasstrips vegan, zijn ze parabeenvrij, fosfaatvrij, dierproefvrij, bleekmiddelvrij en kleurstofvrij. Door dit soort natuurlijke producten te gebruiken ben je ongemerkt veel duurzamer bezig en het kost je geen extra moeite, een win-win situatie!
5. Gooi weinig tot niets weg
Gebruiken wat je hebt, dat is belangrijk. Wil je spullen wegdoen, kijk dan eerst of je er iemand anders blij mee kunt maken. (Een extra tip; gratis af te halen via marktplaats doet vaak wonderen). Mocht niemand het willen ophalen, breng je spullen dan naar de kringloop. Natuurlijk is het het beste om iets te gebruiken totdat het echt kapot is, maar soms heb je nu eenmaal spullen die je niet meer gebruikt, zorg er dan voor dat het goed terecht komt.
En let hier ook op met de boodschappen. Koop alleen wat je echt gebruikt en maak dingen op. Gemiddeld wordt zo’n 9% van het voedsel dat wij kopen weer weggegooid, dat is ontzettend zonde. Voor al het voedsel, maar ook voor je portemonnee. Zorg dus dat je een weekmenu maakt, kijk wat er in de voorraadkast staat en maak dingen op tijd op.
En mocht je planning nou helemaal anders lopen, zorg dan dat je dingen invriest zodat je ze later op kunt eten. Er kan meer in de vriezer dan je denkt; vlees, groenten, fruit en zelfs kaas kan makkelijk ingevroren worden.
Met deze 5 tips kun je gemakkelijk duurzamer leven, zonder er teveel moeite voor te doen.
(Dit is een gesponsord artikel)