Wow, de tijd gaat zo snel! Het zoontje van
gastblogger Megan
is alweer toe aan de eerste hapjes! Vandaag geeft ze 10 handige tips voor als jouw kleintje er ook bijna aan toe is!
Dag lieve lezers,
Mijn kleintje is ondertussen alweer 3 en een halve maand oud! Waarom gaat dat zo achterlijk snel? Ik kan mij nog herinneren dat ik jullie op de hoogte bracht van de dingen waar ik tegenaan liep in de zwangerschap en mijn
bevallinsblog
voelt pas als twee weken geleden!! Omdat mijn kleintje alweer over 2 weekjes de 4 maanden!! aantikt zijn wij begonnen met de eerste hapjes. Volgende week zal ik voor jullie in de kook blog reeks een leuk recept geven voor een zelf te maken groente hapje, vandaag geef ik jullie de beste tips bij het proberen van je kind zijn eerste hapjes!
Tip 1: Hoe zie ik dat mijn kindje klaar is voor zijn eerste hapjes? Bij onze Caleb zagen wij bij 2 en een halve maand al dat hij ons eten uitermate interessant vond, maar dat is natuurlijk nog veels te vroeg om te beginnen. De leidraad vanuit het consultatiebureau en het voedingscentrum zijn om pas bij 4 maanden te beginnen, maar wij begonnen al bij 3 maanden, omdat wij echt zagen dat hij er al aan toe was. Zie je dat je kindje geïnteresseerd is in jouw eten? Dat hij smakt, veel met zijn tong langs zijn lippen gaat, veel kwijlt en vaak nog honger over houdt ondanks dat je zijn flesjes al hebt opgehoogd? Misschien is jouw kleintje ook wel vroeg, of gewoon keurig bij de 4 maanden!
Tip 2: Met welke smaak begin ik? Er zijn er immers zoveel! Je kunt sowieso alleen naar de 4+ hapjes kijken, de hapjes van bijvoorbeeld 6+ zit veel meer in en zijn ook véél groter, dus kijk echt specifiek alleen naar de 4+. Dan heb je natuurlijk nog fruit en groente, waar begin je mee? Vanuit het consultatiebureau en het voedingscentrum wordt aangeraden eerst met groente te beginnen en dan pas met fruit, omdat fruit heel zoet is en er eigenlijk altijd wel ingaat en je anders het risico loopt dat ze groente niet willen. Wij hebben het echter als volgt gedaan: om ons kindje te laten wennen aan een smaak + een lepeltje in zijn mond begonnen wij de eerste week met 3 hapjes banaan, wat wij per dag ophoogde naar wat hij aankon, en de tweede week at hij peer. Zo raakte hij gewend aan een andere smaak dan melk. Na die twee weken hebben wij pompoen aangeboden en wortel, nu zijn wij begonnen aan doperwtjes. Wij merkten persoonlijk op als ouders dat dit veel beter werkt, omdat onze kleine al gewend was aan de lepel en dat hij een smaak krijgt.
Tip 3: Hoeveel geef ik per keer? Een baby is heel goed in staat zelf aan te geven wanneer hij meer wilt of genoeg heeft gehad! Wel is de tip als je voor het eerst begint bijvoorbeeld niet al een half potje aan te bieden, maar te beginnen met een paar kleine hapjes, als je in 1x teveel aanbiedt zou het kunnen dat je kindje zijn/haar buik dit nog niet aankan en dat hij het weer uitspuugt of dat het niet lukt met poepen. Als je kindje gewend is, dit merk je vanzelf na een paar dagen, dan kun je meer aanbieden en kijken wanneer je kindje verzadigd is. Onze kleine gaf heel duidelijk aan als hij nog niet genoeg had door te gaan slaan met zijn hand op het dienblad van zijn stoel of door te gaan mekkeren om meer. Onze max is wel een half potje per keer, omdat wij anders bang zijn dat zijn buik het toch niet aankan.
Tip 4: Neem een
silicone slab!
De potjes kunnen behoorlijke vlekken achterlaten, vooral bij oranje groente bijvoorbeeld, dit is zonde van je kindje zijn slabbetjes en rompers. Bij een silicone slab kun je het er zo weer afvegen met een billendoekje of, misschien nog wel handiger, hij kan gewoon in de vaatwasser!
Tip 5: Heb je je bakje groente in de magnetron gedaan en merk je dat hij te warm is? Koel het af door nog een schepje koude groente uit het potje erbij te scheppen en roer het door elkaar totdat het een goeie lauwe temperatuur heeft.
Tip 6: Warm je je groente hapje op? Gebruik dan een bakje ipv het hele potje. Je hebt immers niet het hele potje nodig en dan bederft het minder snel. Schep in een bakje gewoon de hoeveelheid die je denkt dat je kindje opkan.
Tip 7: Een groentehapje warm je een paar seconde op in de magnetron, want deze is niet koud te eten, een fruithapje wel, dus die kun je gewoon zo uit het potje serveren.
Tip 8: Is je kindje gewend aan zowel groente en fruit en gaat het er goed in? Dan kun je de 2 verschillende hapjes combineren op 1 dag. Het handigste is om je fruithapje in de ochtend te geven of tegen het begin van de middag en het groente hapje in de avond, bijvoorbeeld als je zelf ook gaat avondeten. Houd een vast ritme aan, zo raakt de kleine gewend aan de structuur van wanneer hij wat eet.
Tip 9: Geef de hapjes tussen de melkvoedingen door. Bijvoorbeeld als je kindje om de 5 uur komt zoals mijn kleine geef je twee uur later na de fles het hapje. Geef je het te snel achter elkaar dan daalt het minder goed!
Tip 10: Een hapje is bijvoeding en geen vervanging! Vervang niet de fles melk door een hapje.
Ik zie jullie graag volgende week voor het lekkere groente hapje recept! Dit wordt de eerste keer dat ik het zelf ga maken, dus ik ben benieuwd!