4. Tweedehands kopen
Ieder product dat tweedehands gekocht wordt hoeft niet opnieuw gemaakt te worden, dat scheelt veel. Je bent zeker duurzaam bezig als je kiest voor tweedehands. Het hoeft niet met alles (dat mag natuurlijk wel) maar toch is mijn ervaring dat je de leukste dingen tweedehands kunt vinden voor een fractie van de prijs. Wij kochten onze auto tweedehands, kleding en laatste zelfs een aantal "nieuwe" stoelen.
5. Minder kopen
Als je duurzaam bezig wilt zijn, kijk dan vooral ook naar de dingen die je koopt. Heb je ze echt nodig? Veel dingen waarschijnlijk wel, maar ook veel dingen niet. De extra kaarsen voor "ooit" of het paar schoenen terwijl je al 20 paar hebt belanden allemaal in de kast. Minder kopen is dus goed voor je portemonnee en voor de wereld.
Dus minder "zomaar" naar de winkels, niet online shoppen als je niets nodig hebt en je uitschrijven bij verschillende nieuwsbrieven. Het scheelt allemaal.
6. Alles op maken
In supermarkten wordt tegenwoordig meer en meer gedaan om voedselverspilling tegen te gaan. Een goede zaak! Ook voor je portemonnee, want je kunt producten kopen met kortingsstickers. Zo vindt je bij de Lidl een brood voor € 0,25 en koop je een verspakket voor nog geen € 2,-. Top!
Ook thuis is het handig om de restjes op te maken. Denk aan een restjes dag of eet de restjes voor de lunch. Bij ons wordt vrijwel niets weggegooid, met uitzondering van het restje wat we laatst vergaten in de koelkast te zetten en daar 2 dagen later achterkwamen, oeps! (ik zei al; ik doe het ook niet perfect) Dus maak het op, verwerk het in nieuwe gerechten en gooi niets weg, dat scheelt.
7. Eet minder vlees
Minder vlees eten is een goede manier om duurzaam bezig te zijn. Daarnaast is vlees vaak 1 van de duurdere ingrediënten van de maaltijd, dus als je vlees vervangt voor peulvruchten, dan scheelt dat veel. Je kunt vlees ook weglaten. In maaltijden zoals pasta, wraps of soepen is dat prima te doen.
Wij eten gemiddeld 5 keer per week geen vlees bij de avondmaaltijd of op brood en dat bevalt ons goed! We hebben inmiddels veel gerechten zonder vlees die bij iedereen populair zijn.
Op de blog kun je ook veel lekkere recepten zonder vlees vinden. Zoals bijvoorbeeld plaattaartjes, mediterrane quiche of zomerse pasta salade.
8. Gebruik wasbare producten
Wasbare producten zijn zo duurzaam, omdat je ze 1 keer aanschaft en daarna keer op keer kunt gebruiken. Denk aan wasbare luiers (die worden echt steeds populairder momenteel) of wasbare watten schijfjes om je make-up te verwijderen. De aanschaf is eenmalig en daarom ook erg fijn voor je budget.
9. Was ophangen
Met 5 personen gaat onze "wasroutine" ongeveer zo; 's ochtends kijken we of er een wasmand vol is, er gaat een was aan, de was hangen we op en dan halen we meteen de was van gisteren van het wasrek af en zo gaat dat dagelijks door. Sommige dagen heb ik geen was (en blijft de andere was een dagje langer hangen, haha!) maar dat komt vrij weinig voor. We hebben kleding, zwemkleding van zwemles, handdoeken, 5 keer beddengoed, scouting shirts en broeken en dat betekent best veel was.
Wij hebben een droger gehad, maar doen nu al heel lang zonder. Sinds ik erachter kwam dat het prima te doen was om de was even op te hangen (ook als er een buikgriep rond ging in huis... ik heb nooit zonder beddengoed of kleding gezeten) en ik een keer op televisie een programma zag waar ze de brandweer volgden en er een flinke brand was uitgebroken door een droger, komt er hier hoogstwaarschijnlijk ook geen droger meer in.
Met een wasrek kom je al een heel eind. In de lente, zomer (en zelfs de herfst en de winter als het droog is) kun je de was gerust buiten laten drogen. De rest van het jaar droogt de was op zolder (daar slapen wij inmiddels ook, maar ik kan mij niet storen aan een wasrekje meer of minder) en dat gaat helemaal prima. Het scheelt ook nog eens veel energieverbruik en je kleding gaat langer mee. Een win, win, win situatie wat mij betreft.
10. De mini-bieb
Ik schreef er al eerder over, maar ik ben een grote fan van de mini-bieb. Een aantal boeken lenen om ze na het lezen weer gemakkelijk terug te brengen. En niet binnen een week of een maand, desnoods doe je er 6 maanden over, dat is helemaal aan jou.
Ook voor de kinderen maak ik er gebruik van. We lenen heel veel boekjes en als ze er weer op uitgekeken zijn, dan gaan ze weer terug en kan een ander kind ze lezen. Zo worden de boeken veel hergebruikt en hebben er veel mensen plezier van. Je hoeft niet altijd nieuwe boeken te kopen en je huis raakt niet vol van alle boeken, want ze kunnen weer terug. Dat is mooi meegenomen!