Gisteren vertelde ik al over een
low budget kerstdiner,
want het hoeft allemaal niet veel te kosten!
Gastblogger Gertien
deelt vandaag een low budget recept met jullie, ideaal als voorgerecht voor het kerstdiner; bladerdeeg met ragout, helemaal zelf te maken en niet moeilijk!
Bij Luuk in de familie eten ze ieder jaar hetzelfde voorgerecht met kerst. Een bladerdeegpasteitje met ragout. Lekker, niks mis mee! Toch heb ik wel vrij snel laten weten dat ik het liever met champignonragout at. Toen ik Luuk leerde kunnen, bijna 16 jaar gelden!, was ik vegetariër. Op dit moment ben ik eigenlijk flexitariër, ik eet heel weinig vlees, omdat ik het gewoon niet echt lekker vind. En het hele idee van dieren eten spreekt me nog steeds niet echt aan…
Terug naar de pasteitjes met kerst. Al een tijd geleden wilde ik die pasteitjes en de ragout zelf een keer maken. Ik vind het altijd leuk om dingen ‘from scatch’ te maken. Oké het bladerdeeg in dat geval dan net niet. ;) Dit was een makkelijk en geslaagd experiment!
Wat je nodig hebt voor vier bladerdeeg pasteitjes:
- 4 plakjes bladerdeeg
Wat je moet doen:
Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien, niet te lang dan wordt het deeg te plakkerig. Snij op ongeveer 2 centimeter afstand van de rand een vierkant dat op twee hoeken niet helemaal door is gesneden. Zie foto zou ik zeggen, dat maakt het denk ik wel duidelijker. :) Vouw de ene hoek naar de andere kant en druk hem daar vast. Druk de andere kant ook weer naar de kant en druk hem daar vast, zei ook weer foto. Bak de pasteitjes ongeveer 20-25 minuten.
Wat je nodig hebt voor de champignonragout:
- 250 gram champignons
- 75 gram roomboter
- 1/2 ui
- 1 teentje knoflook
- 50 gram bloem
- 500 milliliter bouillon
- peper en zout
Wat je moet doen:
- Snij de champignons in kleine stukjes. Smelt 25 gram boter in de pan en bak de champignons hierin 3 minuten.
- Schep de champignons uit pan.
- Smelt de rest van de boter in de pan en fruit op laag vuur de ui en knoflook.
-Voeg de bloem toe en roer goed door met een garde. Bak ongeveer 3 minuten tot de bloem een beetje zanderig wordt.
- Voeg de helft van de bouillon toe en roer goed door.
- Voeg de rest van de bouillon toe en blijf goed roeren tot de ragout mooi glad is.
- Voeg de champignon toe en roer goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Makkelijk, snel en goedkoop een lekker voorgerecht voor de kerst! Waarbij Tijs en Sara hier natuurlijk ook weer graag hielpen.
Eet smakelijk!