Bakken doen wij hier in huis heel erg graag. Wij staan wekelijks wel in de keuken om recepten uit te proberen en nieuwe recepten te ontwikkelen, die we natuurlijk ook regelmatig delen op de blog. De kinderen helpen geregeld mee, de een vindt het bakken van koekjes het leukste, de ander houdt van taarten en chocolade en dan hebben we ook nog een hartige fan in huis. We bakken dus heel wat af.
Met bakken denk je al snel aan suikerrijke baksels, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd. We krijgen allemaal al veel suiker binnen (en dat zit echt niet alleen in bijvoorbeeld frisdrank, maar in nog veel meer producten) en daarom is het ook weleens fijn om suikervrij te bakken. Dat lijkt soms wat ingewikkelder, maar dat valt gelukkig reuze mee. Vandaag delen we graag 5 handige tips om suikervrij te bakken met kinderen.
1.Kies zoete vervangers
suikervrij eten wordt steeds populairder en een groot voordeel van suikervrij eten is dat je op een gegeven moment echt minder behoefte hebt aan suiker. Je lichaam went aan minder suiker en dat heeft grote voordelen voor je gezondheid en ook voor je smaak.
Je zult merken dat je veel dingen enorm zoet vindt samen, terwijl je ze eerder altijd heerlijk vond. Toch willen we in een baksel natuurlijk wel een beetje de zoete smaak terug laten komen. Daarom kun je kiezen voor zoete vervangers, die, als je suikervrij eet, zoet genoeg zijn. Denk hierbij aan;
Door zoete vervangers te gebruiken (die alleen natuurlijke suikers bevatten) krijg je al veel minder suiker binnen.
2. Maak er een feestje van
Als wij met de kinderen bakken, dan maken we er een feestje van. Het gaat om het bakken, samen tijd doorbrengen en samen iets moois en lekkers maken.
Als je suikervrij wilt bakken samen met de kinderen, dan is dat niet minder lekker of minder leuk. Maak hier dus ook een feestje van! Kies samen een recept uit, laat de kinderen afwegen en meten (en de mixer of spatel aflikken!) en geniet van de tijd samen.
Als je zelf suikervrij ziet als saai / minder lekker of overdreven gezond, dan zullen de kinderen dat ook vinden.
3. Bak ook eens hartig
Veel kinderen hebben de voorkeur voor zoet, maar zoveel mensen, zoveel wensen. Thijs is dol op hartig, maar ook de meiden vinden het inmiddels erg lekker. Kinderen moeten vaak wennen aan de “zwaardere” smaak van hartig, maar door veel te proeven, wordt het steeds meer gewaardeerd.
En dat brengt mogelijkheden met zich mee! Want waarom zouden we allemaal zoet bakken? Kies ook eens voor hartig (en dus suikervrij)
Wij maken graag een hartige taart (met lekker veel groenten en kaas) of bijvoorbeeld de plaattaartjes met spinazie die hier regelmatig op tafel staan. De kinderen vinden het heerlijk om dan te helpen, want tijdens het bakken worden de stukjes geitenkaas gretig voorgeproefd.
4. Uitproberen maar
Bakken is juist zo leuk omdat je van alles uit kunt proberen. En hoewel dat betekent dat er ook weleens iets tegenvalt, dan is dat maar zo.
Door uit te proberen, opnieuw te beginnen en andere smaken en producten te gebruiken, komt je vaak tot het beste eindresultaat. Wij hebben hier dus regelmatig “een uitprobeersel” op tafel staan. Juist de dingen waarbij je soms twijfelt, zijn als je ze maakt opeens echt heel erg lekker! En zo ontdek je nieuwe smaken, nieuwe keukens en ingrediënten. Dat geldt niet alleen voor de kinderen, dat geldt voor ons net zo goed.
Dus we maakten eerder brownies met bonen, bananenbrood muffins met blauwe bessen en pinda koekjes.
5. Gebruik smaakmakers
Je kunt je baksels met heel veel verschillende smaakmakers op smaak brengen, dat hoeft echt niet altijd suiker te zijn. Er zijn zoveel lekkere smaakmakers, die je echt allemaal eens zou moeten proberen;
Met deze 5 tips maak je suikervrij bakken, samen met de kinderen een stuk toegankelijker en makkelijker. Veel bakplezier!