Kun jij niet wachten tot de winkels weer opengaan? Ga je graag een dagje winkelen en vindt je altijd wel iets leuks? Dan ben je een echte "happy spender"! Maar je wilt misschien ook wel wat sparen, al lukt dat meestal niet. Of je spaart heel enthousiast en moet het bedrag toch weer terugboeken van je spaarrekening aan het eind van de maand. Niet handig! Daarom vertel ik je vandaag hoe je een "happy spaarder" wordt. Want
een buffer
achter de hand is wel zo handig...
1. Bedenk een spaardoel
Sparen om het sparen of sparen voor later is lastig als je graag geld uitgeeft. Het is niet echt een doel op zich en daarom voelt het ook niet belangrijk. Bedenk dus een spaardoel (of meerdere spaardoelen) waar je echt graag voor wilt sparen. Denk aan;
- vakantie
- een nieuwe bank
- auto
- een weekend weg
En bedenk zo maar verder. Een spaardoel helpt je om echt te gaan sparen, omdat je naar iets toe werkt. Het geeft een kick om het bedrag iedere maand te zien groeien en steeds dichter bij je doel te komen. De voorpret helpt daarbij... daarnaast heb je zoveel mogelijkheden als je spaargeld hebt. Je kunt door minder uit te geven sneller sparen en bijvoorbeeld eerder die mooie reis maken. Bedenk dus eens wat je echt zou willen en schrijf je doelen op. Maak bij je bank een spaardoel aan (of een apart potje die je aan je spaarrekening hangt) en begin met sparen.
2. Budgetteren kun je leren
De eerste stap om minder uit te geven is overzicht. Je hebt overzicht nodig om te zien waar al je geld naartoe gaat. En dat ene broodje op je werk kun je ook meetellen. Hou je uitgaven bij en maak een overzicht. Daarna kun je budgetten vast gaan stellen.
Hoeveel wil je uitgeven aan boodschappen? En hoeveel aan eten afhalen of laten bezorgen?
Geef jezelf een budget
en hou je eraan. Door hiermee aan de slag te gaan zie je steeds sneller waar je geld naartoe gaat en kun je daar de rem op zetten als dat nodig is. Stel realistische budgetten in (de een geeft veel uit aan kleding en de ander aan boodschappen) en ga aan de slag!
3. Snijden in je lasten
Als je een mooi overzicht hebt, dan weet je ook precies hoeveel je eigenlijk uitgeeft aan de vaste lasten. (Vergeet de lasten niet die niet iedere maand terugkomen zoals bijvoorbeeld gemeentelijke belastingen)
Wil je echt gaan sparen, dan is het tijd om te snijden in je lasten. Wat gebruik je eigenlijk niet meer of wat kan goedkoper? Alles wat je bespaart kun je meteen gaan sparen. (Zet een automatische spaaropdracht klaar) Kijk vooral
naar abonnementen
zoals streamingdiensten of tijdschriften. Vaak sluit je een abonnement enthousiast af, maar gebruik je het steeds minder. Wij hebben laatst weer wat streamingdiensten opgezegd, want ze "sluipen" er langzaam in en voordat je het weet heb je 5 of 6 verschillende diensten die je echt niet allemaal evenveel kijkt.
4. Meer verdienen
Wist je dat veel mensen geen loonsverhoging durven te vragen? Het is natuurlijk ook best spannend... praten over geld. Maar zorg ervoor dat je weet wat je waard bent. Als je meer gaat werken, meer verantwoordelijkheid krijgt of meer doet en kunt dan je collega's, dan kun je best eens vragen wat daar tegenover staat.
Soms is meer verdienen niet mogelijk en dat is ook prima. Je kunt dan meer "verdienen" door thuis aan de slag te gaan. Meldt je bijvoorbeeld aan om
enquetes in te vullen
of
spaar punten bij de supermarkt en laat je geld meer waard worden. Het zijn kleine beetje... maar toch.
5. Klein maar fijn
Veel happy spaarders weten het wel; alle kleintjes zijn bij elkaar een heel bedrag. Spaar je iedere maand € 20,-, dan heb je over 10 jaar € 2400,- (zonder rente) en daardoor kan het best optellen. Denk dus bij iedere besparing... dit kan ik goed gebruiken en zet het op je spaarrekening. Heb je extra inkomsten of een financiële meevaller? Spaar die dan (of in ieder geval een gedeelte)
Het zorgt ervoor dat je sneller spaart, dat je een buffer achter de hand hebt voor noodgevallen en zo wordt je supersnel een "happy spaarder" Succes!