Ik schrijf vaker
over minimaliseren
en wat wij
opruimen en uitzoeken. Daarnaast kopen we bewust, we kopen niet zomaar alles wat er leuk uit ziet, dat scheelt ook veel! Ik merk zelf dat, hoe langer je ergens woont en hoe groter je woning is, hoe meer je verzameld, ook al koop je bewust, er staan toch veel dingen in huis die niet vaak gebruikt worden... zonde! Want er is vast iemand die zoiets wel graag wilt hebben en vaak gaat gebruiken.
Toen ik er laatst achter kwam dat
kleding gemiddeld maar 7 keer gedragen wordt,
was ik best onder de indruk. Hoe kan dat eigenlijk? Er wordt kennelijk zoveel kleding gekocht en gemaakt, dat er enorm teveel is. We kunnen gemakkelijk online bestellen en sturen daarna alles net zo gemakkelijk weer terug. Maar dit geldt natuurlijk niet alleen voor kleding... de meeste mensen hebben enorm veel spullen. Je zou voor de gein eens moeten tellen hoeveel spullen er in je huis staan, daar ben je waarschijnlijk dagenlang mee bezig. En waarom hebben we al die spullen? Als je ze niet gebruikt, dan moet je ze steeds opruimen en schoonmaken, terwijl je er niets mee doet. Probeer je spullen dus gewoon te gebruiken, maar hoe begin je daarmee? En hoe hou je het in de hand? Ik geef je vandaag graag wat handige tips;
1. Zoek eerst andere oplossingen
Je kent het vast wel; Je gaat klussen in huis en hebt niet al het gereedschap. Een goede boormachine is wel handig... maar die gebruik je maar een keer in de paar jaar. Ren dan niet meteen naar de winkel, maar zoek eerst naar andere oplossingen. Kijk of je kunt gebruiken wat je hebt, kijk of je het product ergens kunt lenen (van familie of vrienden of bij een winkel) en als dat allemaal niet lukt, dan is kopen een idee.
2. Koop bewust
Als ik een keer lekker ga winkelen (dat doe ik zeker weleens) dan zie ik natuurlijk allemaal leuke dingen. Door in winkels te lopen, wil je kopen. En dat is helemaal niet erg en ik geniet zelf ook van lekker winkelen, maar ik koop wel bewust. Ik koop de dingen die ik echt wil hebben (of ze nou al langer op mijn lijstje staan of ik ze net zie) Als ik het graag wil hebben, dan koop ik het. Ik koop geen kleding die net niet lekker zit, spullen voor in huis waarover ik twijfel of speelgoed waarvan ik niet zeker weet of de kinderen het fantastisch vinden. Door goed na te denken over je aankopen zul je merken dat je echt alleen de leukste dingen aanschaft en die ook echt gebruikt.
3. Verveling, ga iets anders doen
Veel mensen winkelen als ze zich vervelen. En zoals gezegd loop ik ook graag door de winkels heen om lekker te kijken, maar je kunt tegenwoordig natuurlijk 24u per dag winkelen. Online zijn je aankopen zo gedaan en als je achteraf betaald komt de rekening nog wel... maar toch altijd een beetje onverwachts, want je bent de aankoop misschien zelfs al vergeten of je bedenkt je op dat moment pas dat je inderdaad echt nog moet betalen.
Winkel dus niet uit verveling, ook niet online. Ga lekker naar buiten, kijk een serie, ga iets bakken of begin met een nieuwe hobby... allemaal leuke dingen!
4. Gebruik je spullen langer
Zit er een gaatje in je sok, dan gaat hij weg... toch?! Dat is tenminste wat er vaak gebeurt, maar vroeger werd het gaatje gestopt en kon je ze weer dragen. Nu hebben we niet allemaal tijd om alles weer te maken, maar draag de andere sok dan nog "af". Dat kan natuurlijk prima (verschillende sokken, waarom niet?!)
Hoe langer je met je spullen doet, hoe beter. Je hoeft minder snel iets nieuws aan te schaffen en je gebruikt je spullen echt. Dat gaat om kleding, maar ook om serviesgoed, de bank, spelletjes of de waterkoker. Gebruik ze en probeer ze te maken als ze kapot gaan.
5. Blijf opruimen
Bij ons blijven er altijd spullen het huis binnen komen, doordat we kinderkleding doorgeschoven krijgen, doordat de kinderen jarig zijn of ze een speelgoedje ergens krijgen, dat kunnen we niet helemaal voorkomen. Daarom blijven we opruimen. Iedere maand pak ik weer een andere kamer aan en als alles is geweest, dan begin ik weer opnieuw.
Door alles steeds uit te zoeken, weet ik wat we in huis hebben (en kopen we niet steeds een nieuwe flessenopener omdat de andere kwijt is) en blijft het netjes. Dingen die we nu wel gebruiken, gebruiken we over een half jaar misschien niet meer, dan gaat het weer naar iemand anders. Ik zorg ervoor dat we de spullen echt gebruiken en dat het echt nuttig is om ze in huis te hebben staan.
Heb je nu ook de "opruimvibe" te pakken? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen in huis? Dat is helemaal niet erg, mijn tactiek is om gewoon te beginnen, maakt niet uit waar. En om iedere keer een stukje te doen, zo blijft het overzichtelijk, hebben we er de tijd voor en zien we er niet als een blok tegenop.... succes!