Gastblogger Gertien
let erg op haar voeding, ook haar kinderen krijgen zo min mogelijk toegevoegde suiker. Waarom ze dat doet en nog belangrijker; hoe ze dat doet, vertelt ze vandaag!
Eigenlijk ben ik al heel lang met mijn gewicht bezig. Alle informatie over afvallen ‘zoog’ ik altijd op. Toen ik 12 jaar geleden besloot niks meer te eten met ‘suiker’ op de ingrediëntenlijst, viel ik in 4 maanden tijd 13 kilo af. In de jaren daarna heb ik het soms minder fanatiek gedaan of juist weer fanatieker door gezet. Na 2 zwangerschappen en bevallingen zaten die 13 kilo er weer ruim aan. Op het moment weeg ik gelukkig weer minder. Op dit moment heb ik voor mezelf de nadruk meer liggen op gezondheid, mijn gewicht vind ik tegenwoordig niet meer het belangrijkst. Hoewel ik voor een gezond BMI nog wel 7 kilo af zou mogen vallen…
Wat nou de waarheid over suiker precies is, tja… De meningen verschillen er uiteraard over. Ik ben er van overtuigd dat je suiker, zoals het in bewerkte voeding zit, niet nodig hebt. Doordat het zo bewerkt is staat het heel erg ver af van die suikerbiet waar het oorspronkelijk uit komt. Ik bak zelf liever een bananenbrood met dadels erin. Dat is ook zoet, maar ik denk dat je lichaam daar nog meer mee kan omdat je het hele product (inclusief vezels) eet. Wat ik zelf merk is dat dingen met toegevoegde suiker voor mij heel erg verslavend zijn. Ik voel me er gewoon niet goed bij, ik krijg er snel hoofdpijn van en voel me suf.
Toen Tijs begon met eten waren Luuk en ik het er over eens: ’Dat kleine mannetje krijgt voorlopig niks met toegevoegde suiker’. Dat bedoel ik namelijk als ik het over ‘geen suiker’ heb. Tijs kreeg vanaf 6 maanden te eten volgens deRapley-methode en kreeg na een tijdje ook best een boterham met appelstroop. Maar dan wel appelstroopzonder toegevoegde suiker. Sara begon ook zo met eten, ondertussen zijn we wel soepeler.
Hoe we het nu doen, is als volgt. We hebben standaard geen suikerrijke dingen, zoals koek, snoep en chocola, in huis. In het weekend halen we best wel iets in huis. We bakken ook wel dingen zelf, vaak zonder toegevoegde suiker. Voor een verjaardagstaart is worteltaart gezoet met banaan en dadel een favoriet! Wat ik wel regelmatig koop zijn de Bear Yoyo’s (zie foto). Als ze in de Bonus zijn of met 35% korting, want ze zijn wel prijzig hihi. Koekjes koop ik graag van Billy’s Farm, hier verkrijgbaar in de Natuurvoedingswinkel.
Als broodbeleg hebben we jam, honing, dadelstroop, appelstroop ipv hagelslag en chocoladepasta. Af en toe koop ik ook wel een pak hagelslag. De reden dat ik dit ook wel doe, is dat we geen kinderen willen creëren die bij anderen hun boterhammen alleen maar vol laden met hagelslag. ;) Sara krijgt nog geen boterhammen mee naar school. Ze bakken in de klas zelf brood en dat eten ze met verantwoord beleg, zoals pindakaas, tartex, appelstroop, jam of kaas. Tijs krijgt wel boterhammen mee naar school. Op de eerste ouderavond vorig jaar kregen we het verzoek fruit en gezonde boterhammen me te geven. Hier houd ik me netjes aan, enige uitzondering zijn tomaatjes, komkommer, paprika of wat nootjes bij het fruit. ;) De boterhammen zijn gezond, ook al hoor ik Tijs over vriendjes met boterhammen met chocoladepasta. Hij vertelt dit echt als een observatie, vraagt er zelf niet om.
Wat ik hier nu beschrijf is hoe voor mij de ideale situatie is, maar in deze tijd van het jaar gaat dit niet altijd even vlekkeloos hihi. We eten ook wel gewoon kruidnoten. Ik maakte zelf een variant gezoet met appelstroop, maar daar werd ik echt niet blij van… Dan toch maar gewoon met mate zondigen met de standaard exemplaren!