In het ouderschap kom je soms dingen tegen waarover je echt even goed na moet denken. Je gaat op je eigen gevoel af en ik vraag ook vaak nog de mening van andere moeders, dat kan altijd helpen. Sinds kort staan we voor een nieuwe keuze... namelijk die over een eerste telefoon. Vanaf welke leeftijd is dat eigenlijk "normaal"?
Als ik even op internet zoek kom ik al snel tot de conclusie dat er geen vaste leeftijd is, het is net zoiets als met alleen buiten spelen... het ene kind doet dat al vanaf dat hij 3 is, het andere kind speelt pas vanaf 8 jaar alleen buiten. Dat heeft natuurlijk te maken met het kind zelf, hoe druk de buurt is, hoe goed buren elkaar kennen en andere kinderen er spelen en ga zo maar door. Dat is dus ook zo bij een mobiele telefoon.
Wel lees ik dat het ene kind op zijn 8ste al een telefoon krijgt en het andere kind moet wachten tot de middelbare school. Hierdoor ga ik er even vanuit dat 8 jaar redelijk vroeg is en 12 jaar gemiddeld laat.
Thijs is nu 8 en zit in groep 4. Sinds dat de school weer is begonnen hebben de eerste kinderen in de klas een telefoon. Eerder hoorde ik het wel eens van ouders, maar hoorde ik hem er nooit over. Nu wel. Van zijn klas met zo'n 27 kinderen hebben er nu ongeveer 7 een telefoon (van wat ik kan inschatten) en natuurlijk vindt hij het reuze interessant en wilt hij er ook graag 1!
Ik had zelf inderdaad in mijn gedachten dat de middelbare school wel een mooi moment zou zijn om hiermee te starten. Maar ik weet ook dat kinderen ze steeds jonger krijgen. Ik kreeg mijn eerste telefoon volgens mij toen ik zo'n 16 jaar was, maar daarvoor bestonden ze gewoon nog niet, haha! Dat was een hele andere tijd, je kon er zelfs niet mee internetten, maar bellen en smsen was al heel interessant.
Nu ik hoor dat steeds meer kinderen een telefoon hebben, zet het ons wel aan het denken. Met 12 jaar is misschien inderdaad wel redelijk laat, maar 8 jaar vind ik zelf ook erg vroeg. Laatst had hij een vriendje te spelen die zijn telefoon bij zich had... de hele middag zat hij op die telefoon en spelen wilde hij niet echt. Dat is dus iets waar we ook regels in huis voor moeten verzinnen. (Prima als je wilt spelen, maar leg je telefoon dan na een tijdje weg en speel dan ook) Daarnaast
kunnen telefoons natuurlijk niet meer alleen maar bellen en smsen. Er wordt geappt, iedereen zit op Instagram en TikTok. Super leuk natuurlijk, maar je kind wordt er ook kwetsbaar door... als iemand kwaad wilt, dan gaat dat makkelijker.
We hebben voor nu gezegd dat we erover na gaan denken en we hem nu nog te jong vinden. Dat begreep hij prima, want na deze informatie rende hij meteen door naar de speeltuin, maar toen ik de dag erna zei dat mijn telefoon echt aan vervanging toe was, vroeg hij meteen of hij dan mijn oude telefoon mocht hebben, haha! We gaan het zien... ik vind dit soort dingen maar lastig!