Het mooie weer komt er weer aan en dat betekent tijd voor de BBQ. Wij BBQ-en het hele jaar door, maar als de temperatuur hoger wordt en de zon schijnt er lekker bij dan doen we dit vaak al sneller.
Vandaag delen we 2 lekkere gerechten (vlees) die je simpel op de BBQ kan maken. Want hoewel het BBQ-en een kunst op zich lijkt, kan iedereen het. (En anders is het veel oefenen, dat is ook geen straf)
We maken een smakelijke Ribeye en een heerlijke Ossenhaas en deze bestelden we online bij Bollensteak. Hier kun je vlees kopen die goed van smaak is en hoog van kwaliteit. Omdat ze alleen vlees gebruiken van volbloedrassen kunnen ze deze kwaliteit altijd waarborgen. En wij kunnen alvast verklappen dat je dat zeker proeft.
We beginnen met de Ribeye;
Dit heb je nodig voor een heerlijke Ribeye;
- Stuk ribeye van +/- 1KG
- Mix van kruiden “Rub”; Zout, peper, paprika poeder, gember poeder, komijn poeder en cayennepeper.
- Olijfolie
En zo maak je hem gemakkelijk op de BBQ;
- Snij de ribeye in 4 of 5 dikke stukken, houd standaard ongeveer 2 cm aan per stuk. Gebruik hiervoor een scherp mes waarmee je makkelijk door het vlees heen kunt snijden.
- Mix de kruiden voor “rub” door elkaar.
- Bestrijk de stukken ribeye met een dun laagje olijfolie.
- Breng vervolgens aan beide kant de rub aan. Doe dit het liefst al de avond voordat je gaat BBQ-en. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed in het vlees kunnen intrekken.
- Haal de ribeye ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast zodat het op kamer temperatuur kan komen.
Het voorbereiden van de bbq;
Let op: voor de bereiding die wij kozen, heb je zowel briketten als houtskool nodig.
- Voor het aanmaken van de briketten gebruiken wij een “starter” hiermee zorg je ervoor dat de briketten snel aan gaan. Heb je dit niet maak dan een hoopje van de briketten met enkele aanmaak blokjes ertussen. Voor de starter hoef je er alleen een paar onder de starter te plaatsen en dan is het simpel wachten tot alles aan staat.
- Als je briketten goed aanstaan plaats je die aan 1 kant van de bbq, op deze manier kun je direct en indirect bakken op je BBQ.
- Waar er vaak wordt gekozen om eerst het vlees dicht te schroeien gaan we eerst het vlees op het indirecte gedeelte naar een kern temperatuur van 48 graden brengen. De temperatuur kun je doormiddel van een vlees thermometer controleren. De temperatuur van de BBQ moet ongeveer 160-180 graden zijn. Doe de deksel van de bbq dicht. Het zal ongeveer 20 tot 25 minuten duren voor de kern temperatuur bereikt is, controleer dit dus met je vlees thermometer.
- In de tussentijd kun je vast het houtskool aansteken.
- Als de kern temperatuur bereikt is, kun je de ribeye voor de korte tussen periode even inpakken in aluminiumfolie.
- Je kunt de houtskool die inmiddels aan is over de briketten heen strooien. Hiermee halen we een veel hogere temperatuur die we gaan gebruiken om de ribeye een mooi bruin en een bijna krokante buiten rand te geven.
- Plaats de ribeye nu boven de directe warmte en pak deze om en om bruin in ongeveer 3 tot 5 minuten daarna kun je ze eraf halen en direct serveren.
- Je hebt nu een heerlijke ribeye gemaakt, eet smakelijk!
Tip: lekker om te serveren bij de ribeye; Gegrilde groenten uit de oven, knoflookaardappeltjes uit de oven of frietjes.
Op naar het tweede gerecht, dan heb je nog meer reden om de BBQ nog een keer aan te steken;
De ossenhaas:
Wat heb je nodig:
- Ossenhaas, in dit recept heb ik een stuk van +/- 500 gram gebruikt.
- Mix van kruiden: Zout, peper, paprika poeder, gedroogde koriander, gember poeder, komijn poeder.
- Olijfolie
Zo maak je de lekkerste ossenhaas van de BBQ;
- In dit geval hoef je de ossenhaas niet in stukken te snijden, we bereiden hem in zijn geheel op de bbq.
- Breng een dunne laag olijfolie aan op de ossenhaas.
- Mix de kruiden weer door elkaar en breng deze aan op het vlees. Om de smaken goed in te laten trekken breng ik de rub de nacht ervoor al aan om dus vervolgens een nacht in de koelkast te laten staan.
- Haal de ossenhaas, 1 uur voor je hem op de bbq doet, uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur kan komen.
Voorbereiden van de BBQ:
- Vul een volledige “starter” met briketten, of een flinke hoop in de bbq en steek deze aan. Wacht rustig af tot de briketten mooi rood gloeien. Leg deze vervolgens aan 1 kant van de BBQ.
- Nu de briketten goed warm zijn gaan we de ossenhaas eerst aan alle kanten goed aanbraden, dit doe je op directe warmte en bak met de deksel open. Dit duurt ongeveer 4 tot 5 minuten.
- Leg de ossenhaas nu op het indirecte warmte gedeelte van de BBQ. Voor een medium rare resultaat hebben we een kern temperatuur van 43 graden nodig. Bak nu met de deksel dicht. Na ongeveer 20 minuten heb je de kern temperatuur behaald, controleer dit met je vleesthermometer.
- Als de temperatuur behaald is haal je het vlees van de BBQ en wikkel deze in aluminiumfolie. Laat de ossenhaas hier nog 10 minuten in rusten voor je het vlees gaat aansnijden
En zo heb je een heerlijke ossenhaas bereid die je beter zal smaken dan bij menig restaurant ;)
- Snijd het vlees aan en geniet van een heerlijk stukje vlees.
Tip om bij de ossenhaas te serveren; Krieltjes met een beetje boter en kruiden en een lekkere frisse salade.
Eet smakelijk!