De kinderen hebben hier alle drie een eigen kamer, die alle drie ook redelijk groot zijn. Een grotere ruimte is prettig, maar je moet oppassen dat zo'n kinderkamer volloopt met spullen. Natuurlijk mag er gespeeld worden en laten we Lego bouwwerken lekker staan, maar het is fijn om de kinderkamers netjes te houden, met deze 5 tips lukt dat bij ons zeker!
1. Zelf doen!
Vooral kleinere kinderen vinden het geweldig om dingen zelf te doen en als tweelingmoeder heb ik daar altijd gebruik van gemaakt. Het gaat niet altijd zoals ik het misschien zelf zou doen, maar doordat de kinderen van jongs af aan zelf veel dingen mochten doen, doen ze dat nu nog steeds. Zo leggen ze bijvoorbeeld 's ochtends altijd hun bed meteen open (dat vertelde ik al in het artikel over
mijn ochtendritueel) en dan doe ik alleen even de ramen open en dat scheelt 's ochtends meteen.
Zelf doen kan met nog veel meer dingen; zelf aankleden, zelf een 10-uurtje inpakken, maar ook in de kinderkamers; Zelf de schone was in de kast leggen, zelf de barbies opruimen, zelf even een doekje langs het raamkozijn... het zijn kleine dingen, maar het scheelt enorm. Ze helpen hier in ieder geval alle 3 nog erg graag!
2. Minder
Een kinderkamer hoeft niet vol te staan met speelgoed en accessoires. Eens in de zoveel tijd ruimen we alles op en worden er dingen weggedaan of verkocht. Hoe minder er in de kamers staat, hoe beter het bij te houden is en hoe netter alles eruit ziet.
En ja hoor, onze kinderen hebben meer dan genoeg speelgoed, daarom wissel is ook graag af. De ene week staan de barbies op de kamers en als ze daar weer op uitgekeken zijn, dan zet ik de Schleich paarden weer neer. Thijs krijgt inmiddels de leeftijd dat hij veel minder speelgoed op zijn kamer heeft staan. Hij houdt vooral van gamen en speelt de rest van de tijd heel veel buiten, dus in de schuur liggen de voetbal, basketbal, fiets en stepjes. Zijn kamer is dus een stuk leger dan die van de meiden.
3. Opbergruimte
Een grote kamer is fijn, maar opbergruimte moet er zijn! Onze kinderen hebben allemaal een kledingkast of een ander kastje op hun kamer staan en daar staat alles in. Het is handig om speelgoed tijdelijk op te bergen, of in de zomer het winterdekbed in te bewaren. Thijs heeft bijvoorbeeld nog een slaapzak en luchtbed in de kast liggen voor logeerpartijen en kamp van Scouting. Alles past prima in 1 kast, ook bij de meiden.
Ik heb voor de kinderen ook allemaal 1
plastic opbergbox
voor onder het bed, daar bewaar ik kleding die bijvoorbeeld nog net te groot is of de winterjassen.
4. Samen opruimen
Ik ben erachter gekomen dat kinderen echt moeten leren om op te ruimen, als je tegen een peuter roept dat hij of zij het speelgoed moet opruimen, hebben ze geen idee wat ze moeten doen. Samen opruimen is dus een goed begin. Laten zien hoe je alles weer netjes opbergt op de goede plek en dat het dan weer netjes is.
Dit werkt ook nog steeds bij oudere kinderen, die vaak meteen roepen dat ze er echt geen zin in hebben! Opruimen, bah! Maar als je het dan even samen doet, gaat het sneller en vinden ze het vaak prima. Ook samen de kamer eens in de zoveel tijd opruimen is handig en geeft ze het zelfvertrouwen dat ze zelf kunnen beslissen wat er weg mag en wat er moet blijven.
5. Meteen weg
Als iets dan weg gaat, ook al is het
een lege wc-rol
waar mee geknutseld is, doe het dan ook meteen weg. Als het nog een paar dagen blijft liggen (zelfs in de prullenbak) dan mag het vaak toch niet weg... kinderlogica denk ik! ;)
De prullenbakken worden hier na het opruimen dus meteen geleegd, dat doen ze ook vaak zelf. Bij kinderen geldt namelijk nog best vaak; uit het oog, uit het hart. Dus als het weg is, dan hoor je ze er nooit meer over. Als ze iets weg willen doen en ze komen het later nog tegen, dan mag het vaak toch niet weg...
Met deze 5 dingen zorgen wij ervoor dat de kinderkamers netjes blijven, we vragen of ze even willen opruimen of uitzoeken en helpen waar dat nodig is.