De boodschappen... ze zijn de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Iedere keer als ik onze boodschappen deel op de blog, dan krijg ik berichtjes en mailtjes met vragen voor tips, want we willen allemaal liever iets minder uitgeven.
Wij doen voor € 125 ,- tot € 150,- per week boodschappen (inclusief kooppunten). Soms iets hoger en soms iets lager. Een paar jaar geleden zaten we eigenlijk altijd rond de €100,- per week. Al jaren besparen wij op onze boodschappen, want het is een last waar je goed op kunt besparen. Vandaag deel ik 10 dingen die wij doen om te besparen op te boodschappen;
1.Aanbiedingen
Als we een weekmenu maken, dan kijken we altijd wat er die week in de aanbieding is. Als de bloemkool in de aanbieding is, dan eten we die week sowieso een keer bloemkool. We maken echt alleen gebruik van aanbiedingen die ook echt gebruikt worden.... de laatste weken kochten we groenten en fruit in de aanbieding, maar bijvoorbeeld ook ijs. (1+1 gratis) dat kan gemakkelijk in de vriezer voor warme dagen. Als er producten in de aanbieding zijn die wij sowieso gebruiken, dan slaan we even een voorraad in.
2. Goedkopere maaltijden
Wij wisselen duurdere en goedkopere maaltijden met elkaar af. Wij zijn dol op soep en eten dat sowieso eens per week met een broodje, andere mensen vinden dat geen echte maaltijd, maar die hebben bijvoorbeeld weer een vaste frietdag. Wij kiezen voor soep of een simpele pasta. De andere dagen kiezen we voor gegrilde groenten uit de oven met geitenkaas, een broodje shoarma (zelf gekruide kip) of een goed gevulde quiche. Door af te wisselen houden we de kosten laag.
3. Afgeprijsde artikelen
In de winkels zijn altijd wel afgeprijsde artikelen te vinden, vooral versproducten worden regelmatig afgeprijsd. Wij nemen ze graag mee. Yoghurt kun je prima nog langer eten, brood van gisteren gaat in de vriezer en is net zo lekker en vlees nemen wij eigenlijk alleen nog afgeprijsd mee.
4. De vriezer gebruiken
Onze vriezer wordt altijd goed gebruikt. Brood gaat erin, afgeprijsd vlees gaat erin en ik koop altijd diepvriesfruit voor het ontbijt. (die eens in de paar weken in mijn persoonlijke bonus box voorbij komt, dus dan haal ik weer)
Ook restjes gaan niet weg, maar worden met de lunch opgegeten (of gaan anders de vriezer in voor een restjes dag) en het laatste stuk van een blok kaas wordt geraspt en ingevroren.
5. Minder vlees
Wij eten weinig vlees, ik denk gemiddeld zo'n 2 keer per week. De rest van de maaltijden zijn vegetarisch. Ik kies niet vaak voor vleesvervangers, die vinden wij minder lekker. Een maaltijd kun je prima lekker maken zonder vlees of vervanger. Een lekkere pasta is zo gemaakt. Ook wraps vullen wij met veel groenten en bonen.
Vlees ik vaak een duurder product. Wij nemen het dus mee als het afgeprijsd is (omdat het tegen de houdbaarheidsdatum) aan zit, dat is nog prima en dat maken we daarna op. Zo komt het voor dat we soms veel vlees in 1 keer kopen, maar dat eten we niet allemaal in die week op.
Ook qua broodbeleg kopen wij weinig vlees. We hebben wel vele hartige keuzes; kruidenkaas, gewone kaas, smeerkaas, hummus, een ei etc.
6. Even geduld hebben
We zijn allemaal zo gewend om alles te kunnen kopen wanneer wij dat willen. Het kan hier zomaar gebeuren dat de pindakaas op is en we pas een paar dagen later boodschappen doen. Natuurlijk zorgen we voor een voorraadje, maar de kinderen hebben vaak periodes waarbij ze veel smeerkaas, pindakaas of hagelslag eten. Dat is na een paar weken weer voorbij en dan volgt weer iets anders.... Daarom kan het voorkomen dat er iets op is, dan is het even geduld hebben en gaat het met de volgende ronde boodschappen weer mee. Niemand is ooit slechter geworden van een broodje smeerkaas ipv pindakaas.
7. 10 uurtje op school
Voor het 10 uurtje op school kun je heel veel producten kopen. Van voorverpakte koeken tot pakjes drinken. Bij ons gaat het net iets anders. De kinderen krijgen water mee (dat drinken wij ook de hele dag) en ze mogen 's ochtends altijd kiezen wat ze mee willen nemen. De ene keer is het een appel, dan weer een stuk komkommer, een boterham, een plak ontbijtkoek etc. Het verschilt iedere dag.
8. Uit eigen tuin
Wij hebben nu een grotere tuin en er groeit genoeg... De komende zomer verwachten we veel frambozen, aardbeien en bessen. Hierna komen de bramen nog. Ook hebben we verschillende kruiden in de tuin. En zetten we binnenkort de moestuin vol met paprika plantjes, komkommer plantjes en courgettes, die groeien lekker snel... Het scheelt veel geld om het gewoon uit de tuin te plukken. Als je ieder jaar iets nieuws neerzet, dan heb je er vaak jaren plezier van.
9. Minder snacken
Ik vind het allemaal even lekker; chocolade, chips en koekjes.... en juist daarom hebben we dat niet altijd in huis. Er ligt altijd wel iets (voor als we onverwachts visite krijgen) en anders bak ik nog wat. Maar verder hebben we daar geen voorraad van. Als het er ligt, dan gaat het op en hoewel ongezond eten vaak nog goedkoper is dan fruit en groenten, scheelt het gewoon geld (en kilo's)
10. Dingen zelf maken
Als je het leuk vindt om te koken en te bakken, dan kan het veel geld schelen om dingen zelf te maken... Zo maken wij altijd zelf pizza deeg, makkelijk te maken en goedkoop. Maar ook zelf soep maken, zelf je groenten snijden, zelf pasta saus maken en zelf zelf frietjes bakken scheelt enorm.
Deze 10 dingen doen wij sowieso, ze kunnen je helpen met besparen, ook nu de prijzen zo hard oplopen. Kies een aantal tips uit en probeer het eens, wie weet hou je al snel geld over voor andere dingen...