Is gezond eten duurder dan ongezond eten? Vaak is dat wel zo. Een lekkere soep vol met groenten is niet zo duur, maar een bakje frambozen is dat wel. Dat geeft maar weer aan dat alles betaalbaar is als je de juiste keuzes maakt. Veel groenten en fruit eten is gezond en levert je allerlei goede vitamines en mineralen. Vandaag gaan we het hebben over superfoods. Want welke producten vallen hieronder? En welke zijn betaalbaar?
Wat zijn superfoods?
Superfoods is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei producten die uitzonderlijk goed voor je zijn. Ze bevatten veel vitaminen, antioxidanten en door ze te eten of te drinken krijg je veel goeds binnen. Een aantal jaar geleden ging iedereen aan het chia zaad, maar dat is inmiddels al niet meer zo populair. Als je gezond wilt eten, dan is het verstandig om een aantal superfoods aan je maaltijden toe te voegen. Kies ze wat vaker, dan hoef je helemaal geen duurdere superfoods aan te schaffen. Vandaag zetten we 10 superfoods op een rij, die goed voor je zijn, maar die ook hartstikke betaalbaar zijn!
1.Bananen
Veel mensen gaan bananen uit de weg, omdat ze vrij veel koolhydraten bevatten. Zonde! Want van af en toe een banaan kom je echt niet aan... het zou een reclame slogan kunnen zijn. ;)
Bananen bevatten veel vezels (waardoor je een vol gevoel hebt), ze zijn goed voor de stoelgang en bevatten veel kalium en dat is weer goed voor je bloeddruk. Neem dus af en toe wat bananen mee... je kunt ze namelijk ook nog heel gemakkelijk meenemen voor onderweg.
2. Tomaten
Je zag ze al even op de afbeelding van dit artikel. Tomaten en dan in allerlei vormen en maten. Ook de blikjes gepelde tomaten of tomatenpuree zijn goed. Tomaten bevatten veel foliumzuur (voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen) en ze bevatten heel erg veel antioxidanten die je beschermen tegen vrije radicalen. (Dat betekent kort gezegd dat ze ervoor zorgen dat je cellen niet beschadigd raken. Daarom kunnen ze helpen om bijvoorbeeld kanker te voorkomen)
Tomaten kun je in heel veel gerechten verwerken. Van een simpele pasta met tomatensaus, tot geroosterde tomaten uit de oven. Een tomatensoepje (zelf gemaakt) of gewoon wat snoeptomaatjes tussendoor, het is allemaal goed.
3. Broccoli
Broccoli staat hier regelmatig op het menu. Op de een of andere manier vinden kinderen het vaak heel lekker, dat hoor ik ook om mij heen heel veel. Ik ben er ook nog steeds fan van. Wist je dat broccoli meer vitamine C bevat dan sinaasappels? Daarmee ondersteun je je weerstand, dus ideaal om wat extra van te eten in de herfst of de winter.
Wij eten broccoli vaak bij de aardappeltjes en anders in de broccoli soep. Makkelijk te maken en erg lekker!
4. Spinazie
Ook spinazie zit vol met antioxidanten en daarom is dit ook met recht een superfood. Spinazie is niet altijd populair, maar je kunt er prima mee variëren. Van hartige taart tot een lasagne of een paar blaadjes in je smoothie.
Kies ook gerust de diepvries variant (wel zonder room) voor nog geen € 1,- heb je 450 gram, dat is super goedkoop.
5. Havermout
Voor een lekker ontbijtje kun je kiezen voor havermout. Een pak van een c-merk kost inmiddels iets meer dan € 0,50. Veel mensen maken er havermoutpap van (met bijvoorbeeld appel en kaneel), vol met vitamine B1 / B11 en zink. Ben je niet zo van de pap? Kies dan voor overnight oats, dat maakt de smaak veel zachter en ook kinderen vinden het dan vaak erg lekker. Of maak er een lekkere smoothie van, ook een goede manier om de dag snel te beginnen.
6. Bonen
Bonen bevatten veel eiwitten, dus je raakt er goed vol van. Er zijn zoveel verschillende soorten bonen; Bruine bonen, witte bonen, kidneybonen, tuinbonen, Borlotti bonen en nog veel meer! Je kunt ze gebruiken in Mexicaanse gerechten (dat doen wij heel vaak) en lekker afwisselen is altijd goed.
7. Linzen
Ook linzen bevatten veel eiwitten en zijn dus erg gezond. We gebruiken linzen vaak voor een lekkere goed gevulde linzen soep (met uien en kokosmelk) Maar je kunt er ook burgers van maken, ze verwerken in de hummus of door een salade doen.
8. Groene thee
We nemen even een kleine afslag naar een drankje. Groene thee is inmiddels overal te vinden, zelfs in de supermarkt hebben ze verschillende soorten en smaken. Let erop dat je kiest voor een thee zonder toegevoegde suiker, die zijn natuurlijk het beste.
Groene thee bevat ook weer de antioxidanten en door een aantal kopjes per dag te drinken, ben je goed bezig! Kies een aantal smaakjes uit en proberen maar, dat is het makkelijkste om lekker groene thee te gaan drinken.
9. Knoflook
Je houdt ervan of juist niet echt... maar als ik even voor mijzelf mag spreken; ik hou van knoflook! Jammer voor de omgeving, maar leuker voor mij. De lucht valt ook echt wel mee als je geen hele tenen rauw eet.
Knoflook werkt ontstekingsremmend en is goed voor je immuunsysteem. Wij gebruiken knoflook (net als ui) bijna standaard in allerlei gerechten; pasta sauzen, soepen, vullingen voor de wraps... en bij de aardappeltjes uit de oven (lekker een paar teentjes laten meepoffen)
Ik maak zelf weleens knoflooksoep. Dan poffen we 2 bollen knoflook, waardoor de smaak ontzettend zacht en romig wordt. Je maakt er een hele lekkere soep van, die moet snel weer eens op het menu!
10. Rode bieten
Ook rode bieten zijn niet bij iedereen favoriet, want ze smaken meestal erg aards. Ik hou er wel van, de kinderen weer wat minder, maar op verschillende manieren kun je verschillende smaken omhoog halen. Ik eet ze graag in dunne plakjes (als een soort carpaccio) met geitenkaas en stukjes pistache nootjes, maar je kunt ze ook in de oven roosteren, dat is met wat feta eroverheen ook enorm lekker.
Rode bieten zuiveren je bloed en ze zijn ontstekingsremmend. Pas wel op voor paarse handen, want die krijgt je wel altijd als je ze maakt!
Met deze 10 superfoods kun je dus super gezond eten, zonder diep in de buidel te tasten. Heel betaalbaar en heel gezond eten...