Gastblogger Gertien
vertelt je vandaag graag welke groenten er nu in het seizoen zijn en wat je daarmee kunt maken. Lekker en heel voordelig!
2020, een nieuw jaar ligt voor ons! Veel mensen maken goede voornemens voor het komende jaar. Gezond eten en besparen doen het daarbij altijd goed. Om dit allebei te bereiken is het zeker een goed idee om seizoensgroenten te kopen en te eten.
Voor wie het niet weet, seizoensgroenten zijn de groenten die traditioneel gezien in een bepaald seizoen groeien in ons land. Ze zijn altijd goedkoop, door het grote aanbod kunnen de prijzen lager liggen. Doordat het Nederlandse producten zijn, zijn de vervoerskosten niet zo hoog. En hierdoor ook nog eens beter voor het milieu!
De seizoensgroenten van januari zijn: andijvie, biet, boerenkool, groene kool, koolraap, knolselderij, paksoi, pompoen, prei, rode kool, schorseneren, savooiekool, spruiten, taugé, uien, veldsla, wortel, witlof, witte kool en zuurkool
Veel kolen dus in deze tijd van het jaar. Boerenkool en zuurkool worden natuurlijk traditioneel veel in stamppot verwerkt. Zelf vind ik
dit stoofgerecht
van kikkererwten met boerenkool en rookworst erg lekker. En dat komt vooral door de toevoeging van ras el hanout!
Stamppot van pompoen, knolselderij en ui maak ik volgens
dit recept. Een andere favoriet met pompoen is deze
pompoen pindastoofpot.
Doordat het veganistisch is extra goedkoop doordat je geen vlees koopt.
Regelmatig eten we ook gado gado. Ik ben niet heel strak met wat voor groenten ik bij de rijst, het gekookte ei, pindasaus en kroepoek serveer. Het hangt een beetje af van wat we nog hebben liggen. Als ik rekening zou houden met wat er deze maand goedkoop te krijgen is, dan zou ik gaan voor wortel, witte kool, prei en taugé.
Spruitjes zijn deze maand ook volop verkrijgbaar. Ik weet nog dat ik ze als kind niet graag at en eigenlijk zijn ze nog steeds niet echt mijn favoriet. Hoe ik ze de afgelopen jaren wel klaar maakte was in een hartige taart. Een bodem van roomboterbladerdeeg met daarin dus spruitjes en pompoen, rode ui en walnoten of pecannoten. Dit jaar heb ik het nog niet gemaakt en ik moest wel echt even nadenken hoe ik het ook alweer precies deed. Ga ik dus spoedig weer maken!
Soms eten we rode bietjes met gekookte aardappels, maar ik zelf eet het liever in een salade. Van 6 gekookte aardapels en 3 rode bieten, allemaal in blokjes. Daarbij 75 gram winterpostelijn en 100 gram feta, ook in blokjes. Van 2 el. mayonaise, 3 el. olijfolie, 2 tl. mosterd en 2 tl. honing een dressing maken, makkelijk en heel lekker! Eet smakelijk!