3. Lege verpakkingen
Voor veel mensen is dit waarschijnlijk vrij normaal, maar ik heb zelf een man die mooie verpakkingen graag bewaard. Denk aan verpakkingen van telefoons. En het kan zeker lonen om bepaalde verpakkingen te bewaren, als je spullen weer doorverkoopt is het altijd handig om de verpakking te hebben. Maar wij hadden op een gegeven moment allemaal verpakkingen van spullen die we allang niet meer hadden. Dan kan het dus echt wel een keer weg!
4. Administratie
Je administratie bijhouden is een klusje wat iedereen graag voor zich uit schuift. Maar als papieren ouder zijn dan 5 jaar (let op; zakelijk is dit anders, dus kijk het altijd even na bij twijfel) dan kan het gewoon weg. Wij hebben heel veel administratie wat allemaal online geregeld wordt, dus daar komen geen papieren bij kijken. Maar daarnaast hebben we nog 1 map met brieven, bonnetjes (voor garantie van dure producten) en dat is het. De map kijken we ook regelmatig door. Als de garantie over is, kan de bon ook weg en zo blijft alles makkelijk in 1 map passen.
5. Kortingsbonnen
Wij houden van besparen. Dat betekent ook dat we graag kortingsbonnen gebruiken. En de papieren bonnen ontvang je soms ook nog... als je pizza bestelt krijg je vaak een setje kortingsbonnen erbij voor de volgende keer. Ze belanden bij ons in de la, totdat ze verlopen zijn. De volgende keer dat we pizza bestellen zoeken we op internet naar een kortingscode en zijn we die andere kortingsbonnen allang weer vergeten. Ik gooi ze nu vaak meteen weg en andere kortingsbonnen (die we wel graag gebruiken) bewaar ik op 1 vaste plek. Als ik iets wil bestellen, dan kijk ik altijd even het stapeltje na en gooi meteen de bonnen weg die al niet meer geldig zijn.
6. Dubbele keukenhulpjes
Sowieso heb je veel dingen voor in de keuken niet nodig. Ik had ooit een citroen uitknijper in de vorm van een... jawel... citroen! Nooit gebruikt en dat ding lag jaren in de kast. Net als een knoflookpeller en een speciaal mesje voor een kiwi.
Al die handige dingen die je nooit gebruikt kunnen dus meteen weg.
Maar ook alle dubbele dingen kunnen weg. Het zal je verbazen hoeveel je dubbel hebt... van scharen tot flessenopeners. Je kunt er echt maar 1 tegelijk gebruiken.
7. Inbussleutels en ander gereedschap
Het is vast heel erg, maar bij het kopje gereedschap is het hier vrij ouderwets verdeeld. Dustin doet de klusjes en ik niet. Ik weet dus ook niet wat er allemaal in de gereedschapskist in de schuur ligt. Maar... als je weleens meubels koopt bij bijvoorbeeld de Ikea, dan kan het zomaar zijn dat je een hele verzameling inbussleutels in huis hebt, want je krijgt ze bij ieder nieuw meubel.
Wij kwamen laatst een stuk of 10 inbussleutels tegen. Allemaal precies hetzelfde, haha! die konden dus zo weg. En dan is het handig om meteen even de rest van het gereedschap te bekijken.
8. Kleding, handdoeken en theedoeken die kapot zijn
Spullen die kapot zijn, die mogen natuurlijk weg. Maar het zal je verbazen hoeveel mensen met een onderbroek lopen met een mooi gat erin... of sokken, die tenen komen er doorheen, maar het kan best nog een keertje.
Gun jezelf kleding die je past, die lekker zit, maar natuurlijk ook kleding die gewoon nog heel is. Net als dat het lekker afdroogt met een handdoek niet niet kapot of verkleurd is.
9. Reisgidsen en souvenirs
Wij hebben vroeger vaak gereisd. Nu is het iets anders en sinds de kinderen er zijn, gaan we vooral in Nederland op vakantie. We hoeven niet echt souvenirs uit Nederland te hebben, dus die kopen we ook niet. Maar we hebben dus wel nog souvenirs uit het buitenland. Ook reisgidsen met de lokale bezienswaardigheden stonden nog in de kast.
De mooiste souvenirs hebben we bewaard en de reisgidsen zijn naar een mini bieb gegaan.
10. Shoppers, tasjes, tassen
Shoppers zijn natuurlijk wel duurzaam, je kunt ze keer op keer gebruiken. Maar... je hoeft er echt geen 20 in de kast te hebben liggen. Beperk het tot een stuk of 3-4, waarmee je gemakkelijk de weekboodschappen kunt doen en laat het daarbij.
Ook plastic tasjes of katoenen tasjes (die wij vaak krijgen bij een premiere of een perspakket) zijn handig, maar 30 stuks is wat overdreven. Plastic tasjes gebruiken we als afvalzakjes en de katoenen tasjes worden weer doorgegeven.
Extra tip; Speelgoed
Als laatste kom ik graag nog even terug op het speelgoed. Onze kinderen hebben zeker genoeg speelgoed, maar ik zorg er wel voor dat speelgoed waar ze te groot voor zijn weer weg gaat. Ik hoorde laatst een vriendin vertellen over de Duplo en toen bedacht ik mij dat wij dat al lang niet meer in huis hebben... wel gewone Lego en Playmobil. Nu ze ouder worden, spelen ze daar meer dan genoeg mee.