De 10 beste tips bij het uitzoeken van een nieuwe keuken
Een nieuwe keuken uitzoeken. Dat is een klus die je niet iedere dag doet. In ons oude huis zat een keuken die bijna 20 jaar oud was, daarnaast vonden wij hem niet mooi meer, dus wij hebben heel wat uurtjes doorgebracht met het ontwerpen van een andere keuken en het bekijken van keukens in de showroom. Uiteindelijk zijn wij verhuisd en hebben wij nu een woning met een prachtige keuken. Maar het blijft leuk: struinen door de showroom, alle nieuwe mogelijkheden bekijken en het ontwerpen van je eigen perfecte keuken. Wij hebben inmiddels best wat ervaring met het uitzoeken van een nieuwe keuken, dus vandaag delen wij onze 10 beste tips om je goed op weg te helpen als jij zelf een nieuwe keuken wilt gaan uitzoeken.
1. Bepaal eerst de stijl die je wilt
Er zijn ontzettend veel stijlen te verkrijgen. Wij houden van modern, maar vonden in de showroom ook juist de landelijke keukens ook erg mooi. Een moderne keuken past bij je als je ook in huis kiest voor een moderne stijl en een landelijke keuken past juist meer als je van bijvoorbeeld houten elementen houdt. Daarnaast kun je kiezen voor een design keuken of juist industrieel, er zijn dus echt heel veel mogelijkheden. En om niet helemaal overdonderd te worden in de showroom is het handig om van tevoren te bepalen welke stijl je voorkeur heeft.
2. Hoewel werkruimte wil je hebben?
Eén ding dat ons erg stoorde aan onze oude keuken was het gebrek aan werkruimte. We hadden een enorme ruimte, maar er was gekozen voor een klein aanrecht. Een kleiner aanrecht is handig als je een kleinere woonruimte hebt en een kleiner gezin, maar met een grote ruimte en een groter gezin waren wij altijd aan het puzzelen. De groenten werden dan gesneden aan de eettafel en dat is niet handig. Nu hebben we een heel groot aanrecht en dat is heerlijk!
3. Welke apparatuur wil je in je keuken?
Er is tegenwoordig zoveel mogelijk! Een afzuigsysteem in je kookplaat zorgt ervoor dat je geen aparte afzuigkap hoeft te hebben. En denk aan een ingebouwde oven, magnetron, een koffiezetapparaat of stoomoven. Als je ze veel gebruikt, dan is het verstandig om ze in te bouwen in je nieuwe keuken. Als je de magnetron eens per maand gebruikt, dan is een los exemplaar handiger, dus bedenk van tevoren wat je graag wilt.
4. Waar wil jij je keuken kopen?
Er zijn ontzettend veel aanbieders van keukens. Bedenk waar je allemaal wilt gaan kijken en hou het daarbij. Er zijn al zoveel keuzes, dus het is fijn om dat iets in te perken. Het is ook handig om je aankoop te plannen. Bij Keuken Kampioen kun je bijvoorbeeld een afspraak inplannen, zo kun je rustig kijken en weet je zeker dat de verkopers genoeg tijd voor je hebben en je het beste advies kunnen geven.
5. Wanneer wordt de keuken gebruikt?
Een eenpersoonshuishouden dat regelmatig met vrienden buiten de deur afspreekt heeft andere wensen qua keuken dan een druk gezin met kinderen die in- en uitlopen (of pubers die de hele dag tosti’s maken en eieren bakken). Bedenk van tevoren goed hoeveel je keuken eigenlijk gebruikt wordt. En bedenk daarbij ook: hou je van koken en bakken? En wat is handig qua opbergruimte. Een hobby-bakker met veel bakvormen en verschillende soorten mixers heeft meer ruimte nodig dan iemand die kookt omdat het moet en veel meer kant en klaar of voorgesneden producten koopt.
6. Hoe groot is de ruimte van de keuken?
Ook heel belangrijk; hoe groot is de ruimte waar de keuken zit eigenlijk? Kun je er een groot kookeiland in kwijt of wordt het dan wel heel vol? Past een U-vormige keuken beter of is een L-vorm mooier?
7. Een handige indeling
Het lijkt niet zo belangrijk, maar het is juist handig als de indeling helemaal naar je eigen wens is. Vind je het handig als de wasbak vlakbij de kookplaat is, dan is die indeling prettig. Wij hebben bijvoorbeeld een vaatwasser zonder bestekmandje, maar met een besteklade, dan is het handig als de la waar het bestek in opgeborgen wordt vlakbij de wasmachine zit.
8. Wie doet de montage?
Het verwijderen van de oude keuken en het monteren van de nieuwe keuken is een flinke klus. Als je zelf niet handig bent, dan zou ik het sowieso laten doen… dat scheelt veel gedoe! Als je zelf wel handig bent, dan kun je zelf dingen doen, maar houd er rekening mee dat alles wel goed moet gebeuren, anders zit je jaren in de ergernis omdat er toch iets net wat scheef is, bedenk goed of je dat wilt. En bespreek ook goed of de zaak waar je de keuken koopt de keuken ook kan monteren, alles in één keer geregeld is prettig.
9. Doe heel veel inspiratie op
Een nieuwe keuken kopen is niet niets. Zorg ervoor dat je van tevoren lekker veel inspiratie opdoet. Dat kan door online dingen op te zoeken, door eens te kijken bij keukens van familie en vrienden (en vooral te vragen wat zij handig vinden en wat juist niet). Neem hier de tijd voor, dan heb je helemaal voor ogen wat jij graag wilt en dat is super handig als je eenmaal tot aankoop over gaat.
10. Stel je budget vast
Een nieuwe keuken is een grote uitgave. Vaak spaar je er wel even voor. Stel daarom je budget vast en zoek binnen je budget. Dat is handig om miskopen te voorkomen en je weet meteen waar je financieel aan toe bent.
Met deze 10 tips ben je helemaal goed voorbereid op het kopen van een nieuwe keuken. Het is niet iets wat je zomaar doet, maar wel een hele leuke aankoop waar je jaren plezier van hebt!
Dit is een gesponsord artikel