Blog Layout

Doortjes Blog
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

10 tips voor minder afval in huis

10 tips voor minder afval in huis

Per jaar gooien we per persoon rond de 490 kg. afval weg. Een aantal jaar geleden was dit 500 kg, dus er is al een vermindering gaande, maar... het blijft nog steeds ontzettend veel! Ongeveer 60% hiervan wordt gescheiden ingeleverd, de rest gaat in het restafval.


Met ons gezin van 5 personen hebben we 3 afvalbakken staan; 1 voor restafval en groenafval, 1 voor plastic en 1 voor papier. Bij ons zitten de afvalbakken bijna nooit vol, dus we zetten ze niet altijd aan de weg. Ook al betaal je niet per lediging in je eigen gemeente, dan is het alsnog verstandig om minder afval te produceren. Minder afval betekent minder vervuiling en uiteindelijk minder vuilniswagens op de weg, een win-win situatie, toch?!


Maar hoe zorg je nou voor minder afval? We geven je vandaag 10 tips;


1. Minder kopen 


Minder spullen kopen betekent meteen minder afval. De meeste spullen komen met heel wat verpakkingsmateriaal en hoe minder je koopt, hoe minder verpakkingsmateriaal je weg hoeft te gooien.


Daarnaast worden alle spullen uiteindelijk afval, dus minder kopen helpt ook om de grote afvalberg te verminderen.


2. Tweedehands kopen 


Bij tweedehands aankopen heb je meestal geen verpakkingsmateriaal. Koop je online en heb je daardoor bijvoorbeeld een verzenddoos in huis, dan kun je die gebruiken om zelf iets te versturen.


Daarnaast zorgt tweedehands kopen dat spullen meer gebruikt worden en er minder geproduceerd, vervoerd en verpakt hoeft te worden.


3. Alles opmaken 


Gebruik de spullen of de producten die je koopt ook echt. Maak restjes op met de lunch of op een restjes dag. Vries restjes in en maak de tube tandpasta helemaal leeg, dan hoef je dat minder vaak te kopen.


Door alles echt op te maken, gooi je veel minder weg.


4. Geef weg of verkoop


Geef je eigen spullen die je niet meer gebruikt een tweede leven, ook dan hoeft er minder geproduceerd, vervoerd en verpakt te worden. Weggeven kan via de weggeefhoek of kringloopwinkel. En verkopen kan via Vinted of marktplaats. Door alleen spullen in huis te hebben die je gebruikt, heb je minder rommel en met de spullen die je weg kunt doen maak je iemand anders blij.


5. Probeer te repareren 


Veel spullen gaan tegenwoordig minder lang mee dan vroeger en vaak is het zelfs goedkoper om iets nieuws te kopen, dan om je spullen te repareren. Maar... geef het eens een kans. Wees zuinig op je spullen en repareer ze als dat kan. Even zoeken op internet naar tips kan helpen.


6. Minder wegwerp verpakkingen


Bij steeds meer winkels kun je verpakkingsvrij boodschappen doen, maar ook in de "gewone" supermarkt zijn er veel opties; Losse komkommers, paprika's of appels. En neem natuurlijk je eigen boodschappentas mee, dan hoef je die niet steeds te kopen.


7. Nee-Nee


Een nee-nee sticker op de brievenbus is een kleine moeite en het scheelt enorm veel oud papier. Folders zijn handig om aanbiedingen te checken, maar je ziet vaak ook weer dingen die je niet echt nodig had. Bekijk de folders die je echt wilt zien online en vraag een nee-nee sticker aan (dat kan vaak bij je gemeente)


8. Drink water


We hebben allemaal water uit de kraan en dat is ook nog eens van prima kwaliteit. Je hebt, als je voornamelijk water drinkt, geen pakken of flessen om te sjouwen en weg te gooien. Daarnaast is water gezond, dorstlessend en in Nederland altijd beschikbaar.


Drink frisdrank of een sapje als traktatie, niet iedere dag.


9. Minder printen


Wij hebben een printer in huis, maar gebruiken hem steeds minder. Veel dingen hoef je ook echt niet te printen, dus bedenk goed of je hem echt nodig hebt. Printen kan vaak in de bibliotheek, dus als je bijna niets print, kun je daar terecht.


Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je de meeste post online krijgt en (veilig) opslaat. Minder papier, minder mappen, minder afval.


10. Delen of lenen


Vaak heb je spullen in huis die je niet vaak gebruikt. Denk aan een gourmetstel, een boormachine of ladder. Ze zijn handig als je ze nodig hebt, maar je kunt ze vaak ook bij iemand lenen. (Of je kunt je eigen spullen uitlenen.) Zo hoef je geen spullen aan te schaffen, maar leen je ze en breng je ze daarna weer weg.



Met deze 10 tips weet ik zeker dat je afvalbakken een stuk minder vol zitten. Misschien betaal jij wel per keer dat de bak geleegd moet worden, dan bespaar je daar ook meteen op. Betaal je, net zoals wij, een vast bedrag? Ook dan is het een prima streven om wat minder weg te gooien, dan ben je meteen goed duurzaam bezig....

Onze week: Nieuw bed, kermis, naar de boerderij en uit eten
door Doortje 1 april 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
Recept; Paascake
door Doortje 29 maart 2025
Het eerste paas recept van dit jaar; Paascake!
Zo zorg je voor een warm welkom bij je voordeur
door Doortje 28 maart 2025
Vandaag geven wij tips voor een warm welkom bij je voordeur (Gesponsord artikel)
5 x hier geven wij wel graag geld aan uit
door Doortje 27 maart 2025
Wij besparen graag, maar aan deze 5 dingen geven wij veel geld uit!
Onze week: Naar de kapper, koffie, een medaille en kinderfeestje!
door Doortje 25 maart 2025
Een nieuw weekoverzicht, kijk je mee?!
De kracht van regelmaat en orde
Een van de meest effectieve manieren om je huis fris en schoon te ho
door Doortje 24 maart 2025
Vandaag delen wij tips om je huis fris en schoon te houden (gesponsord artikel)
Recept: chocolade, hazelnoot cups
door Doortje 22 maart 2025
Vandaag delen wij het recept voor hele lekkere chocolade, hazelnoot cups!
Mijn 10 favoriete basis producten voor in de keuken
door Doortje 20 maart 2025
Sommige producten mogen nooit ontbreken in de keuken en zijn altijd in huis... vandaag vertel ik je welke 10 producten dat bij ons zijn!
Onze week: Veel werken, shoppen en schoolvoetbal!
door Doortje 18 maart 2025
Een nieuw weekoverzicht. Kijk je mee?!
Recept: Speculoos koffie
door Doortje 15 maart 2025
Vandaag delen wij het recept voor een heerlijke speculoos koffie! Luxe koffie voor thuis...
Show More
Share by: