Autopech, we moeten er niet aan denken. Toch is het handig dat je weet wat je moet doen wanneer je bolide er opeens mee ophoudt. Heb je hier twijfels over? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK is gebleken dat veertig procent van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar niet weet wat ze moeten doen bij pech. Ook weten ze niet altijd of pechhulp bij hun autoverzekering is inbegrepen. In deze blog lichten we toe welke stappen je moet doorlopen bij pech en welke voordelen pechhulp biedt.
Wat te doen bij autopech?
Onderweg stil komen te staan is niet alleen vervelend, maar kan ook heel gevaarlijk zijn. Vooral op drukke wegen of op een snelweg is het van belang om jezelf en je passagiers zo snel mogelijk in veiligheid te brengen en pas daarna pechhulp in te schakelen. Volg hiervoor de volgende stappen:
Kosten en vergoedingen pechhulp
Is de pechhulpdienst gearriveerd? Dan kijken ze of noodreparatie langs de weg mogelijk is of dat de auto afgevoerd moet worden. Mocht het laatste scenario zich voordoen, dan zorgt de pechhulpdienst vaak voor het vervoer van de passagiers naar één adres in Nederland. Ook regelen ze vervangend vervoer als de reparatie niet binnen een bepaalde periode kan plaatsvinden. Ben je in het buitenland als je autopech krijgt? Dan worden kosten voor extra hotelovernachtingen vergoed als je ook voor pechhulp in het buitenland verzekerd bent.
Pechhulp nodig in het buitenland?
Sommige verzekeraars hebben een aparte dekking voor pechhulp in het buitenland. Controleer je autoverzekering (of reisverzekering) daarom goed voordat je de grens overgaat. Ook is het belangrijk om na te gaan of je bepaalde veiligheidsartikelen in de auto moet meenemen. In veel Europese landen gelden hier namelijk andere regels voor dan in Nederland. Zo is het in onder meer België en Duitsland verplicht om veiligheidshesjes mee te nemen en in Frankrijk moet je zelfs een alcoholtest op zak hebben.