Wij koken (nog) op gas en met het stijgen van de gasprijzen, krijg ik steeds meer vragen over de hooimadam. Ik heb weleens vertelt dat wij er 1 hebben en een hooimadam is ideaal om zuinig te koken. Hoewel ons verbruik niet zo hoog is (vorig jaar verbruikten we maar 400 m3 in een heel jaar) scheelt iedere m3 toch maar weer... Daarom zet ik de hooimadam vandaag weer even in het zonnetje, want als je op je gasverbruik wilt besparen, dan is dit de ideale manier;
Wat is een hooimadam?
Vroeger werd er altijd zuinig gekookt. De inkomsten waren vaak niet hoog en de kosten om het avondeten te maken wel, daarom gebruikten veel huisvrouwen een hooikist. De houten kist was gevuld met hooi en daardoor goed geïsoleerd. De pannen werden erin gezet om het avondeten zo verder te laten garen. Ook werd de hooikist weleens meegenomen om de arbeiders op het land te voorzien van een warme maaltijd.
Inmiddels heeft vrijwel niemand meer een hooikist in huis, maar inmiddels willen we wel allemaal zuiniger koken. De hooimadam is daarvoor een ideale vervanger. De hooimadam is gemaakt van katoen en gevuld met wol, waardoor je eten kunt garen of lekker warm kunt houden.
Gebruik;
Ik heb de hooimadam jaren geleden een keer voor mijn verjaardag gevraagd en sindsdien gebruiken we de hooimadam regelmatig.
Als ik pasta, rijst of eieren kook, dan zet ik het gas gewoon uit als het water kookt. Met de deksel op de pan wordt alles dan gewoon gaar. Maar de hooimadam gebruik ik voornamelijk voor stoofvlees en soepen. Alles aan de kook brengen en dan de pan in de hooimadam, de smaken kunnen lekker mengen en het is vaak ideaal om 's ochtends alvast het eten voor 's avonds klaar te maken.
Daarnaast gebruiken we de hooimadam ook onderweg; voor het warm houden van een stapel pannenkoeken of juist het koud houden van drinken als we onderweg zijn. Door de isolatie werkt dat beiden kanten op.
Recepten die je kunt gebruiken;
Je kunt dus vele gerechten maken samen met de hooimadam, ook veel recepten op je blog kun je hiermee maken, denk aan;
- Stoofpeertjes (Lekker straks weer in de herfst!)
Maar probeer vooral lekker veel dingen uit!
Hoeveel besparen?
Koken op gas kost je ongeveer 37 m3 gas per jaar. Dat is niet persé heel erg veel, maar als je daarop kunt besparen, is dat met de huidige prijzen mooi meegenomen. Je zou met het regelmatig gebruiken van de hooimadam zo 10-15 m3 per jaar kunnen besparen. Momenteel een besparing van € 20,- tot € 30,- per jaar.
Een hooimadam (affiliatie link) schaf je eenmalig aan en kun je daarna jaren gebruiken. Ik heb die van ons al ruim 5 jaar in huis en hij is nog als nieuw.
Conclusie;
Met de hooimadam kun je een stuk zuiniger koken, mits je de hooimadam regelmatig gebruikt. Zoals jullie vast wel weten, vinden wij het altijd een sport om minder te verbruiken, dus de hooimadam helpt daar lekker bij. Wil je de komende tijd ook wat gas besparen? Dan is het een mooie aankoop voor nu en de komende jaren.
(Even voor de goede orde, dit is geen gesponsord artikel) ;)