"The good old" frituurpan, wie heeft hem nog in huis? Zijn ze allemaal vervangen voor de "gezondere" airfryer? Bij ons in ieder geval niet. In onze schuur staan maar liefst 2 frituurpannen te "shinen" Voor het maken van allerlei lekkers, want zolang je niet iedere dag de frituurpan vol gooit, dan is dat natuurlijk prima.
Vorig jaar maakte ik tijdens de eerste lockdown voor het eerst zelf friet (of patat) ;) We hadden er genoeg tijd voor en hebben toen heel veel lekkere recepten uitgeprobeerd en dit recept lag bij het stapeltje; die willen we echt nog eens proberen, maar het kwam er niet van.
Zelf friet maken is namelijk helemaal niet moeilijk, het kost was tijd (door het dubbel bakken) maar de frietjes vielen goed in de smaak. Inmiddels heb ik ze vaker gemaakt, want er gaat niets boven een lekker bord friet met mayonaise. Wil jij het ook eens uitproberen? Dan heb ik vandaag het makkelijke recept voor je!
Dit heb je nodig (voor 6 personen)
- 1,5 kg. aardappels
- 3 liter zonnebloemolie
- grof zeezout
- frituurpan
Dat is een kort lijstje! Lees de ingrediënten maar eens van diepvriesfriet, daar staat heel wat meer op. Vooral de kruidenmixen worden vaak verrijkt met suiker, zonde! Ook daarom is het zelf bakken van friet een goed idee!
Zo maak je de lekkerste friet;
- Schil de aardappels (ben je fan van de schil, dan kun je die er gerust aan laten, dan is het belangrijk om de aardappels even schoon te boenen) Wij zijn er minder fan van, dus ik schil ze altijd. Snijd dan de aardappels in frietjes.
- Was de aardappels goed af in koud water en dep ze daarna goed droog. Je wilt dat ze echt helemaal droog zijn, anders krijg je een spetterfestijn in je frituurpan.
- Vul de frituurpan met zonnebloemolie (bij ons gaat er ongeveer 3 liter in) en laat de pan opwarmen naar 140 graden. Frituur de friet 8 minuten en laat helemaal afkoelen (dit kun je dus ook 's ochtends al doen)
- Verwarm de frituurpan nu tot 180 graden en bak de friet in 5 minuten lekker goudbruin.
- Bestrooi met grof zeezout en geniet met mayonaise!
Als ik in het weekend even tijd heb, dan staan deze frieten regelmatig op het menu, ze zijn te lekker.
Wil je nog meer lekkers bakken of koken? Kijk dan ook even bij
onze andere recepten.
Eet smakelijk!