Vorige week maakte Dustin zelf banketbakkersroom, zo lekker! Omdat je daarbij de eidooiers gebruikt, hadden we nog veel eiwitten over. Ik besloot weer eens merengue te maken, dat deed ik jaren geleden wel vaker, maar had ik alweer een hele tijd niet gedaan. Je kunt kleine merengue maken, maar ook een grote, zoals ik nu heb gedaan. Ik kreeg na het plaatsen op Instagram meteen heel veel berichtjes met de vraag voor het recept..... en natuurlijk deel ik dat graag!
Dit heb je nodig;
* 4 eiwitten
* 240 gram suiker
* 2 theelepels maizena
* 1 theelepel vanille extract
(eventueel toppings zoals slagroom en rood fruit)
Zo maak je merengue;
* Verwarm de oven voor op 180 graden
* Klop de eiwitten met de suiker, maizena en vanille op. Je kunt alleen mooi eiwitschuim krijgen als alles vetvrij is, dat is heel erg belangrijk! Ik gebruik een metalen kom (plastic krijg je meestal niet vetvrij en dan mislukt het) en zorg ervoor dat ik vlak voordat ik begin alles even afneem met een keukenpapiertje met citroensap, dat maakt het helemaal vetvrij. Je hebt dan de beste kans op succes!
* Het kloppen duurt wel even, heb je een staande mixer, dan is dat handig, maar je kunt dit ook met een handmixer doen, je bent ongeveer 15 minuten bezig en dan heb je als het goed is, eiwitschuim met staande pieken. (als je de mixer eruit haalt, blijven er pieken staan in het schuim)
* Het eiwitschuim mag nu op een bakplaat met bakpapier. Je kunt met een spuitzak mooie rondjes of andere vormen spuiten, of je doet het zoals ik het deed... het eiwitschuim in 1 berg op de bakplaat.
Zoals je kunt zien is het eiwitschuim hier nog mooi glanzend wit, de kleur verandert straks in de oven tot een beige kleur.
* Als je ervoor kiest om er 1 "berg" van te maken, maak het dan nog iets platter, dan droogt het geleidelijker.
* Verlaag de temperatuur in de oven naar 150 graden en laat de merengue minimaal een uur in de oven drogen, je wilt het niet bakken, het moet echt drogen.
* Wat ik altijd doe is het volgende; Ik laat de merengue een uur in de oven drogen en zet de oven dan uit, ik laat het dan gerust nog een aantal uur staan. Dat kost inderdaad even tijd, maar dan is hij echt het lekkerste!
Je kunt de Merengue zo eten of nog opleuken, dat kan bijvoorbeeld door er opgeklopte slagroom op te doen en hem te versieren met rood fruit. Wil je de merengue langer bewaren? Breng dan onder de laag slagroom een laagje gesmolten witte chocolade aan, anders wordt de merengue helemaal slap en juist het krokante maakt hem zo lekker! Ik maakte dit vroeger heel vaak als we vrienden of familie te eten kregen, het is makkelijk te maken en super lekker.. een spectaculair toetje, maar eet hem vooral zoals jij dat wilt.
In de onderstaande video kun je zien hoe wij de merengue maken;