5 dingen om meteen te doen als je salaris is gestort!

Je salaris is weer betaald, toch altijd 1 van de leukste dagen van de maand, toch?! Het geldschip komt weer binnen en hoewel er van alles betaald moet worden, is het bedrag op de rekening altijd leuk om te zien. Ik heb er als zelfstandige voor gezorgd dat ik vaker zulke leuke dagen heb in de maand, want ik krijg gedurende de maand allerlei facturen betaald, maar ook dat is steeds weer leuk! Dustin zijn salaris komt wel op een bepaalde dag en natuurlijk zijn we bewust met wat we daarmee doen... deze 5 dingen zou je meteen kunnen doen als je salaris is gestort!
1.Kijken hoe het ging de afgelopen maand
Het is heel belangrijk om in de gaten te houden hoe het je financieel gezien vergaat. Bekijk dus, als jouw nieuwe geldmaand begint altijd even hoe je het hebt gedaan. Was het een dure maand of staat er nog veel op de rekening? Had je een budget en heb je je daaraan gehouden? Of waren er veel onverwachtse kosten en is de spaarrekening geplunderd? Ga even zitten en kijk hoe het ging, daar leer je meteen heel veel van.
2. Sparen
Het is natuurlijk belangrijk om te sparen en sinds wij het "pay yourself first" principe hanteren, sparen wij meer. Zorg dus dat je iedere maand eerst geld overboekt naar de spaarrekening (of zorg dat het vanzelf gaat) dan kun je meer sparen, ben je de maand meteen goed begonnen en heb je altijd een spaarpotje achter de hand.
3. Een budget maken
Wij doen zelf weinig met budgetten, maar we kijken wel iedere maand hoeveel er ongeveer op de rekening moet staan... de rest gaat naar de spaarrekening, dat is dan meteen maar weer weg.
Het is verstandig om iedere maand even opnieuw te kijken, omdat je sommige maanden meer kosten hebt dan andere maanden. (Je hebt bijvoorbeeld de dure Decembermaand, een maand met veel verjaardagen en cadeautjes, misschien betaal je bepaalde kosten per kwartaal etc.) Zorg dat er genoeg op de rekening staat en hou je aan je budget.
4. Investeren
Leef in het nu, maar kijk ook vooral naar de toekomst. Vergeet dus niet om een gedeelte te investeren (en ik tel spaargeld persoonlijk ook als een investering voor "later") Maar denk ook aan beleggen, je schulden (ook je hypotheek) extra aflossen en ga zo maar door. Je kunt iedere maand meteen iets voor later doen, al die beetjes bij elkaar, zorgen er over 20 jaar "zomaar" voor dat je bijvoorbeeld eerder met pensioen kunt.
5. Kijk kritisch naar je salaris
Kritisch blijven is altijd goed, helemaal als het om geldzaken draait. Zorg er dus voor dat je je salaris begrijpt en je snapt wat er op je loonstrook staat. Zo kun je er snel achterkomen als iets per ongeluk niet klopt en aan de bel trekken bij je werkgever.
Daarnaast kun je regelmatig kijken of je salaris wel past bij de werkzaamheden. Is het niet tijd voor een salarisverhoging? Kom je goed rond van dit salaris en zo niet, wat kun je daar zelf aan doen? Extra werken, besparen?... maak een plan als dit niet helemaal naar je zin is. Blijf dus ook kritisch op je werkgever en op jezelf, daar doe je jezelf op de langere termijn alleen maar een plezier mee!