Misschien heb je het deze week al voorbij zien komen; Het is deze week de verspillingsvrije week. Georganiseerd om aandacht te vragen voor voedselverspilling en om verspilling terug te dringen. Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat we allemaal minder verspillen, niet alleen deze week... maar een week is al een goed begin.
Wist je dat van al het voedsel ongeveer 25% weg wordt gegooid? Het voedsel wordt geoogst, verpakt, vervoerd etc. en dan nog wordt het niet opgegeten of opgedronken, ontzettend zonde natuurlijk. Gelukkig zijn er steeds meer goede initiatieven om voedselverspilling aan te pakken, maar ook thuis kunnen we genoeg doen. We zetten vandaag 20 tips voor je op een rij, want door de boodschappen die je koopt ook echt op te maken ben je duurzaam bezig en je portemonnee wordt er ook blij van...
1.Vries je brood in
Brood wordt veel verspilt. Ik las laatst dat iemand altijd de kapjes weggooide, maar daar kun je juist heel veel mee! Gebruik ze voor croutons voor een Panzanella salade of maak er wentelteefjes van. Lekker voor een zoete lunch of uitgebreid ontbijt in het weekend.
Door je brood in te vriezen, kun je dagelijks de hoeveelheid brood eruit halen die je nodig hebt, zo gooi je niets meer weg.
2. Maak je koekast leeg
Zorg dat je koelkast leeg is voordat je weer nieuwe boodschappen gaat halen. Door eerst alles op te maken wat snel kan bederven zorg je ervoor dat het echt op gaat. Zodra er nieuwe boodschappen voor staan, eindigt zo'n potje met nog een paar olijven al snel achter in de koelkast, waar je het een maand later pas weer terugvindt. Zorg er dus voor dat je, voordat je boodschappen gaat doen, je koelkast zo leeg mogelijk hebt.
3. Maak een boodschappenlijstje
Maak ook voordat je boodschappen gaat doen, een lijstje met de dingen die je nodig hebt. Kijk in je voorraadkast wat je nog hebt en wat als eerst op moet, dan kun je die dingen makkelijk opmaken. Door een lijstje te maken koop je ook geen dingen die je "misschien nodig hebt", waardoor je uiteindelijk 10 pakken pasta in de kast hebt staan en je ze niet opmaakt.
4. Maak een weekmenu
Een weekmenu is ideaal om slim boodschappen te doen. Als je groenten over hebt, kun je dat later in de week nog gebruiken. Plan maaltijden waarvan je weet dat iedereen ze lekker vindt, zodat het ook echt op gaat.
5. Plan een restjes dag
In ieder weekmenu plan ik sowieso een restjes dag in. Soms hebben we geen restjes over en dan ligt er altijd nog wel iets in de vriezer of staat er een pak pasta met een potje saus in de kast. Restjes dag zorgt ervoor dat je alle restjes ook echt opmaakt.
6. Eet restjes bij de lunch
Je kunt restjes natuurlijk ook doorschuiven naar de volgende dag. Maak ze op bij de lunch, neem ze mee naar je werk... zo gaat het lekker op. Zo hebben we regelmatig een wrap, paella of pasta voor de lunch.
7. Maak gebruik van Too good to go
Ik merk dat de boodschappen duurder worden en dat veel mensen opletten met het doen van de boodschappen. De huismerken zijn vaker uitverkocht en Too good to go wordt door steeds meer mensen ontdekt. Wij halen regelmatig een broodpakket en dat is ideaal, dan is de vriezer weer gevuld, maar het wordt steeds lastiger om een pakket te scoren. Maak er gebruik van zodra dat kan, dan wordt er minder weggegooid door supermarkten.
8. Koop brood van gisteren
In veel supermarkten kun je "brood van gisteren" kopen voor een lagere prijs. Zo hoeft het niet weggegooid te worden en kun jij voor weinig een brood halen. Je haalt een zak bolletjes of een heel brood vaak voor € 0,50. En het is echt nog prima, dus dat is mooi meegenomen!
9. Gebruik je zintuigen
Ik heb in de catering gewerkt en heb geleerd dat restjes 2 dagen houdbaar zijn ivm de voedselveiligheid. Dus maandag gekookt, is woensdag als laatste dag. Maar gebruik vooral je zintuigen, op donderdag kan het vaak ook nog prima... ook een pak melk die een dag over de datum is, kun je nog prima drinken. Ruik en proef, dan weet je al snel genoeg.
10. Koop producten die blijven liggen
Sommige producten blijven altijd liggen in de supermarkt. Denk aan de bananen die los liggen, maar ook een hele zak appels waar er 1 appel rot is. Pak die losse bananen mee en vraag of je die zak met korting kunt meenemen... zo zorg je ervoor dat niet alles weggegooid hoeft te worden.
11. Vraag om een "doggy bag"
Als je uit eten gaat, dan blijft er nog weleens iets over, vooral als je geen enorm grote eter bent... dan zijn de porties vaak te groot. Vraag of je de rest mee mag nemen... in steeds meer restaurants vinden ze dat helemaal prima. Een pizza krijg je zo mee en bij een Chinees restaurant hebben ze de bakjes ook altijd al klaar staan.
12. Gebruik je vriezer
Je kunt heel veel dingen invriezen. Van een half potje pesto tot geraspte kaas. Gebruik je vriezer dus goed... vries dingen in die je niet opmaakt en plan ze in, in je weekmenu zodat het niet een half jaar blijft liggen. Twijfel je of je iets makkelijk kunt invriezen? Google dan even of probeer het gewoon...
13. Koop met korting
Veel versproducten worden afgeprijsd als ze bijna over de datum gaan. De bekende 35% korting stickers heb je vast weleens gezien. Producten zoals vlees kun je invriezen en zuivelproducten kun je prima nog opmaken. Door deze producten te kopen, hoeven ze niet weggegooid te worden en eet je ook nog eens heel voordelig.
14. Kook niet teveel
Zorg dat je de porties van het huishouden een beetje kent. Natuurlijk heb je op sommige dagen meer honger dan op andere dagen en sommige maaltijden zijn populairder bij de kinderen dan anderen. Maar hou er rekening mee dat je niet teveel kookt. Ik vind het wel altijd prettig als er genoeg is, maar overdrijf het niet. Door gepast te koken, hou je minder tot geen restjes over.
15. Maak een smoothie
Bij ons thuis kopen we regelmatig bananen. De ene week zijn ze in een middag op en de andere week blijven ze liggen. Als ze blijven liggen, vries ik ze in stukjes in en gebruik ik ze later in een smoothie. Met ander fruit komt het dan allemaal mooi op.
16. Maak jam
Wij hebben in de zomer veel frambozen, bessen, bramen en aardbeien uit de tuin. We eten ze veel, maar kunnen er soms toch niet tegenop eten.... en soms kunnen we geen aardbei meer zien ;) Ook dan gaan ze in de vriezer. Als we genoeg voorraad hebben liggen, dan maken we jam, makkelijk en super lekker.
17. Zorg voor minder afval
Je hoeft niet alles weg te gooien. Denk aan aardappelschillen. Was je (biologische) aardappels en laat de schil er lekker aan zitten, scheelt ook nog eens tijd met koken. Ook de schil van een appel of peer kun je gewoon eten.
18. Maak iets lekkers van je "afval"
Wil je de schillen er toch afhebben? Maak er dan nog iets van. Denk aan aardappelschillen in de oven... lekker knapperig laten worden en bestrooien met zout.
Ook kontjes van wortels, uien en knoflook kun je in de vriezer bewaren. Als je een zak vol hebt, lekker in een pan met water, zout en kruiden... zo maak je een gemakkelijke bouillon.
19. Koop bij anti verspilling winkels
Er zijn steeds meer anti verspilling winkels te vinden. In de winkelcentra, maar ook online. Deze winkels kopen partijen op van producten die bijna op de datum zijn of producten die minder mooi zijn en daardoor niet in de gewone winkels komen te liggen. Je kunt in dit soort winkels met korting de producten kopen. Als ik toevallig in de buurt ben, dan loop ik altijd even langs. Maar vergeet dus ook niet online te zoeken... er zijn veel webshops die ook dit soort producten voor weinig verkopen.
20. Stel de juiste temperatuur in
80% van de koelkast zijn te warm ingesteld. Dat betekent dat voedsel sneller bederft en dat is zonde. Zorg ervoor dat je koelkast op 4 graden staat, dat is de ideale temperatuur. Heb je een nieuwe koelkast nodig? Schaf een koelkast aan met een speciale afgesloten groenten lade, bij ons blijven de groenten daarin veel langer vers.
Met deze 20 tips moet het lukken om minder te verspillen, probeer het eens een week, dan weet ik zeker dat het een gewoonte wordt....