Wat te doen bij waterpokken?

De waterpokken, gelukkig is het hier in huis alweer een tijdje geleden… maar een vriendin had het er laatst over (haar dochtertje had ze toen net gehad) en toen dacht ik nog even terug aan de waterpokken periode hier in huis… Het was geen feestje moet ik eerlijk bekennen. Thijs had ze al eerder gehad (maar heel weinig) dus toen de meiden het opliepen bij het kinderdagverblijf en binnen een paar dagen helemaal onder zaten, kreeg Thijs het ook nog een keer. Als klap op de vuurpijl kreeg Dustin ze ook! Wij hoorden dat hij ze als kind wel heeft gehad, maar wellicht ook vrij licht… hij was verder niet ziek, dus ging wel naar zijn werk… maar verstopte zich vooral in zijn kantoor, haha! Want inderdaad; Hij had ze ook in zijn gezicht.
Waterpokken worden vaak gezien als iets onschuldigs en voor de meeste kinderen zijn ze dat gelukkig ook. Bijna alle kinderen krijgen een keer de waterpokken en de meeste kinderen houden daar niets aan over. Let wel heel goed op met krabben, want dit had littekens veroorzaken. Je kunt dit helaas niet altijd voorkomen, 1 van de meiden heeft een klein litteken op haar voorhoofd en op het kinderdagverblijf zat een kindje bij hun in de groep die heel veel littekens op zijn gezicht had na een hele heftige waterpokken infectie.
Het is dus zaak om die dagen zo goed mogelijk door te komen, met zo min mogelijk gekrab. En dat is zeker niet altijd makkelijk, ik deel graag de tips die hier in huis wel hielpen;
1. Havermout
De beste tip deel ik graag als eerste. Onze kinderen vonden het heerlijk om in een badje met havermout te zitten. Hiervoor deed ik wat havermoutvlokken in een washand, knoopte die dicht met een elastiekje en liet het washandje in bad weken. Het bad krijgt dan een witte melkachtige kleur. De havermout zorgt ervoor dat de jeuk veel en veel minder wordt. De kinderen gingen die dagen soms wel 3 x per dag in bad en hoe klein ze nog waren, ze vonden het heerlijk om het washandje te pakken en uit te knijpen boven hun hoofd… eindelijk verlichting!
2. Afleiding
Jeuk is verschrikkelijk, maar een beetje afleiding kan helpen. Denk aan spelletjes spelen of tv kijken. In die dagen hebben we wel 100 keer Bumba gekeken, ik werd er (maar een klein beetje) gek van, maar zij niet en daar ging het toen om. Denk ook aan;
- Lekker even naar buiten… in de tuin, in de zon, even frisse lucht en lekker spelen
- Boekjes lezen of luisterboeken luisteren
- Samen bakken
- Kleuren
- Knutselen
Als er maar even afleiding is
3. Zinkzalf
Het is altijd handig om zinkzalf in huis te hebben. De potjes met sudocrem hebben wij tegenwoordig nog steeds in huis staan. Nu niet meer om te gebruiken bij de luiers verschonen, maar bij rode plekjes op de huid of bij jeuk. Zinkzalf zorgt ervoor dat de blaasjes bij waterpokken sneller indrogen, dan is de jeuk dus sneller weg.
4. Niet krabben
Het is dus heel belangrijk om niet te krabben, maar hoe vertel je dat aan zo’n kleintje die barst van de jeuk? Zorg er dus voor dat de nageltjes kort zijn, je lange kleding aan doet… waardoor er weinig huid is om zo te krabben. En ’s avonds kun je denken aan krabhandschoentjes (die kleine baby’s weleens aan hebben) Je kunt hiervoor ook washandjes gebruiken. Ze blijven misschien niet de hele nacht aan, maar als het een beetje helpt, dan is het al fijn.
5. Koud water
Na een lekker havermoutbadje is het prettig om met koud water te wassen, warm water zorgt namelijk voor meer jeuk. Bij veel blaasjes in de mond is het drinken van koud water ook prettig. Of geef je kind een lekker waterijsje, dat kan ook heel goed helpen.
Dit zijn de tips die ons het beste hebben geholpen. Verder is het helaas gewoon uitzitten. De meeste kinderen krijgen de waterpokken een keer en hoe vervelend het ook is, vaak gebeurt het 1 keer en dan ben je er vanaf. Als volwassene kun je het virus ook krijgen als je het dus nog niet eerder of heel licht hebt gehad en dat is meestal nog vervelender… Dus maak de dagen zo prettig mogelijk, doe alles om de jeuk te verzachten en wees daarna blij dat je kind het heeft gehad…