Wij houden niet van weggooien. We hebben regelmatig een restjes dag en zorgen dat er verder vrij weinig weggegooid hoeft te worden. Maar ook bij ons komt het weleens voor dat iets toch te lang ligt. Vandaag geef ik je handige tips wat je kunt doen met oud brood!
Laat ik voorop stellen dat ik dol ben op brood, ja ik weet het... koolhydraten enzo, maar het is echt veel te lekker! Ik hou enorm van vers brood met goede olijfolie om in te dippen of een stokbroodje met aioli. Laatst keek ik de serie "emily in Paris" op Netflix en ze liep daar zo'n heerlijke Franse bakker binnen... verse croissants, stokbrood en heel veel meer lekkers, ik kan daar echt van dromen, haha!
Wij vriezen
brood
vaak in, daardoor wordt het niet snel oud, want we halen de boterhammen eruit voordat we gaan eten. Maar hebben we toch oud brood over, dan maken we 1 van deze 5 dingen en gaat het op tot de laatste kruimel!
1. Paneermeel
Paneermeel kost niks in de winkel, ik kocht laatst een pak voor € 0,20... dus voor de besparing hoef je het niet te doen,(tip;
hierop kun je wel besparen!) maar heb je geroosterde broodjes over, of brood dat al hard is. Dan kun je 2 stukken tegen elkaar wrijven en heb je in no-time je zelfgemaakte paneermeel! Super makkelijk en helemaal no waste!
2. Wentelteefjes
Nu ik dit artikel schrijf, bedenk ik mij dat we al heel lang geen wentelteefjes meer hebben gegeten! We hadden een tijd waarin alle kapjes van het brood in de vriezer achterbleef. Ik haalde dat eens in de zoveel tijd eruit en maakte er dan wentelteefjes van. Nu de kinderen wat ouder worden, eten ze zonder gedoe ook gewoon de kapjes, dus die blijven niet meer over... maar het wordt toch echt weer eens tijd om wentelteefjes te maken!
Ik maak ze altijd met een mengsel van ei, melk, vanillesuiker en natuurlijk kaneel. Lekker opbakken in
de pan
en dan eten met kaneelsuiker, zo lekker!
3. Tosti's
The good old tosti is natuurlijk super lekker! Met ham en kaas of alleen kaas maak je ons al blij. Maar je kunt nog veel meer variëren met tosti's. Zo maakte ik er ooit 1 met brie en tomaat. Of geitenkaas en honing! En een grote favoriet was er 1 met banaan en chocoladepasta... dus leef je uit!
4. Croutons
Ik maak croutons voor
de bonensalade, maar ook voor de Panzanella (een Italiaanse broodsalade) die we in de zomer vaak eten. Ik gebruik er graag oud stokbrood of ciabatta voor, maar heb je dat niet, dan koop je ze gewoon opnieuw. Ik maak altijd een mengsel met olijfolie, knoflook en optioneel Italiaanse kruiden. Het brood insmeren en krokant laten worden in de oven.
5. Broodpudding
Wist je dat broodpudding echt makkelijk te maken is? Het is een heerlijk toetje, bijvoorbeeld met een bolletje ijs. Ook prima te serveren tijdens een etentje en je merkt niet eens dat je eigenlijk de restjes op aan het maken bent.
Ik maakte ooit met kerstmis
deze broodpudding
van Jamie Oliver. (Let op; recept is in het Engels) en die was ontzettend lekker! Het recept wordt gemaakt met Panettone, een Italiaans kerstbrood, maar je kunt het ook gemakkelijk met ander brood maken, echt een aanrader!