Groenten zijn ontzettend gezond en nodig voor een gezonde levensstijl. Toch kan het een enorme uitdaging zijn om kinderen genoeg groenten te laten eten... en dan druk ik mij nog zacht uit ;) Toch eten onze kinderen enorm veel groenten. Dat is niet altijd zo geweest, maar door onderstaande tips te gebruiken zijn ze steeds meer groenten gaan eten. Wil jij je kinderen ook aan de groenten krijgen? Lees maar mee!
1. Snacken;
Groenten zijn niet alleen voor mij het avond eten. Wij eten genoeg koekjes, snoepjes of chocolade, maar de groenten snacken we ook zo weg. Voor het 10 uurtje op school kiezen de kinderen vaak voor een stuk komkommer of worteltjes en aan het eind van de middag zet ik de snoepgroenten zoals wortel, komkommer, tomaat, paprika etc. ook op tafel.
Als we een keer kiezen voor chips, dan staat er altijd
een bak
groenten naast... en die gaat net zo makkelijk op. Het is hier echt een onderdeel van de tussendoortjes, dus daarmee hoeven de kinderen niet alleen bij het avondeten een hele berg groenten op te eten, dat is vaak niet haalbaar. Als ze door de dag heen al veel op hebben, dan kun je het bij het avond eten wat meer loslaten.
Ook als de kinderen tussen de middag thuis een broodje komen eten, dan staat er vaak een schaaltje groenten op tafel. Ze eten dan vaak eerst hun boterhammen en daarna snacken ze nog wat groenten weg.
2. Meer soorten;
Als wij een gewone aardappels, groenten en vlees maaltijd eten, dan kies ik vaak voor meerdere soorten groenten. Sowieso iets van rauwkost zoals de bovengenoemde snack groenten, maar ook wel 2 soorten warme groenten. Zoals bijvoorbeeld sperziebonen en rode kool of doperwtjes en bloemkool. Het liefst ook 2 verschillende kleuren, dan krijgen ze verschillende stoffen binnen.
3. Vrij "verkrijgbaar"
Ik weet niet of jullie het herkennen, maar als ik 2 zakken chips koop, dan gaan er 2 zakken chips op. Gelukkig werkt dat bij groenten hetzelfde... koop ik 4 komkommers, dan eten we ze op. En koop ik er 2, dan eten we er maar 2. Ik zorg er dus voor dat we altijd veel groenten in huis hebben. Daarnaast zijn de groenten hier "vrij verkrijgbaar" De kinderen vragen vaak of ze een wortel mogen pakken en dat mag vrijwel altijd. Vlak voor het eten wil ik liever niet dat er nog veel andere dingen gegeten worden, maar groenten mag altijd, ook als we bijna gaan eten, dat is alleen maar mooi meegenomen.
4. Vegetarisch eten
Wij eten als gezin vrij
veel vegetarische maaltijden
en als je het vlees weg laat, dan heb je meer ruimte voor groenten! We eten bijvoorbeeld vaak wraps of taco's met een vulling van paprika, ui, knoflook, mais en kidneybonen. De kinderen vinden het heerlijk en het is echt een maaltijd vol groenten! Of wat dacht je van onze versie van Gado gado? Heel veel gekookte groenten (sperziebonen, broccoli, bloemkool) met sate saus en kroepoek. Natuurlijk eten we ook gerust vlees, maar onze vegetarische maaltijden zitten vaak bomvol groenten.
5. Soep
We zijn gek op soep, bij de avondmaaltijd maak ik vaak een grote pan en de restjes daarvan eten we de dagen erna op als lunch. Ook hier kies ik vaak voor vegetarisch en je kunt mooi wat groenten restjes op maken. Populair zijn hier de tomatensoep,
uiensoep, broccoli soep en pompoensoep!
Hiermee eten onze kinderen dus veel groenten. Ik merk echt dat als ik het veel in huis haal en veel in het zicht zet, dat de kinderen het veel eten. Daarnaast zet ik ook gewoon alles neer en merk ik vanzelf wel of ze het lekker vinden of niet. Denk aan olijven en radijsjes. Eerst niet echt populair, nu eten ze ze zo op, omdat ik ze steeds op tafel erbij zet. De tips zijn echt geen wondermiddel (helaas!) maar ze hebben ons in ieder geval geholpen om de strijd aan tafel te verminderen, omdat de kinderen door de dag heen al veel groenten eten, dat maakt het avond eten dus ook meteen een stuk gezelliger... ;)