In groep 3 gaan kinderen echt leren lezen, in de kleutergroepen zijn ze al heel druk bezig met het leren van alle letters, ik merk dat nu aan onze meiden. Ze herkennen letters, ook in stukjes tekst en schrijven ze al op. Hun eigen naam schrijven ze en kunnen ze uiteraard ook lezen. Vanaf groep 3 wordt het dus "echt" en begint het leren lezen, maar hoe maak je dat nou leuk? Ik geef een aantal handige tips!
1. Samen lezen, elke dag
Thijs is niet zo van het lezen, hij is meer van de cijfertjes en het rekenen.... maar lezen is natuurlijk wel heel erg belangrijk! Wij zorgen (bijna) iedere dag voor een leesmoment samen met 1 van ons. Nu school weer helemaal is begonnen lezen ze natuurlijk ook op school, maar toen we thuisonderwijs gaven lazen we iedere dag 20 minuten met hem, hij is in die periode enorm vooruitgegaan qua leesvaardigheid.
2. Voorlezen
Het lijkt er misschien op dat voorlezen alleen voor kleine kinderen leuk is, maar het is juist ook voor oudere kinderen belangrijk! Als de kinderen naar bed gaan, lezen we ze allemaal nog voor. De meiden zijn nu momenteel gek van
Floddertje
(een boekje dat ik in een buurtbieb vond) en Thijs wordt graag voorgelezen uit
Dummie de mummie.
Met voorlezen breidt je de woordenschat uit, het is een fijn moment samen op de dag en de kans is groter dat je kind zelf meer gaat lezen, een win-win situatie dus!
3. Vermijd de bekende zomerdip
Met de zomerdip bedoelen we de zomervakantie, waarin kinderen vaak veel minder lezen dan door het schooljaar heen. Veel kinderen gaan in leesvaardigheid terug in deze tijd en dat is zonde. Je kunt de dip voorkomen door regelmatig met je kind te blijven lezen... het liefst iedere dag. Misschien lukt dat in de zomervakantie niet, maar zoveel mogelijk scheelt al!
En dit geldt natuurlijk niet alleen in de zomervakantie, ook de andere vakanties en bijvoorbeeld de weekenden zijn ideaal om samen te blijven lezen.
4. Zelf lezen
Als je wilt dat je kinderen iets gaan doen, dan kun je er het beste zelf mee beginnen ;) Ik schreef eerder al dat lezen echt een hobby van mij is, dus de kinderen zien mij regelmatig met een boek. Als je het zelf doet, dan is de kans groter dat je kinderen ook meer gaan lezen.
5. Zorg voor het goede boek
Wij lenen regelmatig nieuwe boekjes bij de bibliotheek en in de buurtbieb. (boekenkastjes bij mensen in de tuin waar je boeken mag meenemen en neerzetten) Maar het kan enorm frustrerend zijn als je kind een boek niet goed kan lezen. Zorg dus voor een boek op het juiste niveau. Ik moest zelf ook even de AVI niveaus begrijpen... maar AVI M4, is bedoeld voor midden groep 4 en AVI E4 voor het leesniveau eind groep 4. Dit zijn natuurljk gemiddelden, dus kijk hierbij naar je kind. Beter een boek dat iets makkelijker is en het daardoor leuk houdt, dan een boek dat te moeilijk is en alleen maar frustratie met zich meebrengt...
Daarnaast is het natuurlijk ook de bedoeling dat een kind een boek leuk vindt. En heb je geen boekenfan? Misschien is een Donald Duck dan wel favoriet. Het is soms even zoeken, maar een kind leest natuurlijk eerder iets wat hij of zij leuk vindt!