Om (meer) te sparen zijn er vele manieren. Het belangrijkste is natuurlijk dat je minder uitgeeft dan er binnenkomt, want dan kun je sparen. En als je dan geld overhoudt, dan kun je ervoor kiezen om dat aan het begin van jouw financiele maand naar je spaarrekening over te boeken of pas aan het einde, wat is nou wijsheid? 

 

Pay yourself first?

Een bekend principe is het "pay yourself first" principe. Dat betekent dus dat je jezelf als eerst betaald! Zodra je salaris binnenkomt, dan maak je geld over naar je spaarrekening, of je zorgt ervoor dat er geld automatisch wordt overgemaakt. Onder het mom van "dan is het maar weg" kun je het ook niet meer uitgeven. Natuurlijk bestaat er dan wel nog de kans dat je het terugboekt in tijden van nood... terwijl dat misschien niet zo noodzakelijk is dan je dacht.


Hoe deden wij dit?

Wij betaalden onszelf altijd aan het eind van de financiele maand. Er is een periode geweest dat er nauwelijks iets overbleef, dus dat we alleen spaarden in de maanden van bijvoorbeeld het vakantiegeld, maar sinds een aantal jaren sparen we wel gewoon iedere maand. We gaven naar ons idee echt alleen maar geld uit aan dingen die we nodig hadden en weinig aan "onzin" dus wat er overbleef, dat ging naar de spaarrekening. 


En nu?! 

Tja, het bleek toch niet zo zijn. We geven wel degelijk geld uit aan onzin dingen, of dingen die achteraf helemaal niet zo nodig waren. Natuurlijk kan dat een keer, maar het gebeurde toch best wel vaak bij ons. En daar kwamen we pas achter toen we ons systeem omgooiden. Als Dustin zijn salaris binnenkomt, dan gaat er meteen een gedeelte naar de spaarrekening. En dan is het best een uitdaging om rond te komen. Maar wij houden wel van een uitdaging hier en daar! Omdat ik ondernemer ben, komt mijn salaris gedurende de maand binnen (ik weet nooit precies wanneer) en daardoor kunnen we vaak aan het eind van de maand ook nog een stukje sparen, erg fijn! 


Wat leverde het op?!

De laatste maanden zijn onze nutteloze uitgaven zeker naar beneden gegaan en het was voor ons een hele eye-opener om uberhaupt te zien dat we nutteloze uitgaven hadden, want hoewel we alle uitgaven bijhouden, glippen er toch vaak dingen doorheen. Daarnaast zijn we gaan kijken naar dure uitgaven en of die eventueel goedkoper konden? Zo bespaarden we ook weer. Gek genoeg kon dat dus nog, terwijl we al heel wat jaren in de bespaarmodus zaten. 


Ik weet ook wel waar het door komt. Mijn inkomen steeg de laatste maanden behoorlijk en daardoor gaven we het ook gewoon makkelijker uit. Dat gaat dus bijna als "vanzelf" 


Nu we zijn overgestapt naar het pay yourself first principe, sparen we de laatste maanden ongeveer de helft meer dan eerst. Een verhoging van 50% zullen we maar zeggen (vakantiegeld niet meegerekend) dus dat is heel mooi. We zijn er ook net achtergekomen dat we ons spaargeld heel erg nodig hebben de komende tijd, daarover vertel ik volgende week meer, maar onze conclusie is dus; het werkt! Betaal jezelf eerst, want je verdiend het en werkt er hard genoeg voor :) 


Betaal jij jezelf eerst? Of kijk je liever gewoon naar wat er overblijft? Laat het me weten in de reacties! 


Reacties (10)

Nieuwste artikelen;
Baby zomervoordeelHoi! Leuk dat je een kijkje neemt op mijn blog. 

Ik ben Doortje en ik ben 29 jaar, Moeder van Thijs (2012) en onze tweeling Sara & Sofie (2015) 

Elke dag publiceer ik een artikel om 6u over mijn leven, gezonder leven, het moederschap, huishouden, recepten, bewust leven, de financiën en nog veel meer. 

Daarnaast vind je hier regelmatig plogs & vlogs.

Lees en kijk gezellig mee, je bent van harte welkom! 

Instagram
Nieuwste YouTube video
Follow