Bij je financiën is overzicht het meest belangrijk. Als je weet wat er qua inkomsten zijn en wat je weer uitgeeft aan vaste en variabele lasten, dan weet je hoe je ervoor staat en kun je schakelen als je uitgaven te hoog worden. Een goed overzicht helpt je dus financieel sterker te worden. Hoewel wij prima weten wat er inkomt en weer uitgaat, maken wij ook regelmatig een financieel overzicht, ik vertel je vandaag hoe wij dat altijd doen...
Alle vaste en variabele lasten;
Eens per jaar pakken we pen en papier erbij. Wij vinden het prettig om ons overzicht helemaal uit te schrijven. Ik pak het overzicht van een jaar geleden erbij en ga alle lasten af. We openen de bank app erbij en schrijven eerst alle vaste lasten per maand op. In een jaar verandert er altijd best wat. Als we overstappen naar een andere verzekeraar, dan verandert het bedrag, maar ook de bankkosten worden bijvoorbeeld ieder jaar hoger, er zijn altijd weinig bedragen die echt flink dalen...
Als er lasten zijn die niet maandelijks terugkomen (zoals bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen) dan rekenen we die om naar een maandelijks bedrag.
Na de vaste lasten komen de variabele lasten, wat geven we uit aan boodschappen, uitjes en kleding?
Alle uitgaven bij elkaar;
Als we alle variabele en vaste lasten hebben opgeschreven, dan tellen we alles bij elkaar op. Dat is het bedrag wat wij maandelijks ongeveer uitgeven, fijn om dat altijd bij elkaar te zien.
De inkomsten;
Na alle kosten gaan we kijken of we die kosten wel kunnen dragen.. we gaan kijken naar de inkomsten. Dat is voor ons het salaris van Dustin, de kinderbijslag en mijn inkomen. Aangezien mijn inkomen altijd wisselend is, kijken we naar een gemiddelde van het afgelopen jaar... hoewel kwam er per maand binnen? De ene maand iets meer dan de andere, dat delen we door het aantal maanden en dan hebben we een gemiddeld bedrag per maand. Dan zijn er nog wat toeslagen en alles bij elkaar zijn dat alle inkomsten.
Het verschil berekenen;
Nu leggen we alle uitgaven en inkomsten naast elkaar. Hoeveel blijft er per maand over? Dat is het bedrag wat we zouden kunnen sparen. In de praktijk is dit bedrag altijd hoger dan het bedrag dat we daadwerkelijk sparen, omdat we altijd nog wel wat onverwachte kosten hebben. Toch is het belangrijk dat het bedrag niet te ver afwijkt van wat we sparen, want als dat wel zo is, dan "lekt" er ongemerkt geld weg en moeten we op onderzoek uit gaan wat de oorzaak hiervan is.
De spaarrekening;
Als laatste pakken we de spaarrekening erbij. We kijken hier ook een jaar terug. En alle bedragen worden opgeteld. Alles wat eraf is gehaald tellen we ook op en dat leggen we weer naast elkaar. Als we het verrekenen weten we precies hoeveel we per maand hebben gespaard het afgelopen jaar en of dat overeenkomt met hetgeen wat we zouden kunnen sparen. (Houd rekening met grote uitgaven. Als je een auto hebt gekocht, dan is het logisch dat je in totaal minder hebt gespaard)
Trots;
Vorige week hebben we samen weer een mooi overzicht gemaakt. En hoewel we natuurlijk best weten dat we het financieel prima doen, is het altijd fijn om dat ook zwart op wit terug te zien. Ik voel mij dan altijd erg trots; geen hoog inkomen, maar wel goed sparen, alles kunnen betalen (ook nu alles duurder wordt) en we komen niets tekort. Een fijn gevoel en goed om dat ook even te zien.
Het is dus handig om eens per jaar een financieel overzicht te maken. Het kost je even een avondje, maar dan heb je precies alle cijfers voor je liggen. Spaar je eigenlijk minder dan zou kunnen? Of zijn je lasten wel erg hoog? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Op de blog hebben we talloze artikelen over besparen, lees ze eens door en ga ermee aan de slag, want een goede financiële situatie brengt rust en vrijheid.... succes!