Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

Ontspannen de nacht in met een wabi sabi slaapkamer

Ben jij uitgekeken op de inrichting van je slaapkamer, houd je van een ontspannen stijl, lichte kleuren en natuurlijke materialen? Dan is de wabi sabi stijl echt iets voor jou. Door de eenvoudige, ruimtelijke inrichting is een wabi sabi slaapkamer prikkelarm, word je niet afgeleid als je in slaap wilt vallen en sta je niet dadelijk 'aan' wanneer je wakker wordt. Een wabi sabi slaapkamer inrichten is vrij eenvoudig. Het gaat vooral om het kiezen van de juiste kleuren, materialen en objecten. Om dat te kunnen doen, duiken we eerst in de oorsprong en betekenis van wabi sabi


Wat is wabi sabi


De wabi sabi betekenis is moeilijk in een paar woorden uit te leggen. Het is een eeuwenoude filosofie die zijn oorsprong vindt in Japan. Tegenwoordig is het helemaal verweven met het Japanse leven en de maatschappij. Vraag je een willekeurige Japanner was wabi sabi is, en hij kan het waarschijnlijk moeilijk uitleggen. Het is een levenshouding die verankerd is in alles.


'Wabi' betekent 'leven in de natuur'. 'Sabi' staat voor 'vergankelijkheid' en 'verval'. Samen staan de woorden voor het accepteren van de vergankelijkheid en het omarmen van het imperfect dat komt met het verval door de tijd. Juist de vergankelijkheid maakt dat je iets meer waardeert, of dat nu het leven is, materiaal zoals hout en steen of een object zoals een vaas of meubel.

 

Hergebruik


Dan komen we bij het eerste punt van de inrichting van een wabi sabi slaapkamer. Spullen hoeven niet nieuw te zijn. Ze zijn juist liever niet nieuw. Aan gebruikte meubelen en materialen zie je dat ze een leven achter de rug hebben; een deukje of krasje hier, een verkleuring daar. Het mag gezien worden. Het bed uit de vorige slaapkamerinrichting kun je dus prima in de nieuwe inrichting zetten. Ook kun je op zoek naar bijvoorbeeld meubels en accessoires bij de kringloop, op de rommelmark of de zolder van je grootouders. Ben je handig? Dan kun je materialen hergebruiken om bijvoorbeeld meubels van te maken. Oude balken waarvan je een tafel maakt bijvoorbeeld, of steigerhout voor een bijzettafeltje.


Wil je liever wel nieuwe spullen? Bij veel (woon)winkels zijn nieuwe dingen te koop die oud lijken, zoals een retro meubel of vazen met een craquelé glazuur.

 

Natuurlijke materialen


De natuur speelt een belangrijke rol in een wabi sabi interieur. Je ziet dan ook vooral natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld hout, steen, bamboe, katoen, linnen en wol, en dan het liefst niet te bewerkt. Je mag zien dat er een noest in het hout zit, stenen wat barstjes hebben of het linnen een weeffoutje heeft. Imperfectie mag. Sterker nog, imperfectie is perfect.


Een houten bed, een marmeren blad voor de kaptafel, linnen gordijnen, een gehaakte wollen sprei over het bed of houten jaloezieën voor de ramen zijn goede voorbeelden. Laatste hebben veel voordelen. Door de lamellen in een bepaalde stand vast te zetten bepaal je altijd zelf de mate van lichtinval en privacy. Bovendien zijn ze makkelijk in onderhoud. Je maakt ze schoon met een vochtige doek of stofdoek. Houten jaloezieën schoonmaken met wasverzachter is uit den boze, net zoals elk ander sterk (chemisch) middel, omdat dit het hout kan beschadigen.

 

Natuurlijke kleuren


Aardse kleuren overheersen in een wabi sabi slaapkamer. Deze kleuren zie je ook terug in de gebruikte natuurlijke materialen. Daarbij moet je denken aan beige, leigrijs, okergeel en eierschaal. Wil je liever iets meer kleur? Kies dan voor pasteltinten of poederachtige tinten.

 

Minimalisme


Ten slotte is een wabi sabi interieur minimalistisch ingericht. Dat betekent geen volgepakte slaapkamer waar je tussen de spullen door moet laveren om bij je bed te komen. Er staan alleen dingen die een doel hebben. Dat kan een functioneel doel zijn, zoals een bed, nachtkastje of spiegel, maar ook een esthetisch doel, zoals een vaas met bloemen of een paar zachte kussentjes op het bed Accessoires mogen dus wel degelijk, maar met mate.


(Dit is een gesponsord artikel)

Onze week; Herfst, schoolreisje, nieuwe droger en lekker lezen
door Doortje 01 okt, 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept: Stroopwafel koffie
door Doortje 28 sep, 2024
Vandaag delen wij het recept voor heerlijke stroopwafel koffie...
Een luxe badkamer thuis, zo realiseer je dat
door Doortje 27 sep, 2024
Vandaag delen wij tips voor een luxe badkamer thuis! (Gesponsord artikel)
5 tips voor het kopen van een nieuwe bank
door Doortje 26 sep, 2024
Ben jij op zoek naar een nieuwe bank? Wij geven handige tips voor je aankoop! (Gesponsord artikel)
5 tips om impulsaankopen te voorkomen
door Doortje 26 sep, 2024
Impulsaankopen kunnen je veel geld kosten, zonde als je geld uitgeeft wat je niet van plan was! Vandaag geven we tips.
Je woonkamer stylen als een pro, 5 handige tips!
door Doortje 25 sep, 2024
Vandaag geven wij 5 handige tips om je woonkamer te stylen als een pro! (gesponsord artikel)
Een nieuwe keuken kopen; Dit mag je niet vergeten
door Doortje 24 sep, 2024
Een nieuwe keuken kopen, dit mag je niet vergeten! Wij geven handige tips (gesponsord artikel)
Onze week: Nog even genieten van de zomer en op naar de herfst...
door Doortje 24 sep, 2024
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?
Een nieuwe badkamer kopen: 5 handige tips voor de beste aankoop
door Doortje 23 sep, 2024
Vandaag delen wij 5 handige tips voor de beste aankoop van een badkamer (gesponsord artikel)
Recept: Amandel rotsjes met gezouten karamel
door Doortje 21 sep, 2024
Vandaag delen wij het heerlijke recept van amandel rotsjes met gezouten karamel! Súper lekker!
Show More
Share by: