3. Bewerkt vlees
Net zoals de vleeswaren zijn er ook stukken vlees die bewerkt zijn. Denk hierbij aan hamburgers. Helemaal als vlees al gemarineerd in de winkel ligt, dan is er vaak gekozen voor een zoete, suikerrijke marinade. Wil je dus een lekker gemarineerd stukje vlees? Zorg dan dat je zelf een lekkere marinade maakt.
4. Woksaus, chilisaus en andere saus
Iedereen heeft wel een aantal flesjes saus in de koelkast staan. De cocktailsaus voor bij de gourmet of de knoflooksaus voor over de shoarma. Een wok sausje om snel een maaltijd in elkaar te draaien of chilisaus voor over de wraps. Al die sausjes bevatten veel suiker. Wist je dat de chilisaus van bijvoorbeeld Go Tan maar liefst 46,7 gram suiker (per 100 gram!) bevat, dat is dus bijna de helft. En de ketchup van Heinz bevat 22 gram suiker per 100 gram saus (en dat giet je snel over je aardappels…) De variant met 50% minder suiker (die dus een stuk gezonder lijkt) bevat dus ook nog 11 gram suiker per 100 gram, dat is zeker niet weinig.
5. Pasta saus
Een lekker bord pasta met een tomatensaus met groenten, wie houdt er niet van? De eerste keer dat ik zelf een tomatensaus maakte was niet zo’n succes… die was bitter! Brrr… ! De pasta saus uit een pot bevat dus veel suiker en daarom is hij lekker zoet. Als ik nu zelf pasta saus maak, voeg ik er soms wel een schepje suiker aan toe, voor net dat beetje extra zoetheid, maar dat is in ieder geval een hele berg minder dan kant en klare pasta saus.
6. Ontbijtgranen
Wil je je kind gezond laten ontbijten, kies voor cornflakes! Ik denk dat iedereen nog wel het pak cornflakes op tafel herkent van vroeger. Eigenlijk hoor ik nu vrij weinig mensen over ontbijtgranen, wat dat betreft zijn we volgens mij een stuk gezonder bezig met bijvoorbeeld zelfgemaakte granola. En dat is maar goed ook, want cornflakes bevat 10 gram suiker per 100 gram. Doe je er een vruchtenyoghurt bij, dan begin je de dag met een nog grotere suikerstoot…
7. Crackers
Bij een gezond tussendoortje denk ik zelf ook vaak aan een volkoren cracker, maar daar zit ook suiker in, gelukkig niet zoveel hoor, maar dat verschilt ook weer per merk. Kijk dus even goed welke versie het minste suiker bevat, dan kun je gerust regelmatig een volkoren cracker eten.
8. Smoothies en sappen
Als ik een smoothie maak of een glas jus d’orange drink, dan heb ik toch echt het gevoel dat ik gezond bezig ben. In 1 keer giet je lekker veel fruit naar binnen, goed voor de vitaminen, toch?! Nou, dat zit ietsje anders. Het gezonde van fruit zit hem in de vitamines, maar ook voornamelijk in de vezels. Met een smoothie of sapje giet je zomaar 4 sinaasappels naar binnen en daar zitten veel fruitsuikers in! Als je die sinaasappels zou eten, dan kun je er waarschijnlijk echt geen 4 op, want dan zit je sneller vol door de vezels.
Je kunt je fruit dus beter eten dan drinken.
9. Pindakaas
Pindakaas lijkt zo’n heerlijk gezond broodbeleg, wij moesten vroeger altijd eerst hartig broodbeleg eten voordat we zoet broodbeleg kozen en ik kan mij zelfs herinneren dat pindakaas volgens mij ook mocht. Maar helaas, in pindakaas zit veel suiker toegevoegd. Tegenwoordig heb je 100% pindakaas producten op de markt, dat zijn notenpasta’s die je prima kunt eten, let op; ze bevatten wel weer veel vet. Dus eet gerust af en toe een bammetje met pindakaas, maar niet te vaak.
10. Producten met 0% vet
Whut?? Deze producten zijn toch hartstikke gezond? Nou, dat verschilt toch erg per product. Als fabrikanten met grootse letters op de verpakking; 0% VET schrijven, dan kan het zomaar zijn dat dat vet is vervangen door suiker. Het product lijkt dan erg gezond, maar dat is het niet. Het vervelende is dat je hierdoor flink misleid kunt worden en denkt dat je heel gezond eet, terwijl dat best tegenvalt. Het is dus toch altijd verstandig om even te checken hoeveel suiker het product dan bevat.
Het is dus eigenlijk altijd goed oppassen met hoeveel suiker je binnenkrijgt. Het is niet erg om suiker te eten, maar teveel is niet gezond. Je verhoogd daarmee de kans op hart en vaatziekten en het krijgen van diabetes type 2. Als leidraad kun je aanhouden dat een vrouw rond de 50 gram vrije suikers per dag mag binnenkrijgen (dit zijn toegevoegde suikers) en een man iets meer; 60 gram. Kinderen mogen juist een stuk minder toegevoegde suikers binnenkrijgen; namelijk maximaal 25 gram.
Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de volwassenen en maar liefst 90% van de kinderen dagelijks teveel suiker binnen krijgt, daar is dus nog veel te winnen! Te beginnen met het opletten op bovenstaande producten en toch maar die etiketten lezen, dan maak je al een stap in de goede richting!