(Dit is een gesponsord artikel)
Creditcards zijn een handig betaalmiddel. Je kunt er snel een mooie reis mee boeken, een interessant boek mee aanschaffen, of betalen in een restaurant. Ook in het buitenland komt de creditcard vaak van pas. Ze worden bijna overal ter wereld geaccepteerd, wat handig is als je in een land bent waar je pinpas niet werkt. Maar er zijn vaak ook verborgen kosten waar je rekening mee moet houden. Hier leggen we je die uit.
Een creditcardschuld is in wezen een lening met een heel hoge rente. Als je je volledige saldo op je creditcardrekening niet op tijd aflost, betaal je rente. Deze rente kan behoorlijk hoog zijn, vaak tussen de 12% en 14%. Sinds 1 januari 2025 is de maximale rente op krediet 14%..
Verder brengen sommige creditcards een jaarlijkse kaartbijdrage in rekening, variërend van enkele tientallen tot honderden euro's, afhankelijk van de voordelen van de kaart. De jaarbijdrage voor de Visa World Card bedraagt bijvoorbeeld 39,95 euro, terwijl de bijdrage voor de veel uitgebreidere Visa World Card Platinum 164,95 euro bedraagt.
Valutawisselkosten
Als je je creditcard in een andere valuta gebruikt, kunnen er valutawisselkosten in rekening worden gebracht. Dit is vaak 1%-3% van het aankoopbedrag.
Bij sommige aankopen in het buitenland krijg je de optie om in je eigen valuta te betalen. Dit klinkt handig, maar de wisselkoers is vaak ongunstig en de extra kosten kunnen oplopen.
Niet op tijd betalen
Als je niet op tijd je maandelijkse rekening betaalt, kun je te maken krijgen met forse boetes. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van je openstaande saldo. Vaak is dit 1 of 2% van je openstaande saldo.
Ook brengen sommige creditcards extra kosten in rekening als je je kredietlimiet overschrijdt.
Opnamekostenpercentage
Het opnemen van contant geld met een creditcard is ook meestal duur. Er wordt een opnamekostenpercentage gerekend (vaak 1%-4% van het bedrag). In een ander land komt er een koersopslag bij van 2%.
Creditcards bieden soms aanvullende diensten, zoals reisverzekeringen of aankoopbescherming, maar deze zijn niet altijd gratis. Zo zijn creditcards met een volledige, doorlopende reisverzekering 10 tot 15 euro per maand duurder dan andere creditcards. Let goed op de voorwaarden hierbij.
Tips om verborgen kosten te vermijden:
Door deze kosten in gedachten te houden en bewuste keuzes te maken, kun je de nadelen van een creditcard minimaliseren.
Peter Westhof,
Creditcardvergelijking.nl