Wist je dat ongeveer een derde van alle werknemers het regelmatig niet redt met zijn of haar salaris? Onder de jongeren is dit een nog groter percentage. Sommige maanden wordt er wel gespaard, maar dat geld wordt altijd weer teruggeboekt in een andere maand. Vaak is er een "stukje maand" over, waardoor rekeningen doorgeschoven worden naar de volgende maand of er ergens geld vandaan gehaald moet worden. In het ergste geval worden belangrijke rekeningen niet betaald... met alle gevolgen van dien. Nu het leven de afgelopen 2 jaar snel heel veel duurder is geworden, hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen. Daarom geven we vandaag handige tips om te stoppen met het leven van salaris naar salaris.
1. Wat verdien je? En waar heb je recht op?
Weet jij precies wat je verdient? Is dat iedere maand hetzelfde of verschilt dat ook weleens? Zoek eens uit wat je per maand betaald krijgt en of dat vergelijkbaar is met anderen. Zo niet, dan is het tijd om de stoute schoenen aan te trekken en om een loonsverhoging te vragen. Dat klinkt heel eng, maar als je het gesprek open ingaat en met goede argumenten komt (Ik heb het afgelopen jaar zoveel meer klanten binnen gehaald of ik ben het afgelopen jaar geen dag afwezig geweest) dan heb je best wel eens kans op een hoger salaris.
Is dit niet mogelijk? Kijk dan even goed of je alles krijgt waar je recht op hebt. Zijn er toeslagen waar je recht op hebt en krijg je wel het hele bedrag? Let altijd op dat je je inkomen niet te laag opgeeft, dan bestaat er een kans dat je toeslagen moet terug betalen. Maar kijk het sowieso even na, dan weet je het zeker!
2. Wat geef je nu uit?
Hoe komt het eigenlijk dat je soms niet rondkomt?
Overzicht is heel erg belangrijk, dus je moet weten wat je uitgeeft. Heb je nog geen overzicht, begin daar dan vandaag mee. Schrijf iedere uitgave op en tel alles na een maand bij elkaar op.
Heb je vaak "onverwachte kosten" bekijk dan of je daar toch rekening mee kunt houden. De APK keuring voor de auto moet ieder jaar gebeuren, of de betaling van je eigen risico moet ook geen verrassing zijn. Met een buffer kun je deze dingen opvangen, maar heb je die nog niet of is die nog erg laag, zorg dan in ieder geval voor dat je
zo snel mogelijk een buffer opbouwt.
3. Geef jezelf een budget
Voor veel mensen werken budgetten heel prettig. Je weet namelijk precies wat je uit kunt geven en op is op. Nu je weet wat er binnenkomt en weer uitgaat, kun je een budget instellen voor de overige variabele lasten.
Je kunt wekelijks een bedrag pinnen, daarmee heb je het beste overzicht. Maar je kunt er ook voor kiezen om het benodigde bedrag gewoon op je rekening te laten staan, daar moet je het de hele maand mee doen.
4. Zie sparen als een vaste last
Heb je ruimte om
te sparen, doe dat dan meteen. Als je wacht tot het eind van de maand, dan is de kans groot dat het geld al op is. Dus zie sparen als het kan als een vaste last. Zodra je salaris gestort is, maak je meteen een bedrag over naar je spaarrekening (of je laat dit automatisch doen) Dan spaar je ongemerkt best snel een buffer bij elkaar.
Bij onregelmatige salarissen is dit lastiger. Ik ben zelf ondernemer, dus ik weet niet wat ik per jaar zal verdienen en alle bedragen komen gedurende de maand binnen. Ik zorg ervoor dat ik eens per maand een bedrag overmaak van mijn zakelijke rekening, dat geeft rust en overzicht.
5. De grote voordelen
Geldzaken zijn vaak niet de leukste zaken om uit te zoeken, maar het is ontzettend fijn als je aan het eind van de maand geld overhoudt ipv een stukje maand. De grootste voordelen hiervan zijn wat mij betreft;
* Rustig kunnen slapen
Je weet nooit wat er allemaal kan gebeuren, maar een buffer achter de hand geeft rust.
* Tegenvallers opvangen
Soms komt alles tegelijk en dan is het erg fijn om tegenvallers zo op te kunnen vangen. Je buffer is daarvoor bedoeld, dus koop gerust een nieuwe wasmachine als de oude het niet meer doet.
* Voor de toekomst
Met een buffer kun je gaan kijken naar de toekomst. Wil je ooit een huis kopen, dan is een spaarbedrag wel nodig. Of wil je je hypotheek eerder aflossen? Of wil je eerder stoppen met werken of minder gaan werken? Of heb je andere
mooie spaardoelen?
Met geld achter de hand zijn de mogelijkheden eindeloos en dat is misschien nog wel het mooiste van die buffer!