De spaarrente zit weer in de lift. De hoogste tijd om weer een spaarrekening te openen. Als je een spaarrekening wilt openen, kun je dat bij je eigen bank doen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook voor een andere bank of financiële instelling kiezen, waar de spaarrente hoger is. Maar moet je dan ook direct een verplichte betaalrekening openen? Bij sommige banken, allemaal kleinere spelers op de markt, hoeft dat gelukkig niet.
Als spaarder wil je wel een hoge rente, maar je zit niet te wachten op een bijbehorende, verplichte betaalrekening. Gelukkig is een betaalrekening niet altijd verplicht om een spaarrekening te openen bij een bank.
Veel banken in Nederland vereisen wel dat je een betaalrekening bij hen hebt om een spaarrekening te kunnen openen, omdat dit de transacties tussen je betaal- en spaarrekening vergemakkelijkt. Dit is vooral het geval bij traditionele banken zoals ING, Rabobank, SNS Bank en ABN Amro.
Betaalrekening bij een andere bank
Er zijn echter ook online banken en financiële instellingen, zoals Raisin, Bigbank, Nationale Nederlanden, Lloyds of Bunq, die je toestaan om kosteloos een spaarrekening te openen zonder dat je een betaalrekening bij hen hebt. In dit geval kun je je spaargeld dus overmaken van en naar een betaalrekening bij een andere bank.
Vrij opneembare spaarrekeningen, spaardeposito's, kinderspaarrekeningen en zakelijke spaarrekeningen zijn in principe gratis te openen. Een vrij opneembare spaarrekening is een spaarrekening waarbij je op elk moment geld kunt storten en opnemen, zonder beperkingen of boetes. Dit betekent dat het geld altijd beschikbaar is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld deposito's waarbij je spaargeld voor een bepaalde periode vaststaat.
De rente op vrij opneembare rekeningen is meestal lager dan op andere spaarproducten, zoals termijndeposito's, omdat de bank minder zekerheid heeft over hoelang het geld blijft staan.
Geen hoge rente bij grote banken
Volgens de Consumentenbond heeft ongeveer de helft van de spaarders een spaarrekening bij dezelfde bank als waar de betaalrekening loopt. In veel gevallen is dat één van de drie grote banken: ABN Amro, ING of Rabobank. Deze spaarders kiezen vaak voor gemak. Voor een hoge rente moet je volgens de Consumentenbond meestal niet bij de grote banken zijn.
Het is belangrijk om de voorwaarden van de specifieke bank waar je een spaarrekening wilt openen te controleren. Je kunt ook gebruikmaken van een vergelijkingssite om uit het aanbod een passende spaarrekening te kiezen.
Peter Westhof, Spaaronline.nl
(Dit is een gesponsord artikel)