Als er iets is wat wij het laatste half jaar veel doen, dan is het wel bakken! Van
muffins tot
merengue. Zelf broodjes bakken en meer, we proberen van alles uit en familie en vrienden kunnen altijd lekker meeproeven!
Vandaag deel ik het recept voor een oerhollandse lekkernij; boterkoek! Zo ontzettend lekker! Mijn schoonzus in het buitenland is er ook gek op... gelukkig is het helemaal niet moeilijk te maken, dus snel bakken maar....
Wat heb je nodig?!
* Springvorm of ovenschaal (op de foto zie je dat ik de boterkoek in een ovenschaal heb gemaakt, omdat mijn springvorm al werd gebruikt. Helemaal niet erg, dit werkte ook prima!)
* 250 gram bloem
* 200 gram suiker
* 2 zakjes vanille suiker (16 gram)
* 200 gram boter (je proeft verschil in kwaliteit van boter, kies dus het liefst voor roomboter)
* 2 eieren
* snufje zout
Dit moet je doen;
* Verwarm de oven voor op 180 graden
* Mix de suiker, de vanillesuiker en de boter met de mixer tot een mooi mengsel. Zorg ervoor dat de suiker is opgenomen door de boter
* Voeg 1 ei en het snufje zout toe
* Voeg de bloem toe en mix tot een mooi deeg
* Verdeel het deeg over de springvorm (of je ovenschaal) Maak het gelijkmatig plat (bijvoorbeeld met de achterkant van een lepel)
* Bestrijk het deeg met het andere ei (klop het ei even los)
* Maak als laatst met een vork een mooi motief in het deeg (optioneel)
* Bak de boterkoek ongeveer 25 minuten tot hij mooi goudbruin is
* Eet Smakelijk!
Je kunt met dit recept variëren door bijvoorbeeld wat cacaopoeder toe te voegen, voor een chocolade variant. Of probeer eens citroensap door het deeg voor een frisse variant. Ik ben dol op chocolade, maar ik vind de "gewone" versie echt het lekkerste, dus varieer gerust om te kijken welke jij het lekkerste vindt!