4. Grenzen stellen
Het is belangrijk om kinderen zelf dingen te laten doen en proberen, maar grenzen zijn ook erg belangrijk. Zo weten ze precies wat wel en niet mag. Hoe vervelend we het vaak ook vinden om "nee" tegen onze kinderen te zeggen, het geeft kinderen een gevoel van veiligheid als er grenzen worden gesteld, ook al zijn ze het er niet altijd mee eens.
Als ik naar onze eigen opvoeding kijk, dan zijn wij redelijk makkelijk, maar nee is nee. En dat weten de kinderen inmiddels ook. Er wordt hier weinig gezeurd om een extra snoepje als er al nee is gezegd.
5. Fouten zijn niet erg
Als je je kinderen veel zelf laat proberen, dan gaat er natuurlijk ook weleens iets mis. Misschien kunnen ze het nog niet of lukte het gewoon even niet. Het is belangrijk om ook dat positief te benaderen. Qua voorbeeld kun je denken aan; Wat jammer dat het niet is gelukt, maar wat heb je dat goed geprobeerd!
6. Positiviteit
Wij proberen in bijna iedere situatie positief te blijven. Bij vervelend nieuws of een nieuwe schoolsluiting kunnen we natuurlijk balen, maar we kunnen er ook het beste van maken. (En blij zijn dat we de wekker 's ochtends even niet hoeven te zetten). Door de jaren heen heb ik geleerd dat iedereen tegenslagen te verduren krijgt in zijn of haar leven. Hoe beter je daarmee om kunt gaan, hoe gelukkiger je zult zijn.
Daarom brengen wij onze kinderen groot met een flinke portie positiviteit. We vragen bijvoorbeeld tijdens het avondeten wat het leuke was aan de dag en leren ze zo dat er altijd wel iets leuks is.
7. 1 op 1 tijd
Met meerdere kinderen is dit wat mij betreft een "must do". 1 op 1 tijd met je kinderen is ontzettend belangrijk. Kinderen voelen zich er ook belangrijk door, omdat ze even alle aandacht krijgen. Dat hoeven geen ontzettend grootse dingen te zijn... ze kunnen ook om en om mee met bijvoorbeeld het doen van de boodschappen, maar denk ook aan samen naar de speeltuin, zwemmen, bioscoop, koffie drinken bij de HEMA of een nachtje weg in een hotel. Er is zoveel leuks te doen en ik vind het altijd geweldig dat wij dat met 3 kinderen om en om kunnen doen!
8. Bewegen
Het klinkt misschien een beetje raar, maar beweging zorgt ook voor zelfvertrouwen. Kinderen leren door te spelen al heel erg veel, bijvoorbeeld dat ze nog niet zelf kunnen schommelen, maar dat het met veel oefenen wel lukt. Of dat ze zelf leren hoe ze een koprol op het klimrek kunnen maken.
Dit soort successen zorgt ervoor dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen lichaam en eigen kunnen, ook heel belangrijk voor het zelfvertrouwen!
En zo proberen we allemaal met de beste intenties onze kinderen groot te brengen. We kunnen ze helaas niet beschermen tegen alle tegenslagen of vervelende dingen, maar zelfvertrouwen en weerbaarheid daar hebben ze hun hele leven nog iets aan.