Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Wat is een geboorteplan? En wat staat er in?

Gastblogger Megan is zwanger van haar eerste kindje. De bevalling nadert en daarom is het tijd om na te denken over het geboorteplan. Vandaag vertelt ze daarover! 

Geboorteplan.. Het lijkt het nieuwe ding waar iedereen het over heeft als ze in de laatste paar weken van hun zwangerschap komen en de bevalling steeds weer een beetje meer nadert. Maar wat is zo’n geboorteplan nou eigenlijk en hoe zorg je dat er precies in staat wat je er in wilt hebben staan?

Een geboorteplan is het plan dat je maakt voor de verloskundige, maar ook voor jezelf en je partner, waarin je precies beschrijft wat jij graag zou willen tijdens de bevalling. Het geeft je, in een situatie waar eigenlijk helemaal geen controle is, toch nog de controle over hoe het allemaal zal gaan. 
Zo komen er punten in het geboorteplan aan bod zoals: waar je wilt bevallen, wie je bij je bevalling aanwezig wilt hebben en op welk moment, wat voor medicatie je wilt of dat je het helemaal op eigen kracht wilt doen en er wordt zelfs gevraagd hoe je de kamer wilt aankleden waarin je bevalt. Ben je bijvoorbeeld een persoon die van bloemen houdt, like myself, kun je de kamer aankleden met bloemen. Je kan ook opschrijven wat voor dingen je graag wél wilt, maar ook wat je absoluut niet wilt. Zo wordt er ook gevraagd hoe je tegen ingrepen aankijkt en of je het erg zou vinden als er co-assistenten of verpleegkundige in opleiding bij zouden zijn. Ikzelf heb daar bijvoorbeeld nee op geantwoord, omdat hoe lief of goed de leerling in opleiding ook mag zijn ik toch liever iemand heb die echt bekwaam is in het vak, zeker omdat ik medicatie slik deze zwangerschap en daarom een poliklinische bevalling inga.

Nou zal mijn bevalling anders zijn dan anderen, aangezien ik met 38 weken (gewoon al over 18 dagen!!!) ingeleid ga worden vanwege psychische klachten. Voor mij moest de afweging gemaakt worden tussen de medicatie verhogen of een inleiding en dan ga ik toch het liefste voor het gene waarvan ik weet dat dat voor de kleine minder schadelijk zal zijn. Nog meer troep, in de vorm van medicatie, naar binnen gooien, terwijl mijn kindje al geobserveerd moet worden vanwege de medicatie, klinkt mij niet als muziek in de oren, maar als loeiende sirenes. Het idee dat mijn kindje op een vaste datum komt geeft mij daarintegen psychisch meer rust. En met dat geboorteplan erbij, waarin ik precies al mijn wensen heb opgeschreven, voelt het alsof ik deze bevalling aan ga kunnen, ondanks al mijn angsten, en dat er ook geluisterd wordt naar wat ik wil. Je ligt daar uiteindelijk toch redelijk kapot te gaan tijdens de weeën en het persen en dan is het fijn dat er precies op papier staat wat je wél en niet wilt, zodat je niet tussen de weeën door nee hoeft te schreeuwen omdat je iets niet wilt. 

Wel een belangrijke sidenote, een geboorteplan is een lijdraad over hoe iets zal gaan en geen vaststaan iets. Zo kan het altijd anders gaan dan hoe je in je hoofd had of kun je opeens iets wel willen (medicatie bijvoorbeeld) wat je eerst niet wilde. Om jullie een goed beeld te geven over hoe zo’n geboorteplan er nou precies uit moet zien lees je hieronder de belangrijkste punten en tips, plus een site waar je een leeg geboorteplan kan vinden waarin precies de punten, met uitleg, staan beschreven die er in het plan moeten komen.
1. Begeleiding.

Wie wil je erbij hebben en wat zal de taak zijn van deze persoon? Zo heb ikzelf mijn vriend, moeder en zus aangegeven. Mijn vriend om er de gehele bevalling bij te zijn, dus ook bij het plaatsen van mijn ballon (om de inleiding op gang te brengen de dag ervoor). Mijn moeder voor de mentale steun, omdat zij mij toch langer kent dan mijn vriend en precies weet wat ik wel en niet wil en waarvan ik in paniek raak, zoals bijvoorbeeld prikken en bloed. Mijn moeder is er echter niet de gehele bevalling bij, maar wel bij het plaatsen van de ruggenprik en dan vervolgens weer vanaf het moment van begin persen. Mijn zus is er om mijn moeder af te wisselen indien nodig, om voor eten en drinken te zorgen, extra spullen en de geboortekaartjes te versturen.

Tip: schrijf niet alleen op wie je bij de bevalling wilt hebben, maar ook wie er daarna op bezoek mag komen. Heb jij bijvoorbeeld echt geen zin in opa’s, oma’s, tantes, ooms, vrienden, schrijf dat dan ook op en waarom je hier bijvoorbeeld geen behoefte aan hebt!

2. Waar wil je bevallen?

Deze vraag is eigenlijk heel simpel. Wordt het het ziekenhuis of beval je het liefste thuis? En als je thuis bevalt denk dan aan of je dit in je slaapkamer wilt of bijvoorbeeld in de woonkamer, omdat je een bevalbad wilt.

3. Weeën en persen

Hoe wil je de weeën opvangen? Welke houdingen wil je hiervoor gebruiken? Denk bijvoorbeeld aan zo’n heerlijke grote bevallingsbal. Houdingen kunnen ook zijn dat je wilt lopen of dat je juist wilt douchen, dat je op een baarkruk wilt of op je zij liggend in bed. Schrijf ook op of je medicatie wilt gebruiken om de weeën op te vangen, zoals een ruggenprik of een morfinepomp. En bij het persen, hoe wil je zitten/liggen. In welke houding wil je bevallen? Denk hierbij aan het bevalbad of weer die baarkruk bijvoorbeeld.

4. Ziekenhuis

Mocht je in het ziekenhuis willen/moeten bevallen, of hier toch heen moeten/willen ondanks dat je eerst een thuisbevalling wilde, hoe kijk je dan aan tegen ingrepen zoals een keizersnede of een vacuümpomp? Mag er assistentie in opleiding bij zijn? Hoe kijk je aan tegen inknippen, infusen en prikken? Ben je bijvoorbeeld bang hiervoor, hoe moeten ze hier dan rekening mee houden? Schrijf ook op hoe je graag wilt dat het gaat mocht je langer moeten blijven. Blijft je partner ook slapen of alleen jij en je kind? Mocht er iets met je kindje zijn, wie gaat er dan met de dokters en het kindje mee? Ik heb zelf opgeschreven bijvoorbeeld dat als er iets met het kindje is mijn vriend meegaat en mijn moeder bij mij blijft om te zorgen dat ik niet in paniek raak.

5. Kind

Wie vangt het kindje op als hij eruit komt? Knipt je partner de navelstreng door? Wil je de navelstreng uit laten kloppen of gelijk afknippen? Wil je de placenta bewaren? Wil je dat de baby gelijk bij je op schoot gelegd wordt en ga je wel of niet borstvoeding geven?

6. Overig

Bij overig schrijf je hoe je bijvoorbeeld de kamer wilt indelen. Zo heb ik zelf opgeschreven dat ik graag aroma geurtjes wil en mijn boeddhabeeldjes. Dat ik zijn draaimolen meeneem voor als hij net geboren is zodat hij daarbij in slaap kan vallen en dat ik rustgevende yoga muziek wil en een stressballetje om in te knijpen bij de weeën. Je kan bijvoorbeeld ook opschrijven dat je een boek mee wilt nemen. Schrijf iets op wat er voor zorgt dat jij je op je gemak voelt en thuis. Ook heb ik bij overig de volgende opmerkingen opgeschreven: zo min mogelijk toucheren, alleen vrouwelijke dokters en dus geen dokters of verpleegkundige in opleiding.

Hier vindt je een voorbeeld van een geboorteplan.

Ook raad ik aan een bevallingscursus te doen voor de bevalling. Hierin leren jij en je partner over de verschillende houdingen om zowel weeën als het persen op te vangen, over de soorten medicatie die er zijn, de massages die jouw partner jou kan geven, het verstrijken van de baarmoedermond, het verliezen van de slijmprop, het breken van de vliezen, de ontsluitingsfase en de persfase en de kraamperiode hoe alles moet genezen… Kortom: heel erg leerzaam en zeker nodig om echt goed voorbereid te zijn op de bevalling. Bovendien worden bevallingscursussen veelal vanuit je zorgverzekering of de gemeente vergoedt! 
Recept: Kerst stroopwafels
door Doortje 23 november 2024
Wij delen vandaag een leuk kerst recept: Ideaal om met de kinderen te maken en lekker feestelijk!
De allerbeste tips tegen de herfstdip
door Doortje 21 november 2024
Vandaag vertel ik je over de herfstdip die ik altijd had en hoe ik er vanaf ben gekomen.
Onze week: Sint Maarten, Kerstboom opzetten en een luxe nachtje weg
door Doortje 19 november 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Apple crumble
door Doortje 15 november 2024
Vandaag deel ik weer een lekker recept. Het recept voor lekkere apple crumble!
Winactie: Video van Sint
door Doortje 14 november 2024
Vandaag hebben wij een leuke winactie is samenwerking met: Video van Sint
Een cadeautje in de brievenbus
door Doortje 13 november 2024
Wil je iemand iets leuks opsturen? Denk dan eens aan een verrassing in de brievenbus! (Gesponsord artikel)
Onze week: Alvast veel kerst, koffie, geen stroom en lunchen
door Doortje 12 november 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Marsrepen fudge
door Doortje 9 november 2024
Vandaag delen wij het recept voor super lekkere Marsrepen fudge!
5 x besparen in November
door Doortje 7 november 2024
November is begonnen en een nieuwe maand betekent; nieuwe bespaartips. We delen er weer 5.
Onze week: Herfstvakantie!
door Doortje 5 november 2024
Een nieuw weekoverzicht! Kijk je mee?
Show More
Share by: