We hebben het vaak over besparen en we hebben op de blog inmiddels al honderden bespaartips gedeeld. Van het besparen op je vaste lasten tot de variabele lasten die maandelijks, jaarlijks of maar eens in de zoveel jaar terugkomen. Vandaag zetten we de 10 beste bespaartips voor in het huishouden op een rij, want ook daar is voor veel mensen nog meer dan genoeg te besparen!
1.Koop groots in
Producten zoals wasmiddelen, vaatwastabletten of afwasmiddel zijn regelmatig in de aanbieding. Zorg ervoor dat je groots inkoopt als je favoriete merk in de aanbieding is. Als je er een beetje handigheid in krijgt, dan koop je precies genoeg tot de volgende aanbieding en koop je dit soort producten dus nooit meer voor de volle prijs, dat is dan iedere keer een mooie besparing!
2. Koop refurbished
Zoals je ook heel veel speelgoed, fietsen en kleding tweedehands kunt kopen, zijn er nu ook steeds meer refurbished producten verkrijgbaar. Zo vind je gemakkelijk een aantal goedkope wasmachines als je wasmachine kapot gaat en je een andere nodig hebt. Dit zijn vaak producten die tweedehands zijn en daardoor veel goedkoper. Je krijgt er ook gewoon garantie op, dus mocht er iets niet goed zijn, dan is er nog niets aan de hand. Het scheelt echt veel geld met een nieuw product, dus hier kun je flink op besparen.
3. Draai de was met een eco programma
Op veel wasmachines zit tegenwoordig een handig eco programma. Deze programma’s duren wel langer, maar je verbruikt hiermee minder elektra en minder water. Door iedere was op dit programma te wassen kan je water en elektra rekening weleens lager uitvallen (ook nu de prijzen stijgen, want de meest duurzame besparing op water, elektra en gas is het water, de elektra en het gas dat je niet gebruikt.) Ook al duurt het programma dus lang, gebruik het!
4. Bepaal van tevoren je budget
Als je een nieuw (of refurbished) huishoudelijk apparaat nodig hebt, bepaal dan vooraf je budget. Bij het bekijken van alle apparaten zie je waarschijnlijk heel veel mogelijkheden. Door je budget vast te stellen, geef je nooit teveel uit. Misschien wil je wel een mooi merkapparaat of kies je liever een minder bekend merk. Door je budget vast te stellen kun je snel kiezen uit verschillende goedkope vaatwassers en heb je jou nieuwe vaatwasser zo in huis.
5. Doseer minder
De doseringen op de verpakkingen van bijvoorbeeld wasmiddel zijn altijd vrij hoog. Je gebruikt dan wat meer en koopt sneller weer een nieuw pak. Doseer dus wat minder, je was wordt net zo schoon. Wist je dat als je veel wasmiddel gebruikt, je eerder vetluis in je wasmachine krijgt? Dit bestaat uit zeepresten, huidschilfers en meer… hierin ontwikkelen zich bacteriën en daardoor gaat je was gaat stinken en wordt niet meer schoon. Iets minder doseren is dus zo erg nog niet.
6. Kies voor energiezuinig
Elektrische apparaten hebben een energielabel waarbij je gemakkelijk kunt zien hoeveel ze verbruiken en hoe zuinig ze eigenlijk zijn. Kies bij de aankoop van een nieuw apparaat de meest zuinige versie, dan verbruik je minder elektra en water, dat is mooi meegenomen!
7. Hang de was op
Niets is fijner dan de was in de tuin laten drogen (of klink ik nu echt als iemand van 60?) Ik hou er in ieder geval van en het bespaart ook nog eens een hele hoop geld. Door de was op te hangen en niet in de droger te doen, slijt het ook nog eens minder snel, daardoor gaat je kleding veel langer mee.
8. Was alleen met een volle trommel
Een wasje tussendoor kan weleens gebeuren, maar als je altijd met een halve wasmachine wast, dan verbruik je veel meer elektra dan je zou kunnen. Door de trommel vol te wassen, gebruik je alle ruimte. Dat is dan weer een mooi voordeel van een gezin, onze wasmachine (en wasmanden!) zitten altijd vol.
9. Ga terug in de tijd
Vroeger waren er allemaal huishoudmiddeltjes om vlekken te verwijderen. Tegenwoordig kun je in de winkel voor iedere vlek een ander middeltje kopen… en die flessen staan daarna dan weer in de kast, zonde! Verwijder vet vlekken door er was afwasmiddel op te doen voordat je de kleding wast en grasvlekken op de kinderkleding verwijder je door citroensap. Hebben de kinderen met bellenblaas gespeeld? Spoel de kleding dan voordat je ze wast even af in koud water, dan voorkom je die vreselijke bellenblaas vlekken die er echt niet meer uit gaan!
10. Gebruik routines voor je huishouden
De schoenen bij de deur, de afwas die blijft staan… het zijn allemaal ergernissen die niet nodig zijn. Zorg dat de schoenen opgeborgen kunnen worden. Zet de afwas meteen in de vaatwasser als je klaar bent met eten en drinken en zet hem meteen aan als hij vol is. Zet ’s ochtends (of ’s avonds) meteen een was aan en vouw de vorige op en ruim dingen meteen op als je ermee klaar bent. Door routines te gebruiken en zo handige gewoontes aan te leren zorg je ervoor dat het huishouden zo gedaan is.
Ook in het huishouden is er dus nog genoeg te besparen. Volg de tips op die je handig vindt en besparen maar!