2 uur per dag. Dat is de aanbevolen dagelijkse tijd om buiten te spelen, maar dan wel het minimum. De wereld gezondheidszorg organisatie adviseert zelfs 3 uur per dag. Toch lukt dat heel veel kinderen niet, ook volwassenen zijn steeds minder buiten. Maar hoe komt dat toch? En hoe kunnen we dat veranderen?
Ander licht;
Er zijn steeds meer kinderen bijziend, dit heeft allemaal te maken met schermtijd. In de afgelopen 40 jaar is het aantal kinderen dan bijziend is gestegen van 1 op 4 naar 1 op 2. Heb je te maken met bijziendheid en ben je jonger dan 13 jaar, dan heb je veel meer kans op slechtziendheid, ernstige oogziektes en zelfs blindheid.
Kinderen zitten steeds meer binnen. En kijken daarbij steeds vaker op een scherm. (De tablet wordt hier ook regelmatig gebruikt) Maar ook lezen zorgt ervoor dat je je ogen erg inspant dichtbij en je veraf slechter kunt gaan zien. Doordat het licht buiten anders is qua intensiteit, is buiten spelen een goede manier om veraf goed te blijven kijken.
Waarom is naar buiten gaan zo gezond?
Natuurlijk heeft buiten spelen, of naar buiten gaan ook nog andere vele voordelen. Die gelden voor jong en oud;
- Buiten is frisse lucht
- Je beweegt meer als je buiten bent (denk maar aan fietsen, tikkertje of voetballen)
- Je maakt vitamine D aan door de zon (in ieder geval in de zomer)
- Door in de buitenlucht te bewegen slaap je beter
- Kinderen die veel buitenspelen ervaren ook nog eens minder stress, volwassenen die buiten bewegen (bijvoorbeeld wandelen of fietsen) ervaren ook minder stress
- Er is zelfs uit onderzoek gebleken dat kinderen die veel buiten zijn, beter presteren op school.
Alle reden dus om meer naar buiten te gaan, maar hoe komt het dat "we" dat steeds minder doen?
- Kinderen hebben het druk. Ze gaan naar de BSO (waar met mooi weer wel buiten wordt gespeeld) maar zijn ook druk met zwemles of muziekles. Ze hebben steeds meer verplichtingen, waardoor "gewoon" buiten spelen steeds minder gebeurt.
- Als er minder buiten gespeeld wordt, doen andere kinderen dat ook minder. Hoe minder kinderen er in de speeltuin zijn, hoe minder aantrekkelijk.
- We hebben natuurlijk de tablet (wij noemden hem eerder al) We kijken steeds meer op een scherm en spelen minder buiten, door dat scherm.
- Volwassenen hebben ook minder tijd. Lange werkdagen, files, zittend beroep en 's avonds op de bank ploffen. Naar buiten gaan heeft dan geen prioriteit.
- Gemakzucht. Je hoeft tegenwoordig niet naar buiten om je boodschappen te halen of iets anders te kopen, alles kan thuisbezorgd worden.
- Veiligheid. Kunnen kinderen wel alleen buiten spelen? Er gebeuren regelmatig nare dingen. En er is ook meer verkeer dan vroeger, waardoor het buiten spelen ook onveiliger wordt.
Wat kun je doen om meer buiten te zijn?
Natuurlijk is het buiten zijn gewoon belangrijk... voor kinderen en volwassenen, dus probeer de tijd die je buiten vertoeft eens te verlengen... dat kan bijvoorbeeld door deze tips;
- Ga op de fiets naar je werk
- Breng de kinderen op de fiets naar school/ sport/ muziekles
- Doe de boodschappen lopend of op de fiets
- Ga ook op de fiets naar de winkels
- Wandel na het avondeten nog een rondje
- Ga naar het strand als het mooi weer is (ook in het voorjaar en de herfst vermaakt iedereen zich daar prima met water en zand)
- Maak een wandeling in het bos
- Hang de was in de tuin op, scheelt ook nog eens veel geld
- Geef het goede voorbeeld aan je kinderen. Als je zelf de hele dag achter een scherm hangt, dan doen je kinderen dat natuurlijk ook graag.
In het voorjaar en de zomer is het zeker makkelijker. Maar ook in de herfst en de winter kun je je goed aankleden en lekker naar buiten gaan. Reken eens uit hoeveel tijd je per dag buiten bent en probeer dat steeds een stukje langer te doen.